Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άρθρο Στουρνάρα στη Guardian - «Ήταν δύσκολο αλλά αναστρέψαμε την ελληνική οικονομία» - Υπό διαμόρφωση το νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Άρθρο Στουρνάρα στη Guardian - «Ήταν δύσκολο αλλά αναστρέψαμε την ελληνική οικονομία» - Υπό διαμόρφωση το νέο αναπτυξιακό μοντέλο
Ποσοστό άνω του 85% της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί
«Ήταν δύσκολο, αλλά έχουμε αναστρέψει την ελληνική οικονομία». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα στη βρετανική εφημερίδα Guardian, μέσω του οποίου εκφράζει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών «το 2014 η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης».
Όπως εξηγεί ο κ. Στουρνάρας, μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων η ελληνική οικονομία αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης».
Όπως προσθέτει, πλέον η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία καθώς αναπτύσσει το νέο μοντέλο ανάπτυξής της.
Στη συνέχεια του άρθρου του, ο υπουργός Οικονομικών αποδίδει τα αίτια της ελληνικής κρίσης στα «δίδυμα ελλείμματα», (δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών), τα οποία συσσωρεύονταν επί δεκαετίες.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει πως ποσοστό άνω του 85% της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί, για να προσθέσει πως από το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί περισσότερο από 10% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει πως το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το 1% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως έχει ανακτηθεί πλήρως η χαμένη ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος εργασίας.
«Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει σθεναρούς ρυθμούς ανάπτυξης που σταδιακά θα αυξάνονται», προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας καταλήγει αναφέροντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά διαμόρφωσης του νέου αναπτυξιακού της μοντέλου, το οποίο θα αξιοποιεί πλήρως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (γεωγραφία, κλίμα, πολιτισμό, φυσικούς πόρους, ανθρώπινες δεξιότητες). Το μοντέλο θα βασίζεται στις επενδύσεις, στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, στην καινοτομία, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις ξένες απευθείας επενδύσεις, ενώ θα επικεντρώνεται σε εξωστρεφείς τομείς και δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η γεωργία, η τεχνολογία της πληροφορίας, οι τηλεπικοινωνίες, η κτηματομεσιτική ανάπτυξη και οι μεταφορές. Παράλληλα, ως προς τη ζήτηση το μοντέλο ανάπτυξης αναμένεται να μετατοπιστεί μερικώς από την κατανάλωση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης