Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κεφαλαιακές ανάγκες από 100 έως 200 εκατ προκύπτουν για την Attica bank – Άμεσα η μετατροπή του ομολογιακού 100 εκατ σε μετοχές

tags :
Κεφαλαιακές ανάγκες από 100 έως 200 εκατ προκύπτουν για την Attica bank – Άμεσα η μετατροπή του ομολογιακού 100 εκατ σε μετοχές
Η Attica bank δεν εμπίπτει στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης μέσω του ΤΧΣ άρα μπορεί να έχει μεγαλύτερο χρόνο για την ανακεφαλαιοποίηση της
Κεφαλαιακές ανάγκες από 100 έως 200 εκατ ευρώ προκύπτουν για την Attica bank με βάση το εύρος της κεφαλαιακής ζημίας που προέκυψε με βάση την ΤτΕ και του ΔΝΤ που ως γνωστό έχουν αποκλίσεις.
Η Attica bank με 440 εκατ κεφάλαια και έχοντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,4% core tier 1 αν τελικώς επιβαρυνθεί με 100 εκατ ευρώ αυτό σημαίνει ότι το core tier 1 θα υποχωρήσει στο 7,3% δηλαδή θα πέσει κάτω του 8% που είναι το κατώτερο όριο core tier 1 με βάση την ΤτΕ και με βάση την πρόσφατη αναθεώρηση.
Έως πρότινος ήταν 9% αλλά μειώθηκε στο 8% το core tier 1.
Άπαξ και υποχωρήσει κάτω του 8% η Attica bank υποχρεούται να μετατρέψει και το υπόλοιπο ομολογιακό 100 εκατ σε μετοχές.
Με την κίνηση αυτή θα βρεθεί εκ νέου σε επίπεδα πάνω από 8%.
Το πρόβλημα και προφανώς διογκώνεται αν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι 150 ή 200 εκατ δηλαδή το σενάριο του ΔΝΤ.
Με 200 εκατ ευρώ προφανώς η τράπεζα θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου την οποία ακόμη και διάθεση να υπήρχε από το Ταμείο των Μηχανικών οι υπόλοιποι μέτοχοι δεν θα συμμετείχαν.
Η Attica bank με 3,9 δισεκ. ενεργητικό και με 440 εκατ κεφάλαια έχει την δυνατότητα αφενός με την μετατροπή του ομολογιακού σε μετοχές αφετέρου με άλλες κινήσεις να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Το καλό σενάριο για την Attica bank θα ήταν προφανώς τα 100 εκατ ευρώ και η ΤτΕ είναι γεγονός θέλει να στηρίξει την τράπεζα αλλά το ΔΝΤ έχει διαφορετική προσέγγιση.
Όμως η Attica bank δεν εμπίπτει στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης μέσω του ΤΧΣ άρα μπορεί να έχει μεγαλύτερο χρόνο για την ανακεφαλαιοποίηση της και εκεί βρίσκεται το κλειδί…για την τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης