Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με δόσεις τα χρήματα που θα δώσει η Lamda Development για το Ελληνικό - Που θα βρει τα κεφάλαια για να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις

Με δόσεις τα χρήματα που θα δώσει η Lamda Development για το Ελληνικό - Που θα βρει τα κεφάλαια για να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις
Τα 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν με το κλείσιμο της συμφωνίας και τα υπόλοιπα 615 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας
Οι πιέσεις και το μπρα ντε φερ των τελευταίων ημερών μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για τη βελτίωση του τιμήματος για το Ελληνικό έφεραν τελικά αποτέλεσμα.
Όπως ανακοινώθηκε χτες η Lamda Development κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά ύψους 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.
Η προσφορά της είναι 25% βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη η οποία έφτανε τα 700 εκατ. ευρώ και όχι τα 430 τα οποία είχαν αρχικά διαρρεύσει….
Πότε θα δοθούν αυτά τα χρήματα; Όπως έγινε γνωστό, περίπου τα 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν με το κλείσιμο της συμφωνίας και τα υπόλοιπα 615 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Επίσης η εισηγμένη έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του ενιαίου μητροπολιτικού πάρκου, συνολικού προϋπολογισμού 1,25 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι τα 915 εκατ. ευρώ είναι λιγότερα από τα 1,23 δισ. ευρώ που είχε αποτιμήσει το Ελληνικό το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών πέρυσι, το ΤΑΙΠΕΔ λέει ότι η προσφορά είναι πολύ πάνω από το τίμημα που ζητούσε ο ανεξάρτητος αποτιμητής και το οποίο λέγεται ότι ήταν γύρω στα 750 εκατ. ευρώ.
Η χθεσινή κίνηση της Lamda προκάλεσε ευφορία στους κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται πραγματικά για μια σοβαρή επενδυτική πρόταση, ενώ όπως όλα δείχνουν αποφεύγεται το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος που σημαίνει τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια καθυστέρηση, στην αξιοποίηση του έργου.

Ικανοποιημένο το ΤΑΙΠΕΔ

Από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αναφέρουν ότι εκτός από το τίμημα, θα υλοποιηθούν επενδύσεις με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας. Υπολογίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του ακινήτου, η περιοχή του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, βάση της πρότασης Φόστερ, αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας άνω των €7 δισ.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της λειτουργίας της ανάπτυξης του ακινήτου, θα δημιουργηθεί ένας υψηλός αριθμός νέων θέσεων εργασίας, περίπου 50.000. Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε ότι μέσα στην επόμενη 10ετία αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1,2%.
Παράλληλα θα επαναπροσδιοριστεί η Αθήνα ως πόλη τουριστικού προορισμού, επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ουσία, το Ελληνικό αποτελεί το πιο φιλόδοξο και σύνθετο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και η αξιοποίησή του Ελληνικού θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα (ξένα ΜΜΕ, εταίροι μας στην ΕΕ, διεθνείς αγορές) ότι η Ελλάδα αλλάζει ριζικά και αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Που θα βρεθούν τα χρήματα για τις επενδύσεις

Που θα βρει όμως τα κεφάλαια για να υλοποιήσει μία τόσο μεγάλη επένδυση η Lamda, η οποία δεν τα διαθέτει; Μετά και την τυπική κατακύρωση του διαγωνισμού, η  εταιρία βγαίνει προς άγραν επενδυτών και κεφαλαίων για την υλοποίηση της επένδυσης.
Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Oδ. Αθανασίου απήυθυνε χτες κάλεσμα σε υποψήφιους επενδυτές, Έλληνες και ξένους, προκειμένου να συνδράμουν στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού.
Επίσης ένα από τα σχέδια της εταιρείας είναι η σταδιακή πώληση με τη διαδικασία της προεξόφλησης μέρους του project των επενδύσεων στο Ελληνικό κατά τη φάση της υλοποίησης, ενώ βέβαιη θεωρείται η σύναψη ομολογιακού ή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Τι προβλέπει στο σχέδιο της Lamda Development

Τη δημιουργία πάρκου έκτασης 2 εκατομμυρίων τ.μ. -ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως- υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, με ελεύθερη πρόσβαση όλων των παραπάνω στο κοινό, καθώς και τουριστικές υποδομές, δημιουργώντας έτσι έναν προορισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα, περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο για το Ελληνικό, ύψους 7 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το Δημόσιο σε ετήσια βάση, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ακίνητο έχει τρεις φορές και πλέον το μέγεθος του Μονακό, δύο φορές και πλέον το μέγεθος του Hyde Park του Λονδίνου και σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του Central Park στη Νέα Υόρκη.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Ως επόμενο βήμα και σύμφωνα με τη διαδικασία, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς (fairness opinion) της Lamda Development, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του εντός των επόμενων ημερών για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης