Τελευταία Νέα
old

Μέσω Γερμανίας η επιστροφή Στουρνάρα από το Eurogroup... - «Τελεσίγραφο» από τρόικα να κλείσουν έως την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις

Μέσω Γερμανίας η επιστροφή Στουρνάρα από το Eurogroup... - «Τελεσίγραφο» από τρόικα να κλείσουν έως την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις
Η ατζέντα με τα «αγκάθια»
Με το «τελεσίγραφο» στο χέρι επέστρεψαν οι δανειστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επί γερμανικού εδάφους μετά το Εurogroup, γι' αυτό και ο Έλληνας υπουργός επέστρεψε την Τετάρτη στην Αθήνα, αεροπορικώς μέσω Γερμανίας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών στη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, έθεσαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς και τα παρελκόμενα που προέκυψαν στη Βελγική πρωτεύουσα από το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας.
Η τρόικα ζήτησε από την ελληνική πλευρά επιτάχυνση των συζητήσεων, προκειμένου να ολοκληρωθούν εντός του σφιχτού χρονοδιαγράμματος (μέχρι την Κυριακή) που όρισε το Εurogroup, χωρίς αυτό να δυσκολεύει απαραίτητα την κυβέρνηση.
Το σφιχτά χρονοδιαγράμματα, τα «τελεσίγραφα» και η πίεση για την εκταμίευση δόσεων, αξιοποιήθηκαν στο έπακρο σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις για να «περάσουν» τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
«Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση και επανέλαβε ότι: «στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή.
Ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνον εμείς να χάσουμε, έχουν να χάσουν και εκείνοι».
Σήμερα θα «παρελάσει» από το υπουργείο Οικονομικών το μισό υπουργικό συμβούλιο με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στα διαρθρωτικά ζητήματα και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος, το οποίο υποτίθεται ότι έκλεισε, όπως και το τραπεζικό.
Μάλιστα, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς το θέμα των stress tests «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης».
Στην «ατζέντα» με τα ανοικτά ζητήματα περιλαμβάνονται:
- Εργασιακά: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις αποτελούν τα πιο καυτά ζητήματα αυτής της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έχει τραβήξει «κόκκινες γραμμές», υποχωρώντας από την άλλη σε άλλα κρίσιμα σημεία… Η ελληνική πλευρά μετά τις άγριες διαθέσεις του Πόλ Τόμσεν από το ΔΝΤ έκανε πίσω στις τριετίες με τους ξένους να πιέζουν για κατάργηση μετά το 2017, το lock out και τις απεργίες.
- Κοινωνικό μέρισμα: Η τρόικα δεν συμφωνεί με την ελληνική εκδοχή για την διάθεση του συνόλου του πρωτογενούς πλεονάσματος εν όψει εκλογών και ότι ένα μέρος του πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν «μαξιλάρι» για τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις ή για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου.
- Διαρθρωτικές αλλαγές: Η πίεση της τρόικας για τη σύναψη ενός «μνημονίου μεταρρυθμίσεων» παραμένει ασφυκτική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μερική αναδίπλωση υπέρ των θέσεων της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας για το φρέσκο γάλα ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τις συστάσεις του ΟΟΣΑ. Η νέα πρόταση που ρίχνει στο τραπέζι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να μην καταργηθεί εντελώς η χρήση του όρου «φρέσκο» από τις συσκευασίες, αλλά να συνεχίσει να χρησιμοποιείται χωρίς όμως να συνδέεται με την διάρκεια ζωής του γάλακτος. Σήμερα με βάση το προεδρικό διάταγμα 113/1999 φρέσκο γάλα μπορεί να ονομάζεται μόνο αυτό που έχει διάρκεια ζωής πέντε ημέρες. Εφόσον με το νέο νόμο οι παραγωγοί θα μπορούν να καθορίζουν οι ίδιοι τη διάρκεια ζωής του γάλακτος ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης, το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει ο όρος να μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται, όπως συμβαίνει για εμπορικούς λόγους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα υπάρχει δηλαδή «φρέσκο γάλα δύο ημερών», αλλά και «φρέσκο γάλα εννέα ημερών» κ.ο.κ. Παράλληλα με την πρόταση αυτή, το ΥΠΑΝ πιθανόν θα αποσύρει από το τραπέζι την ιδέα πρόταση για δημιουργία της νέας κατηγορίας του γάλακτος «ημέρας» (η συλλογή και η διανομή θα γίνεται εντός 48 ωρών) καθώς η τρόικα επιμένει πως πρόκειται για νέο προστατευτικό καθεστώς.
- Τράπεζες: Η τρόικα έχει δεχθεί το ελληνικό αίτημα για «ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις ευρωπαϊκές» πλην όμως το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί καθ’ ότι οι δανειστές εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις για ορισμένα ζητήματα. Κυβερνητικά στελέχη επισήμαναν χθες ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ ειδικά για το ζήτημα της Eurobank σημείωναν ότι «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μέτοχος στη Eurobank και έχει δικούς του κανονισμούς που δεν μπορεί να τους αγνοήσει».
- Δημόσιο: Εκτός από τη συνέχιση της διαθεσιμότητας, η τρόικα ζητά περικοπές στις πρόσθετες αποδοχές των υπαλλήλων, όπως οδοιπορικά, νυχτερινά, και εκτός έδρας, ενώ θολό είναι ακόμη το τοπίο με τις απολύσεις για το 2015.
- Φορολογικό: Το «μπρα-ντε-φερ» με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα πρόστιμα του νέου φορολογικού αλλά και για τον φόρο υπεραξίας καλά κρατεί… Η τεχνική αντιπροσωπία δεν αποδέχονται τις αλλαγές για τη φορολόγηση της υπεραξίας κατά την πώληση ακινήτων που πρότεινε η ελληνική πλευρά. Η αναθεωρημένη πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα πριν από το 1994.Η αρχική πρόταση του υπουργείου προέβλεπε την απαλλαγή των ακινήτων από τον φόρο υπεραξίας, εφόσον αυτό βρίσκεται στην κατοχή του πωλητή περισσότερα από 25 χρόνια. Δηλαδή το κριτήριο για την επιβολή ή μη του φόρου υπεραξίας δεν θα είναι η περίοδος κατοχής του ακινήτου, αλλά εάν αποκτήθηκε πριν ή μετά το 1994. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς κατάθεσής του στη Βουλή, χωρίς δηλαδή τη συναίνεση της τρόικας για όλες τις ρυθμίσεις του.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης