Οικονομία

Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα - Σαμαράς - Περί τα 500 εκατ. του πλεονάσματος θα επιστρέψουν στην οικονομία

Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα - Σαμαράς - Περί τα 500 εκατ. του πλεονάσματος θα επιστρέψουν στην οικονομία
Την Τετάρτη ο νόμος για τις τράπεζες - Έως την επόμενη εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο
(upd4)Έκλεισε η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει ότι περί τα 500 εκατ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μοιραστεί σε 1 εκατ. οικονομικά αδύναμους πολίτες.
«Υποσχεθήκαμε να μοιράσουμε μέρος της υπερβάσης στην οικονομία για να ανταμειφθούν οι κόποι. Αυτή η κυβέρνηση εκτέλεσε με σοβαρότητα την αποστολή της, να βγάλει τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και από την πλευρά των εργοδοτών και των εργαζομένων, από 1η Ιουνίου 2014.
Φέτος θα δοθεί επιπλέον 1 δισ. σε επιστροφές ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες θα φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ.
Ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους, κατά τα συμφωνηθέντα, νωρίτερα του προβλεπομένου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ευχαρίστησε τους υπουργούς και τους συμβούλους.
«Αυτό το διάστημα κάναμε μεγάλη πρόοδο», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.
Επίσης, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση των δύσκολων διαπραγματεύσεων αυτούς τους 7 μήνες, ενώ σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας με την τρόικα.
Επί της ουσίας, από αύριο και μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα κλείνει τα νέα ζητήματα που συμφωνήθηκαν, ενώ νωρίτερα, ίσως και αύριο αναμένεται η κατάθεση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα αναχωρήσει σήμερα για τις Βρυξέλλες για υποχρεώσεις που έχει με την προεδρία.
Κατά πως φαίνεται η Ελλάδα θα παραμείνει με το… χέρι απλωμένο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Μαΐου για τις δόσεις του δανείου, με τους δανειστές να διαμηνύουν ότι αυτές δεν πρόκειται να εκταμιευθούν εφόσον δεν ψηφιστούν πρώτα τα μέτρα από την Βουλή.    
Προηγήθηκε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων με την τρόικα που διήρκησε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να βάλουν έτσι τις βάσεις μίας, κατ’ αρχήν έστω, συμφωνίας. Κάποια από τα μεγάλα «αγκάθια» θα αντιμετωπιστούν σε πολιτικό επίπεδο, όπως οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο.
Κενά ή επιμέρους τεχνικά ζητήματα θα κλείσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι δανειστές θα ξανάρθουν στην Αθήνα τον Ιούλιο για τη μεγάλη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν μια σειρά από «καυτά» ζητήματα: Από τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» του 2015, το χρηματοδοτικό κενό των 14 δισ. ευρώ  έως το 2016 έως και την αναμόρφωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΑΤ).
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, προς έκπληξη όλων οι δανειστές έθεσαν στον Γιάννη Στουρνάρα εκ νέου θέμα αλλαγής του ιδρυτικού νόμου της ΕΛΣΤΑΤ, την ώρα που οι συζητήσεις είχαν μετατοπιστεί στη μνημονιακή υποχρέωση που είχε η Ελλάδα για τις διαθεσιμότητες, βάζοντας έτσι στο στόχαστρο τους υπαλλήλους της υπηρεσίας.
Απαίτηση των ξένων ήταν μάλιστα αυτό να γίνει μέσα στον Απρίλιο και ει δυνατόν σχετική διάταξη να υπάρξει στο πολυνομοσχέδιο που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση.       
Αυτό βέβαια που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι τον φάκελο ΕΛΣΤΑΤ έβαλε πάνω στο τραπέζι ο «σκληρός» του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν και πρώην συνάδελφος του σημερινού προέδρου της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου…  
Η ΕΛΣΤΑΤ ήταν μόλις μία από τις εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι πιστωτές να γίνουν το επόμενο διάστημα στην χώρα μας. Οι περισσότερες από αυτές που για την ελληνική κοινωνία θεωρούνταν ξένες για την τρόικα, όπως για παράδειγμα το γάλα και η εμμονή των ξένων να υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο φρέσκο ήταν ένα ζήτημα με πολλά ερωτηματικά.            
Τελικά, κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ως προς τα εξής: θα δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες, το γάλα ημέρας, το γάλα χαμηλής παστερίωσης και το γάλα υψηλής παστερίωσης. Φρέσκο θα ονομάζεται το γάλα με διάρκεια ζωής έως 10 ημέρες.
Για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα που ήταν ακόμη ένα αγκάθι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μειωθεί το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος τρίμηνης διάρκειας κατά την οποια τα εν λόγω φάρμακα θα πωλούνται από τα φαρμακεία αποκλειστικά με πλαφόν ανώτατης τιμής. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε το θέμα θα ξανασυζητηθεί.
Σε ότι αφορά τις απολύσεις η κυβέρνηση μετά τη νέα συνάντηση που είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τρόικα συνεχίζει να τονίζει ότι δεν υπάρχει θέμα αποφάσεων, τη στιγμή που άλλες πηγές φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ζητήσει παράταση του μέτρου έως τον Οκτώβριο, οπότε το θέμα θα ξαναμπεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχτεί το ελληνικό αίτημα.
Σε ότι αφορά το «κοινωνικό μέρισμα πέρασε η πρόταση της τρόικας για τη διανομή μικρότερου πρωτογενούς πλεονάσματος εν όψει εκλογών.

Πρώτη ενημέρωση: 02:14, Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης