Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις 1.483 ημέρες το ρεκόρ αναμονής στις επιστροφές από ΦΠΑ – Το ποσό των 812 εκατ. ευρώ χρωστάει το Υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις

Στις 1.483 ημέρες το ρεκόρ αναμονής στις επιστροφές από ΦΠΑ – Το ποσό των 812 εκατ. ευρώ χρωστάει το Υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις
O χρόνος αναμονής έχει ξεπεράσει πλέον τα τέσσερα χρόνια ή τους 49 μήνες από τα 3,5 έτη και τους 42 μήνες που ήταν τον Μάρτιο του 2013
Όλα τα ρεκόρ έχει φθάσει να «σπάει» ο χρόνος αναμονής στις επιστροφές του ΦΠΑ με την κυβέρνηση να παίζει με τα νεύρα και την αντοχή των επιχειρήσεων μέσα στην θύελλα της κρίσης.
Τα ποσά που έχει παρακρατήσει και δεν έχει αποδώσει το δημόσιο σε 5.316 δικαιούχους φθάνουν τα 812 εκατ. ευρώ  και συνιστούν τον «κουμπαρά» που θα χρηματοδοτήσει  τις  προεκλογικές παροχές των 505 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τις ασθενέστερες ομάδες.
Το πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις επιστροφές των χρημάτων από ΦΠΑ όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε όπως είχε υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών αντίθετα έγινε οξύτερο.     
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον τρέχοντα  μήνα ο χρόνος αναμονής έχει ξεπεράσει πλέον τα τέσσερα χρόνια ή τους 49 μήνες από τα 3,5 έτη και τους 42 μήνες που ήταν τον Μάρτιο του 2013.
Τα «σκήπτρα» κρατάει η Η΄ΔΟΥ Θεσσαλονίκης η οποία έχει καθυστερήσει τον ΦΠΑ σε δύο επιχειρηματίες για 1.483 ημέρες!  Το ποσό που έχει παρακρατήσει και δεν έχει αποδώσει η εφορία ανέρχεται σε 11.399 ευρώ.
Δεύτερη στην λίστα είναι η Δ.Ο.Υ Α’ Περιστερίου, η οποία ενώ έχουν περάσει 1.063 ημέρες ακόμη δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ ύψους 6.141 ευρώ που χρωστά σε ένα και μοναδικό φορολογούμενο.
Και ακολουθεί  η εφορία της Φλώρινας που ενώ έχουν περάσει 752 ημέρες από τότε που 3 επιχειρηματίες υπέβαλαν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ 184.193 ευρώ το ποσό που δικαιούται ο καθένας ακόμη δεν έχει κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμού.
Το ίδιο άτυχοι είναι και άλλοι 193 επιχειρηματίες  του Κέντρου Μεγάλων Επιχειρήσεων στην Αθήνα που δεν έχουν δει ούτε… σεντ από τον ΦΠΑ των 131 εκατ. ευρώ που δεν τους έχει αποδώσει εδώ και 770 ημέρες η ομώνυμη εφορία.
Στον αντίποδα, η ΔΟΥ Ζακύνθου εξόφλησε ΦΠΑ  αξίας 29.135 ευρώ σε μόλις 19 μέρες.  Και ακολουθεί η Δ.Ο.Υ Άρτας με 34 μέρες εξόφληση για ΦΠΑ 35.599 ευρώ που όφειλε σε 6 φορολογούμενους.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με τις τραγικές καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ είναι άκρως αποκαλυπτικά. Ουσιαστικά τα δεδομένα  αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αυστηρές παρατηρήσεις που κατά καιρούς έχει κάνει το ΔΝΤ για το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να επιστρέψει αυτά τα λεφτά τόσο δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση στο εσωτερικό της οικονομίας.
Το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις παραμένει ασφυκτικό από την στιγμή που και οι τράπεζες με την σειρά τους έχουν κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία.
Έτσι η αγορά παραμένει αφυδατωμένη  όσο  η κυβέρνηση καθυστερεί αυτές  τις επιστροφές που κανονικά  θα έπρεπε να φθάνουν στους δικαιούχους μέσα σε 60 μέρες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

 •         Τα συνολικά ποσά ΦΠΑ που έχει παρακρατήσει και δεν έχει αποδώσει το υπουργείο Οικονομικών σε 5.316 επιχειρήσεις φθάνουν τον Μάρτιο στα 812 εκατ. ευρώ .

•         Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έκανε το υπουργείο Οικονομικών για να επιστρέψει ποσά από φόρους που δεν του ανήκουν είναι 1.483 μέρες και το πιο σύντομο 19 ημέρες.

•         Το αρνητικό ρεκόρ κατέχει η ΔΟΥ  Η΄ Θεσσαλονίκης που δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ  εδώ και τέσσερα μέρες σε 2 επιχειρήσεις. Οι επιστροφές του φόρου φθάνουν τα 11.399 ευρώ.

•         «Κακά ξεμπερδέματα»  έχουν όμως και άλλα 4 φυσικά πρόσωπα που έχουν μπλέξει στα γρανάζια των ελέγχων με τις Δ.Ο.Υ Α’ Περιστερίου και Φλώρινας.  Έχουν φθάσει να περιμένουν έως 1.063 ημέρες για να πληρωθούν ΦΠΑ αξίας  190.334 ευρώ.

•         Τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου έχει η ΦΑΕ Αθηνών η οποία πρέπει να αποδώσει ΦΠΑ ύψους 409 εκατ. ευρώ σε 476 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής έχει φθάσει τις 383 ημέρες    

•          Μεγάλες επιστροφές έχει και η ΦΑΕ Πειραιά που φθάνουν στα 40 εκατ. ευρώ σε 204 δικαιούχους. Παρότι έχουν περάσει 401 ημέρες τα ποσά ακόμη δεν έχουν φθάσει στους φορολογούμενους.  

•         Το μεγαλύτερο «στοκ» αιτήσεων επιστροφής παρατηρείται στην Δ.Ο.Υ πλοίων Πειραιά. Συνολικά φτάνουν τις 544 για επιστροφές  φόρου 10,4 εκατ. ευρώ, με τον μέσο χρόνο αναμονής να ανέρχεται τις 530 ημέρες.

•         Η Δ.Ο.Υ. με τον μικρότερο χρόνο αναμονής είναι της Ζακύνθου που πλήρωσε σε τρεις εταιρίες ΦΠΑ αξίας 29.135 ευρώ σε μόλις 19 μέρες.  Και ακολουθεί η Δ.Ο.Υ Άρτας με 34 μέρες εξόφληση για ΦΠΑ 35.599 ευρώ που όφειλε σε 6 φορολογούμενους.

 
Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης