Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα μεταβαίνει στο Εurogroup ο Στουρνάρας - Νέος κύκλος διαβουλεύσεων με έμφαση τα εργασιακά και το Μεσοπρόθεσμο

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα μεταβαίνει στο Εurogroup ο Στουρνάρας - Νέος κύκλος διαβουλεύσεων με έμφαση τα εργασιακά και το Μεσοπρόθεσμο
Άγνωστο το πότε θα κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος η επόμενη δόση
Στα γεωπολιτικά παιχνίδια του ΔΝΤ «σκοντάφτει» η σούπερ δόση των 10,6 δισ. ευρώ που καρτερικά αναμένει η Αθήνα από τους δανειστές.
Η οποία, λόγω του «αγκαθωτού συρματοπλέγματος» που χωρίζει τις δύο πλευρές σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι άγνωστο το πότε θα κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή η Ελλάδα βιώνει το «μαρτύριο της σταγόνας» ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα ομόλογα των 9,85 δισ. ευρώ που λήγουν τον Μάιο - ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 των χρηματοδοτικών αναγκών που έχει ανάγκη το δημόσιο για όλο το 2014 (28,7 δισ. ευρώ).
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε ακραίο ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή οι πιστωτές να μην έχουν αποδεσμεύσει μέχρι τότε τα λεφτά αυτής της δόσης δεδομένου ότι είναι πλήρως ενήμεροι για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Αυτό όμως δεν εμποδίζει το ΔΝΤ να δημιουργεί διάφορα προσκόμματα στην τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό με τις νέες αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών προκειμένου να πετύχει άλλους στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και η απόκτηση ρόλου στον μόνιμο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών στην Ε.Ε. (SSM).
Ενώ απομένουν τρεις μέρες μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας στο οποίο θα παραστεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και το ευνοϊκό σενάριο στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση για μια δήλωση προόδου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που θ’ ανάψει το «πράσινο φως» για την έγκριση της δόσης,  παραμένει αβέβαιο.  
Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις με την τρόικα έχουν φθάσει να διαρκούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τα «αγκάθια» σε αυτές τις επαφές παραμένουν. Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις  συνεχίστηκαν και χθες με τους δανειστές να συναντούν πρώτο τον  υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη «χτενίζοντας» το κεφάλαιο του νέου νόμου για την διαχείριση  του ιδιωτικού χρέους.
Το «πακέτο»  περιλαμβάνει τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά  την αναθεώρηση του Πτωχευτικού Κώδικα, το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς και τις ρυθμίσεις δανείων.
Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, θέμα για το οποίο έχει υπάρξει έντονη κόντρα με την τρόικα, η κυβέρνηση αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το 87% των προτάσεων του διεθνούς οργανισμού, όμως υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη προς διευθέτηση, όπως οι απαιτήσεις της τρόικας για ταχύτερα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις.
Ακολούθησαν, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι η «τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει εάν αποδέχεται το πακέτο μείωσης του ενεργειακού κόστους προς τις μεγάλες βιομηχανίες, ύψους 150 εκατ. ευρώ».  Από την άλλη πλευρά, η τρόικα φαίνεται ότι αποδέχεται τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».
Εξάλλου, στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι συζητήθηκαν με την τρόικα όλα τα θέματα, χωρίς, όμως, συμφωνία σε κάποιο από αυτά. Πρόσθεσε, δε, ότι η τρόικα ζητεί την κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων, αλλά, όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος, «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε lοw και high cost».
Μετά τις τρεις το απόγευμα, μετέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών, για να συναντηθούν με την τρόικα, εκπρόσωποι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τραπέζης της Ελλάδος. «Οι συζητήσεις φέρνουν πάντα πρόοδο» δήλωσε η πρόεδρος του Ταμείου Αναστασία Σακελλαρίου, τη στιγμή που το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών έχει εξελιχθεί σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτής της διαπραγμάτευσης.
Την «σκυτάλη» πήρε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να υπάρξει ουσιαστικά συμφωνία, τόσο για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, για το οποίο έχει δοθεί παράταση έως το τέλος Μαρτίου εφέτος, όσο και για το 2014.
Μετά τη συνάντηση αξιωματούχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί ν’ αποφύγει τις απολύσεις και να τις αποσυνδέσει από την διαθεσιμότητα.
Σε ότι αφορά στα 4.000 άτομα που υπολείπονται για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας για το 2013, ο ίδιος παράγοντας παρέπεμψε εκ νέου στο υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας ότι «το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι προλαβαίνει τις 4.000 διαθεσιμότητες μέσα στον Μάρτιο».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι «εάν δεν προλάβει, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις». Σημειώνεται, ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας το προσεχές διάστημα.
Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους δανειστές αναβλήθηκε για σήμερα στις 12 το μεσημέρι με την κυβέρνηση να προσέρχεται σε αυτή με «κόκκινες γραμμές» για τις απολύσεις.  
Η τρόικα επιμένει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις με την οποία να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, με ομοφωνία των κοινωνικών εταίρων, το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την προηγούμενη συνάντηση η τρόικα είχε ζητήσει περισσότερα στοιχεία για το θέμα αυτό.
Ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει σήμερα και αύριο νέα συνάντηση με την τρόικα στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί  το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2015 – 2018.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης