Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) - Μάχη με τον χρόνο για τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών (SRM)

Στις Βρυξέλλες ο Γ. Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) - Μάχη με τον χρόνο για τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών (SRM)
Προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. η επίτευξη συμφωνίας
Σε αγώνα δρόμου για συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά τον μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών, επιδίδονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μέρος στις τριμερείς συνομιλίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών (Single Resolution Mechanism, SRM).
Σημειώνεται ότι ο Γ. Στουρνάρας, προεδρεύει του Ecofin, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ecofin και Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο SRM αποτελεί έναν από τους πυλώνες της τραπεζικής ενοποίησης για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την αύξηση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Επισημαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συμμετείχε και στον προηγούμενο τρίλογο για τον SRM, ο οποίος έλαβε χώρα αμέσως μετά το ECOFIN της 11/3/2014, το οποίο έδωσε νέα εντολή στην Προεδρία για να διεξαγάγει με μεγαλύτερη ευελιξία διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας για την πρόταση κανονισμού σχετικά με έναν ενιαίο μηχανισμό και ένα ενιαίο ταμείο εξυγίανσης τραπεζών, πριν από τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου στα μέσα Απριλίου.
Οι ευρωβουλευτές, εκφράζουν την αντίθεσή τους στις διακυβερνητικές συμφωνίες για τις τράπεζες.
Επίσης απευθύνουν έκκληση για ένα αξιόπιστο σύστημα εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών.
Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, καθώς εκκρεμούν θεμελιώδη ζητήματα, όσον αφορά το ποιος αποφασίζει για την εκκαθάριση μιας τράπεζας αλλά και ποιος πληρώνει.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Γαλλίδα τραπεζίτης Daniele Nouy, επικεφαλής του συμβουλίου εποπτείας της ΕΚΤ, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς πάσα ευρωπαϊκή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι οι τράπεζες - ζόμπι της Ευρωζώνης θα πρέπει να κλείσουν.
"Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμαστούν: Θα πρέπει να μπει λουκέτο στις προβληματικές τράπεζες της Ευρωζώνης, στις τράπεζες ζόμπι", δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεδιπλώνοντας επί της ουσίας το αυστηρό πλαίσιο εντός του οποίου αναμένεται να κινηθεί ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
"Οι τράπεζες που θα πρέπει να εξαφανιστούν είναι οι τράπεζες ζόμπι" επανέλαβε η Γαλλίδα τραπεζίτης Daniele Nouy, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Ελπίζω πως η αναγκαία δράση θα ληφθεί ώστε πλέον η Ευρωζώνη να μην διαθέτει τράπεζες ζόμπι", τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης