Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΤΑΙΠΕΔ - Δεκτή η προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό - Σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού

ΤΑΙΠΕΔ - Δεκτή η προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό - Σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού
Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά
(upd)Αποδεκτή έκανε την μια και μοναδική προσφορά - της Lamda Development - για την αξιοποίηση του Ελληνικού, το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναμενόταν.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μετά από εισήγηση των Τεχνικών του Συμβούλων, έκρινε ότι η τεχνική προσφορά της Lamda Development για την ανάπτυξη της έκτασης στο Ελληνικό είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και καταρχήν συμβατή με το σχετικό νομικό πλαίσιο αξιοποίησης, και κατά συνέπεια γίνεται αποδεκτή.
Σε επόμενη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς, αφού προηγουμένως έχει αποσφραγίσει τον φάκελο αποτίμησης του Ανεξάρτητου Αποτιμητή.
Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά.
Στη συνέχεια, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του διεθνώς εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της οικονομικής προσφοράς για το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης ("fairness opinion").
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή.
Η διαδικασία αξιολόγησης της οικονομικής προσφοράς, σύμφωνα με τα πιο αυστηρά διεθνή πρότυπα και διασφαλίσεις πλήρους διαφάνειας, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου 2014.

Tι ανέφερε από το πρωί το www.bankingnews.gr

Όλα «έτοιμα» για την προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό - Τι φοβάται και τι απεύχεται η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

Έτοιμη να κάνει δεκτή την προσφορά και να αναδείξει προτιμητέο ανάδοχο τον μοναδικό υποψήφιο – την Lamda Development – στο διαγωνισμό για το Ελληνικό, φέρεται η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).  
Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η μοναδική προσφορά που έχει κατατεθεί (της Lamda Development) και εν συνεχεία το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι το άνοιγμα της τεχνικής προσφοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ «εύχεται» στην προσφορά που κατέθεσε η Lamda Development να μην υπάρξει οποιαδήποτε αστοχία αλλά και το τίμημα να είναι ικανοποιητικό.
Αν όλα τα παραπάνω ικανοποιηθούν τότε ανάδοχος της αξιοποίησης του Ελληνικού, του μεγαλύτερου παραθαλάσσιου φιλέτου της Ευρώπης θα ανήκει στην Lamda.
Bέβαια πόσο ικανοποιητικό μπορεί να θεωρείται ένα τίμημα της τάξης των 450 -500 εκατ. ευρώ (είναι σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της προσφοράς που υπέβαλλε) είναι ένα θέμα που οφείλει να δικαιολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ.
Για την Lamda Development η διεκδίκηση του Ελληνικού τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημαντικό «στόχο», καθώς όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές «περίμενε καιρό αυτή την μέρα».
Σε συνεργασία με το επενδυτικό κεφάλαιο του Abu Dhabi Mubadala Development και την κινεζική εταιρεία Fosun, η επενδυτική της πρόταση για την περιοχή του Ελληνικού, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, ενώ «θα υπάρξει και ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής. Μάλιστα ένα από τα βασικά επιχειρήματα της εταιρίας είναι και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για αυτές τις χιλιάδες θέσεις εργασίας μίλησε χτες στον Σκαι ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου (μία μέρα πριν το άνοιγμα της προσφοράς) οι οποίες αρχικά θα είναι 10.000 και μετά θα γίνουν 50.000.
Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, εκτός από το τεράστιο πάρκο που θα είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, θα δημιουργηθούν τουριστικές εγκαταστάσεις, σε απόσταση 300 μέτρων πάνω από την παράλια, η οποία όπως είπε θα είναι ελεύθερη και στους πολίτες.
Η υποψηφιότητα της Lamda Development έχει και ένθερμους υποστηρικτές εντός της κυβέρνησης, όπως τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη, ο οποίος την ημέρα της κατάθεσης της προσφοράς της Lamda (και πριν γίνει οτιδήποτε γνωστό περί της προσφοράς) δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της για πρώτη φορά μια ουσιαστική επενδυτική πρόταση για το Ελληνικό.
Όπως τόνισε πρόκειται για μια πρόταση «ελληνική», που στηρίζεται από επενδυτές χωρών στις οποίες η Κυβέρνηση επικέντρωσε τις προσπάθειες της τους τελευταίους 18 μήνες.
Αποτελεί την μεγαλύτερη επενδυτική πρόταση που έχει κατατεθεί στη χώρα μας, προσελκύοντας σημαντικότατα ξένα κεφάλαια. Μια πρόταση που η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν με προσοχή καθώς η αξιοποίηση του Ελληνικού θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Αττική και την ελληνική οικονομία".

(Πρώτη ενημέρωση - Πέμπτη 13 Μαρτίου ώρα 08:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης