Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί ο Προβόπουλος είναι πολύ καλύτερος για την θέση του διοικητή της ΤτΕ από ότι ο Στουρνάρας – Μια ιδιαίτερη ανάλυση

Γιατί ο Προβόπουλος είναι πολύ καλύτερος για την θέση του διοικητή της ΤτΕ από ότι ο Στουρνάρας – Μια ιδιαίτερη ανάλυση
Ο Προβόπουλος για περίπου 6 χρόνια διασφάλισε την συστημική ευστάθεια
Γιατί ο Προβόπουλος είναι πολύ καλύτερος για την θέση του διοικητή της ΤτΕ από ότι ο Στουρνάρας ο σημερινός υπουργός Οικονομικών;
Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό ρεαλιστικά αποτιμώντας τις ισορροπίες του παρασκηνίου αλλά και τις ικανότητες εκατέρωθεν των δύο θεσμικών παραγόντων.
Θεωρούμε καλύτερο τον Γ. Προβόπουλο και ιδανικό σενάριο να παραμείνει για μια ακόμη θητεία στην διοικητή της ΤτΕ για τους εξής λόγους
1)Διασφάλισε εν μέσω βαθύτατης κρίσης το ελληνικό banking.
Οι ελληνικές τράπεζες έγιναν παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη για το πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα αλλά δεν χρεοκόπησαν οι τράπεζες της.
Ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε επισταμένως με αυτό το φαινόμενο ενώ το καλύτερο το είχαμε διαβάσει σε ιαπωνικό site «η Ελλάδα διασώθηκε μέσω των τραπεζών που δεν χρεοκόπησαν και η Κεντρική Τράπεζα έπαιξε ρόλο σε αυτό».
2)Ο Προβόπουλος σε αντίθεση με παρελθούσες διοικήσεις δεν ήταν απλά ένας παρατηρητής της οικονομίας και των τραπεζών.
Στο παρελθόν τι συνέβαινε;
Άφηναν στον εκάστοτε επόπτη…την τραπεζική εποπτεία και οι διοικητές ήταν για τις γενικές θεωρίες.
Ο Προβόπουλος τα άλλαξε όλα.
Είχε απόλυτο λόγο, άποψη και θέση στα τραπεζικά δρώμενα, καμία απόφαση δεν λήφθηκε χωρίς να έχει υπάρξει μελέτη την οποία γνώριζε ο Προβόπουλος και είχε μελετήσει με προσοχή.
Ασκήθηκε απόλυτα αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, ενώ οι προειδοποιήσεις στην οικονομία ήταν συνεχείς.
3)Ο Προβόπουλος ως ανεξάρτητος θεσμικός παράγοντας παρά τις κατά καιρούς πολιτικές αντιδράσεις, δεν μπορεί να συνδεθεί με καμία κυβερνητική στρατηγική.
Προέρχεται από την ΝΔ αλλά κράτησε τον θεσμό της ΤτΕ μακριά από τις πολιτικές σκοπιμότητες.
4)Ο Προβόπουλος σε όλες τις μεγάλες ιστορικές αποφάσεις του ελληνικού banking ήταν μπροστάρης.
Οι μεγάλες συγχωνεύσεις και η ριζική και ιστορική αναδιάρθρωση του banking έγινε με δική του πρωτοβουλία.
Με δική του πρωτοβουλία διασφαλίστηκαν οι ελληνικές τράπεζες από τον κυπριακό κίνδυνο και ιδέα του Προβόπουλου ήταν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα να πουληθούν σε ελληνικές τράπεζες…
5)Κατηγορήθηκε από ορισμένους ότι έδειξε ευνοϊκή μεταχείριση σε κάποιους τραπεζίτες.
Ας δούμε τα δεδομένα.
Ο Προβόπουλος δεν στήριξε την προσπάθεια της Alpha bank να εξαγοράσει την Emporiki;
Ο Προβόπουλος δεν επέμεινε στην διάσωση της Eurobank, χαρακτηρίστηκε συστημική και πλέον ιδιωτικοποιείται;
Ο Προβόπουλος δεν έδωσε την ευκαιρία στην Eurobank να αγοράσει την good AΤΕ και στην Alpha το ΤΤ και τις κυπριακές τράπεζες;
Ο Προβόπουλος δεν διέσωσε την Εθνική όταν η διοίκηση της είχε σπεύσει να αναφέρει όταν χάλασε το deal με την Eurobank ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει αμκ άρα θα κρατικοποιηθεί;
Όμως ο Προβόπουλος ήρθε και σε ρήξη με όλους τους τραπεζίτες για πλειάδα θεμάτων και όταν λέμε ρήξη με όλους κυριολεκτούμε.
(Θα αναφερθούμε σε ειδικό θέμα πολύ αναλυτικά).
Άρα ο Προβόπουλος και βοήθησε σοβαρά και ουσιωδώς το σύστημα να διασωθεί και έδειξε σκληρή στάση σε κάθε ακραία προσέγγιση των τραπεζιτών.
Έτσι πρέπει να λειτουργεί ένας Κεντρικός τραπεζίτης.
6)Ο Προβόπουλος για 6 χρόνια κατάφερε να διασφαλίσει το ελληνικό banking με αποκορύφωμα να πείσει την Τρόικα εσχάτως ότι τα stress tests που υλοποίησε είναι τα σωστά και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Ο Προβόπουλος είναι αντικειμενικά επιτυχημένος.
Ο Προβόπουλος πέτυχε….. και αναγνωρίστηκε από όλους το έργο του.
Το έργο του διοικητή της ΤτΕ θα το πετάξει στο καλάθι των αχρήστων η Κυβέρνηση;
Από την άλλη πλευρά ο Γ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών έχοντας την στήριξη του Σαμαρά του πρωθυπουργού και αμφιβάλλουμε αν είχε ποτέ την στήριξη του Βενιζέλου παρήγαγε ένα έργο στο ΥΠΟΙΚ και μπράβο του αλλά, παρ΄ ότι παρακολουθούσε το banking δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε την κατάρτιση, ούτε την αποφασιστικότητα του Γ. Προβόπουλου.
Φοβούμαστε ότι ο Γ. Στουρνάρας αν τελικώς βρεθεί στην ΤτΕ θα το πράξει για να διασφαλίσει το επαγγελματικό του μέλλον έως το 2020, χωρίς να μπορεί να παρέμβει στις τραπεζικές εξελίξεις.
Φοβούμαστε ότι μοναδικός του στόχος θα είναι πως θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Εθνικής εις βάρος της Alpha, Πειραιώς και Eurobank άπαξ και το τρίπτυχο Σαμαράς, Στουρνάρας, Τουρκολιάς είναι ομοούσιον και αχώριστον.
Φοβούμαστε ότι με την στάση του ο Γ. Στουρνάρας υποτιμά και προσβάλει το έργο του Προβόπουλου.
Εμφανίζεται ωσάν αυτός να αποφασίζει πότε θα πάει και που θα πάει.
Η ΤτΕ είναι ένας θεσμός και όχι τσιφλίκι κανενός.
Πως είναι δυνατό πολύ πριν γίνει ανασχηματισμός ο Στουρνάρας να προαναγγέλλει που θέλει να πάει μη σεβόμενος όλους τους υπόλοιπους θεσμούς και όσους πραγματικά πέτυχαν στο έργο τους όπως ο Προβόπουλος.
Θεωρούμε την προαναγγελία του Στουρνάρα απαράδεκτη, επιεικώς απαράδεκτη, προσβλητική στο κοινό νου και προσβλητική στην κοινωνία.
Φοβούμαστε ότι αν συμβεί το λάθος και ο Στουρνάρας αναλάβει την διοίκηση της ΤτΕ θα συμβεί το εξής παράδοξο.
Ως διοικητής της ΤτΕ ο Στουρνάρας θα ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική που ο ίδιος χάραξε στο υπουργείο Οικονομικών;
Είναι αυτό δυνατόν;
Αυτό θα αποτελούσε προσβολή στην λογική και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να το επιτρέψει.
Ο Draghi της ΕΚΤ σύντομα θα παρέμβει στο ζήτημα της διοίκησης της ΤτΕ και ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Φοβούμαστε ότι μέχρι ο Στουρνάρας να μάθει τι συμβαίνει στην ΤτΕ, στο ελληνικό banking και όλα τα συναφή οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν περάσει στον έλεγχο της ΕΚΤ και θα έχει απομείνει μόνο με τις 2-3 μικρές τράπεζες.
Ο Προβόπουλος αποτελεί την μοναδικά καλύτερη επιλογή για την ΤτΕ γιατί θα συνεχιστεί η υφιστάμενη σωστή πολιτική της ΤτΕ.
Η ΤτΕ θα παραμείνει ανεξάρτητος θεσμικός φορέας και δυστυχώς για τον Στουρνάρα αυτό δεν μπορεί να το διασφαλίσει λόγω της ιδιότητας του ως υπουργός Οικονομικών. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ του υπόβαλλε πρόταση μομφής που σημαίνει ότι για ένα κόμμα δεν είναι φερέγγυος, άλλο βέβαια αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε μαντάρα κατά το λαικώς γραφόμενο και λεγόμενο.
Θεωρούμε απαράδεκτο υπουργός Οικονομικών οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός να γίνεται διοικητής της ΤτΕ είναι δύο ασύνδετες έννοιες.
Ο Προβόπουλος ήταν διοικητής στην ΤτΕ πριν 1 και πλέον χρόνο όταν ο Σαμαράς του πρότεινε να γίνει υπουργός Οικονομικών είπε ότι επιθυμεί να παραμείνει στην ΤτΕ γιατί είναι δύο διαφορετικοί θεσμοί.
Ο Προβόπουλος πρότεινε δύο για υποψηφίους υπουργούς Οικονομικών τον Γ. Στουρνάρα ήταν τότε στον ΙΟΒΕ και τον Ν. Καραμούζη ήταν τότε στην Eurobank.
Ο Γ. Στουρνάρας προτάθηκε και από τον Προβόπουλο για να αναλάβει υπουργός Οικονομικών και τώρα ο Στουρνάρας θέλει να φάει την θέση του Προβόπουλου.
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ο ΥΠΟΙΚ στο παρελθόν του είχε προταθεί να πάει στην ΤτΕ και αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί να γίνεται διοικητής της ΤτΕ.
Η ανανέωση της θητείας Προβόπουλου θεωρούμε ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την εθνική οικονομία και τις τράπεζες.
Η Ελληνική κυβέρνηση ανανεώνοντας την θητεία Προβόπουλου θα περνάει το μήνυμα ότι αναγνωρίζει το έργο του και προτάσσει την συστημική ευστάθεια και η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι επιλέγει τους ικανούς στις κατάλληλες θέσεις.

Υποσημείωση

Ο Γ. Στουρνάρας προσπαθεί κάπου να βολευτεί και πρέπει γιατί στο ΥΠΟΙΚ έκανε έργο.
Δεν το γράφουμε υποτιμητικά ή απαξιωτικά και δεν απαξιώνουμε το έργο του στο ΥΠΟΙΚ. 
Αξίζει να πάει κάπου καλά ο Στουρνάρας αλλά όχι όμως να πάει να φάει την θέση του Προβόπουλου στην ΤτΕ που και αυτός έκανε σπουδαίο έργο.
Πρέπει ο Στουρνάρας να συνειδητοποιήσει ότι αν κινηθεί με ιδιοτελή κριτήρια θα έχει πράξει ατιμία που δεν θα συγχωρεθεί.
Υπάρχουν πολλές θέσεις αξίας, ας διαλέξει κάποια από αυτές ή ας του διαλέξουν κάποια θέση.
Η ΤτΕ έχει διοικητή τον Προβόπουλο ο οποίος είναι ο πλέον επιτυχημένος διοικητής των τελευταίων 30 ετών.

www.bankiungnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης