Οικονομία

«Επί ξυρού ακμής» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Χωρίς οριστική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας ο Γιάννης Στουρνάρας

«Επί ξυρού ακμής» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα  - Χωρίς οριστική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας ο Γιάννης Στουρνάρας
Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το Μεσοπρόθεσμο 2014 - 2017
Στον «αέρα» βρίσκεται η συμφωνία με την τρόικα, άρα και η μεγάλη των 10,6 δισ. ευρώ (8,8 δισ. ευρώ από Ε.Ε. και 1,8 δισ. ευρώ από ΔΝΤ) που είχε υπολογίσει από τον Ιανουάριο ότι θα κρατά στα χέρια της η κυβέρνηση.  
Οι λογαριασμοί αυτοί γίνονταν βέβαια χωρίς τον ξενοδόχο με τους δανειστές να διαμηνύουν στην ελληνική πλευρά ότι θα φύγουν την Κυριακή που μας έρχεται από την Αθήνα ακόμη και αν δεν υπάρχει συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails).
Οι μακρόσυρτες συζητήσεις για τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές θα συνεχιστούν αφού στόχος της κυβέρνησης στις επόμενες πέντε μέρες που απομένουν μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 10 Μαρτίου είναι να υπάρξει μία μια δήλωση «επαρκούς προόδου» από τους πιστωτές για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, που πλέον κινούνται σε «τεντωμένο σχοινί».
«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» δήλωσε χθες αξιωματούχος της κυβέρνησης δίνοντας το στίγμα αυτών των επαφών για να προσθέσει ότι εάν δεν εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για την διπλή δόση μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αυτό θα γίνει σε έκτακτο Εurogroup που θεωρητικά θα λάβει χώρα μέσα στον Μάρτιο και πριν από την 1η Απριλίου που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην χώρα μας το άτυπο Συνέδριο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και στο οποίο δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για την δόση.                       
Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα φύγει για τις Βρυξέλλες το Σάββατο το βράδυ ή το αργότερο την Κυριακή το πρωί, για να προετοιμάσει το Ecofin, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η τραπεζική ενοποίηση.
Πριν την αναχώρηση του θα προηγηθούν οι συζητήσεις με την τρόικα οι οποίες θα επικεντρωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2014 - 2017 που θα κρίνουν την επίτευξη μίας πρώτης συμφωνίας η οποία θα είναι σε τεχνικό επίπεδο και θα ανάβει το «πράσινο φως» στο Eurogroup για την έγκριση της δόσης. Σε κάθε περίπτωση αυτή θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.    
Από το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό «κενό» το 2014, τη στιγμή που άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό θα αποκαλυφθεί μετά τις εκλογές του Μάιου μαζί με τις δημοσιονομικές ανάγκες του 2015 που υπολογίζονται σε 2 με 2,5 δισ. ευρώ.   
Στο νέο Πρόγραμμα δημοσιονομικής Στρατηγικής που παραμένει άγνωστο το πότε θα δημοσιοποιηθεί θα αναφέρονται  τα μέτρα με τα οποία θα επιτυγχάνεται η δημοσιονομική ισορροπία τα επόμενα τέσσερα χρόνια - έστω και αν πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τη μετά Μνημονίου εποχή. Πράγμα δύσκολο από τη στιγμή που οι ξένοι ωθούν τη χώρα σε ένα τρίτο δάνειο και επομένως σε ένα τρίτο Μνημόνιο.
Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν φτιάξει ένα πρώτο σχέδιο με τα δεσμευτικά όρια στα οποία θα κινηθούν οι δαπάνες τα επόμενα χρόνια αλλά και τις νέες φοροδοτικές «δεξαμενές». 
Αυτό προβλέπει περισσότερους φόρους κατά 2,6 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ) και τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων αλλά και νέες μεγάλες  μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο που η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει ως το νέο «χάρτη εξόδου από το μνημόνιο και την οικονομική κρίση»,  βάζει σε καθεστώς… αυστηρής δίαιτας το δημόσιο ώστε να συμβάλει με 5,5 δισ. ευρώ στην κάλυψη  του δημοσιονομικού «κενού». Ουσιαστικά, οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές  για το νέο Μεσοπρόθεσμο ξεκινούν από τα 8,1 δισ. ευρώ (5,5 δισ. ευρώ και 2,6 δισ. ευρώ) που αποτελεί το βασικό σενάριο του προγράμματος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης