Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική εξέλιξη - Το ΤΧΣ θα εγκρίνει την αμκ της Eurobank καθώς θα ψηφιστεί ο νόμος - Άσκησε πολύ ισχυρές πιέσεις η Τροίκα

Θετική εξέλιξη - Το ΤΧΣ θα εγκρίνει την αμκ της Eurobank καθώς θα ψηφιστεί ο νόμος - Άσκησε πολύ ισχυρές πιέσεις η Τροίκα
Η Τροίκα πίεσε να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες η αμκ της Eurobank - Ο Στουρνάρας ΥΠΟΙΚ θεωρεί δεδομένη την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...
(upd7)Μια άκρως θετική εξέλιξη σημειώθηκε στην μαραθώνια συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με την Τροίκα και το ΤΧΣ, που κράτησε από τις 18:00 έως τις 23:20 το βράδυ της Παρασκευής.
Συμφωνήθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank να προχωρήσει, ενώ το ΤΧΣ δεν θα μπλοκάρει την αύξηση καθώς θεωρούν όλες οι πλευρές ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ψηφιστεί.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί και το ΤΧΣ σε αυτή την περίπτωση θα δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως θετική γιατί ουσιαστικά η Eurobank θα μπορέσει να υλοποιήσει την αμκ των 2,65 με 3 δισεκ. ευρώ.
Για τον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες αλλά η εκτίμηση του Στουρνάρα του ΥΠΟΙΚ ήταν ότι θα ψηφιστεί μετά βεβαιότητας.
O νόμος θα κατατεθεί στις 17 Μαρτίου την ερχόμενη Δευτέρα.
Για την Εθνική και τις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που χρειάζεται, τονίστηκε στην συνάντηση ότι θα καταθέσει, όπως όλες οι τράπεζες, capital plans, έως τις 15 Απριλίου και με βάση αυτά θα κριθεί η επάρκεια ή μη των σχεδίων που θα υποβληθούν από την ΤτΕ.
Το κλίμα ήταν βαρύ αρχικά στην μαραθώνια συνάντηση καθώς η Τρόικα φέρεται να πίεσε και το ΥΠΟΙΚ όσο και το ΤΧΣ να προχωρήσει άμεσα η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Το ΤΧΣ επέμεινε στην θέση του ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια με τον νόμο 2190 και επανέλαβε ότι απαιτείται η ψήφιση του νομοσχεδίου για να μην βρεθεί το ταμείο με νομικές εκκρεμότητες.
Η Τρόικα τάχθηκε ανοικτά υπέρ της άμεσης ιδιωτικοποίησης της Eurobank, υπέρ της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Να σημειωθεί ότι Fairfax και York Capital θα επενδύσουν 2 δισεκ. στην αμκ ενώ περίπου 600-700 εκατ θα καταβάλλει και το ΤΧΣ για να μετριάσει το dilution περιορίζοντας το ποσοστό του στην Eurobank από 95% στο 50%.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο τι θα γίνει αν δεν ψηφιστεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...καθώς ο Στουρνάρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ψηφιστεί.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Κρισιμότατη.... συνάντηση πραγματοποιήθηκε  από τις 18:00 έως τις 23:20 το βράδυ  στο ΥΠΟΙΚ μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και της CEO του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου καθώς και των επικεφαλής της Τροίκα...

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα ενώ παρών στη συνάντηση είναι και ο πρόεδρος του ΤΧΣ Χρήστος Σκλαβούνης o οποίος έφθασε στο ΥΠΟΙΚ στις 19:40 ενώ η Τροίκα έφθασε στις 20:43.
Η συνάντηση κράτησε 5,5 ώρες...και το πρόβλημα εστιάζεται στην αμκ της Eurobank.
Είναι ενδεικτικό ότι η πραγραμματισμένη για τις 22:30 συνάντησης της Τροίκα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ Χατζηδάκη αναβλήθηκε για αύριο στις 15:00....
Επίσης αναβλήθηκε και η συνάντηση της Τροίκα με τον υπουργό Εργασίας κ Δρούτση για αύριο στις 11:00...
Είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα θα είναι καθοριστικές...για τις επερχόμενες εξελίξεις...στο banking.
Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα κατατεθεί μάλλον την Δευτέρα 17 Μαρτίου και τα σχέδια για την Eurobank βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς και η κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Εθνικής τράπεζας που χρειάζεται συνολικά κοντά στα 3,9 δισεκ. μαζί με τις προνομιούχες για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η Εθνική τράπεζα βρίσκεται σε αντικειμενικά δυσχερή θέση...καθώς αδυνατεί να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου.
Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πολύ κρίσιμος γιατί διασφαλίζει νομικά το ΤΧΣ το οποίο θα παραιτηθεί σε μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων του από την αύξηση κεφαλαίου 2,65 με 3 δισεκ. ευρώ της Eurobank.
Το ΤΧΣ θέλει να διασφαλιστεί και ορθά και ο νόμος θα επιτρέπει στο ΤΧΣ να δώσει το πράσινο φως ώστε ξένοι επενδυτές να επενδύσουν στην αμκ της Eurobank.
Το ενδιαφέρον των ξένων παραμένει αμείωτο για την Eurobank, όπως επανέλαβε ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία, ξένοι να επενδύσουν τουλάχιστον 2 με 2,2 δισεκ. στην αμκ της Eurobank.
Οι δηλώσεις Μεγάλου της Eurobank ήταν πολύ εύστοχες και αποδεικνύουν την βούληση και πεποίθηση της διοίκησης ότι η αμκ μπορεί να επιτύχει.

Υποσημείωση

Τα σενάρια που σκόπιμα διαρρέουν ορισμένοι ότι θα υπάρξει deal Εθνικής με Eurobank είναι όχι μόνο ανυπόστατα αλλά και επικίνδυνα όταν αυτά έχουν πεταχθεί στο καλάθι των αχρήστων από την Τρόικα και την DGCom.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 17:41 14 Μαρτίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης