Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας - Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο δάνειο - Εντός του α' 6μηνου η έξοδος στις αγορές - Απόφαση του Σαμαρά αν θα συνεχίσω στο ΥΠΟΙΚ

Στουρνάρας - Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο δάνειο - Εντός του α' 6μηνου η έξοδος στις αγορές - Απόφαση του Σαμαρά αν θα συνεχίσω στο ΥΠΟΙΚ
Καλυμμένες τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης, εάν η οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει. Τα ανωτέρω δηλώνει, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Βloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
"Όσο οι οικονομικές εξελίξεις είναι θετικές, τόσο θα διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, με την πρώτη απόπειρα έκδοσης ομολόγου να αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
"Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτο πακέτο διάσωσης", εξήγησε, στην τηλεόραση του Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών.
"Το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση στο δημοσιονομικό μέτωπο, αρκούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες και, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ίσως μπορέσουμε να καλυφθούμε έως το 2016", διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας.
Ταυτόχρονα επανέλαβε πως μόλις πιστοποιηθεί - τον επόμενο μήνα από τη Eurostat - το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Εστιάζοντας ο κ. Στουρνάρας στις αποκρατικοποιήσεις, εξήγησε πως ο στόχος για το 2014 ανέρχεται στην άντληση 2 δισ. ευρώ.
"Η ελληνική οικονομία θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω όταν οι τράπεζες αρχίσουν να χορηγούν ρευστότητα. Πρόκειται για ένα θέμα μηνών...", πρόσθεσε.
"Είμαι βέβαιος πως το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών θα καλυφθεί με ιδιωτικά κεφάλαια. Το μαζικό ενδιαφέρον για τις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Πειραιώς αποδεικνύουν την τεράστια διάθεση για επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες", εξήγησε.
Τέλος, ερωτηθείς για τα επόμενα σχέδιά του, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως "οι αρχικοί μου στόχοι από τη θέση του υπουργού Οικονομικών ολοκληρώθηκαν. Η συνέχιση του ρόλου μου θα εξαρτηθεί από τη βούληση του πρωθυπουργού. Τώρα είμαι υπουργός Οικονομικών".

Γ. Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) - «Μάχη για το ευρώ» η χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
 «Μάχη για το ευρώ» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία και τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του think tank «Eurofi» ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως χθες Κυριακή δόθηκε στη Βουλή μια μάχη για το ευρώ.
«Η μάχη του ευρώ δίνεται στην Ελλάδα. Καταφέραμε τη ψήφιση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου. Οι βουλευτές παρά τις πιέσεις ψηφίσαν το σχέδιο νόμου», υπογράμμισε απευθυνόμενος σε ανώτατους αξιωματούχους διεθνών οικονομικών φορέων και σε ανώτατα στελέχη τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και οίκων αξιολόγησης.
Στην ομιλία του ο κ.Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ακόμα σε φάση δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης είναι ορατά.
«Η βιώσιμη όμως ανάπτυξη μπορεί μόνον να διασφαλιστεί όταν η ρευστότητα αποκατασταθεί», είπε ο κ. Στουρνάρας επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα η πιστωτική επέκταση κινείται σε στενά πλαίσια σε πολλές χώρες της ΕΕ.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα εξειδικευμένα θέματα που συνδέονται με την πορεία της τραπεζικής ενοποίησης και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας, επισημαίνοντας ότι η τραπεζική ένωση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και στόχους στον δρόμο για τη νομισματική ενοποίηση από την καθιέρωση του ευρώ.
«Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης είναι μια από τις προϋποθέσεις για να αποκατασταθεί η ρευστότητα και η αξιοπιστία στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και στον τραπεζικό τομέα, καθώς και στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας» τόνισε ο κ.Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης