Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λήγει αύριο η προθεσμία του ΤΑΙΠΕΔ στη Lamda Development για το Ελληνικό – Την καλεί να υποβάλλει νέα βελτιωμένη προσφορά

Λήγει αύριο η προθεσμία του ΤΑΙΠΕΔ στη Lamda Development για το Ελληνικό – Την καλεί να υποβάλλει νέα βελτιωμένη προσφορά
Πληροφορίες για «μίνι κρίση» μεταξύ των δύο πλευρών

Λήγει αύριο η προθεσμία που έχει δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην Lamda Development προκειμένου να υποβάλλει νέα βελτιωμένη προσφορά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επέλθει «μίνι κρίση» μεταξύ του ελληνικού Ομίλου και των στελεχών του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) , τα οποία χαρακτηρίζουν εξευτελιστική την προσφορά του Ομίλου Λάτση για την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.
Σημειώνεται πως τα χρήματα που προσφέρει η Lamda για το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο φιλέτο της Ευρώπης ανέρχονται περίπου στα 430 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται από το ΤΑΙΠΕΔ μικρό και για αυτό έχει δοθεί προθεσμία έως αύριο για βελτιωμένη οικονομική προσφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το τίμημα που θα υποβάλλει εκ νέου στο ΤΑΙΠΕΔ η Lamda να φτάνει μέχρι και τα 2 δις ευρώ – στο οποίο όμως θα περιλαμβάνονται και τα επιπλέον έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για συμπληρωματικές υποδομές για τις οποίες δεσμεύεται η Lamda, προκειμένου έτσι να καμφθούν οι αντιδράσεις.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ πάντως διαμηνύει ότι αν το τίμημα δεν την ικανοποιήσει, δεν θα διστάσει ακόμη και να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό.

Πως η αποτίμηση του Ελληνικού από τα 1,23 δις ευρώ «έπεσε» στα 700 εκατ ευρώ
Τον Μάρτιο του 2013 ο καθηγητής του Χάρβαρντ και τότε πρόεδρος της Ελληνικόν ΑΕ, Σπύρος Πολλάλης σε έκθεση του είχε αποτιμήσει την έκταση του Ελληνικού στα 1,23 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο σημερινός ανεξάρτητος αποτιμητής την εκτιμά στα 700 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα τότε ο κ. Πολλάλης ανέλυσε τις προτεινόμενες χρήσεις γης, ετοίμασε το τοπογραφικό της έκτασης, ανέθεσε περιβαλλοντολογική ανάλυση, έκανε αποτύπωση των χρηστών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και υπολόγισε το κόστος μετεγκετάστασης, έκανε εξώσεις σε καταπατητές, ανέλυσε τις δυνατότητες ανάπτυξης του χώρου και ετοίμασε το νόμο 4062/12 για τους όρους πολεοδόμησης και την οικονομική του ανάλυση.
Το σχέδιο της Ελληνικόν Α.Ε. δόθηκε τότε στους τέσσερις υποψήφιους αγοραστές.
Τον Απρίλιο 2013, το ΤΑΙΠΕΔ, απομάκρυνε από τη θέση του τον Σπ. Πολλάλη.
Ο κ. Πολλάλης ήταν εκείνος που υποστήριξε ότι η έκταση του Ελληνικού δεν θα πρέπει να πωληθεί ολόκληρη (όπως γίνεται σήμερα) αλλά σε 8 κομμάτια, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους αλλά να αξιοποιηθεί ταχύτερα η έκταση.

Τι προβλέπει το σχέδιο της Lamda Development
Το σχέδιο της Lamda Development προβλέπει τη δημιουργία πάρκου έκτασης 2 εκατομμυρίων τ.μ – πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως- υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, με ελεύθερη πρόσβαση όλων των παραπάνω στο κοινό, καθώς και τουριστικές υποδομές, δημιουργώντας έτσι έναν προορισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα, περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο για το Ελληνικό.
Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η εταιρεία, το επενδυτικό πλάνο είναι ύψους 7 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το Δημόσιο σε ετήσια βάση, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης