Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ – «Παγώνει» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

tags :
ΣτΕ – «Παγώνει» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις
Δεκτό το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας


Δεκτή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αποτροπής πιθανής βλάβης της υγείας των πολιτών έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, με την οποία ζητούνταν να παγώσει προσωρινά το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και να ανασταλεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.
Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής που έχει καταθέσει ο ΙΣΑ.
Στην απόφαση αναστολής του ΣτΕ, υπογραμμίζεται ότι παραμένει εν ισχύει η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάσει «τη δραστική ουσία» όπως αναφέρεται στην  ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Η τελευταία αυτή απόφαση αναφέρεται «στον μηχανισμό εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής  ουσίας».
Σύμφωνα με το πλαφόν που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί  η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση από την πλευρά ορισμένων γιατρών, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών για κάθε γιατρό δεν επιτρεπόταν να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά τη διάρκεια του 2013.
Αν και το μέτρο φαινόταν να αποδίδει από πλευράς περιορισμού της σπατάλης, δεν έλειπαν τα προβλήματα, δεδομένου ότι πολλοί γιατροί ξεπερνούσαν το όριο, το σύστημα της συνταγογράφησης «κλείδωνε» αυτόματα και έτσι οι ασφαλισμένοι έπρεπε να αναζητήσουν άλλο γιατρό προκειμένου να γράψουν τα φάρμακά τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης