Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Julius Baer - Σφάλμα η αγορά ελληνικών ομολόγων - Ανασταλτικός παράγοντας το χρέος

Julius Baer - Σφάλμα η αγορά ελληνικών ομολόγων - Ανασταλτικός παράγοντας το χρέος
«Ο παράγοντας κίνδυνος είναι υψηλότερος στα ομόλογα 5ετούς διάρκειας»
Την ωφελιμότητα της χθεσινής εξόδου στις αγορές στην ελληνική οικονομία αμφισβητεί εν μέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Eπικαλούμενο τις εκτιμήσεις τριών έγκριτων χρηματοπιστωτικών ομίλων, το αμερικανικό πρακτορείο εκτιμά πως παρά την επιστροφή στις αγορές, έπειτα από 4 χρόνια απουσίας, ορισμένοι αναλυτές επιμένουν να ανησυχούν για τα επικίνδυνα επίπεδα του ελληνικού χρέους.
Όπως χαρακτηριστικά αναλύει, η Ελλάδα – η χώρα η οποία θεωρείται  υπεύθυνη για το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης – κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές ύψους 20 δισ. ευρώ, αντλώντας 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου.
Αρκετοί επενδυτές αποκωδικοποίησαν την υψηλή ζήτηση ως σημαίνον βήμα για την Ελλάδα και ένδειξη περαιτέρω επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής ανάκαμψης. Άλλωστε, το επιτόκιο διαμορφώθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5%.
«Σηματοδοτεί αρκετά πράγματα, καθώς πρόκειται για την Ελλάδα, η οποία το 2012 χρεοκόπησε!» διαπιστώνει ο Don Smith, στρατηγικός αναλυτής της ICAP. «Το να πετύχεις ένα επιτόκιο στα επίπεδα του 4% συνιστά μεγάλο ψυχολογικό πλεονέκτημα» υπογραμμίζει εν συνεχεία.
Στο ίδιο μήκος σχήματος κινήθηκε άλλωστε, και το ΔΝΤ, το οποίο έκανε λόγο για ενδείξεις εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία.
«Θεωρώ πως πρόκειται για μεγάλη ανακούφιση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια» υποστήριξε την Πέμπτη, η Christine Lagarde. «Η κρίση δεν τελείωσε, αλλά σαφέστατα η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση» υπερθεμάτισε.
Βέβαια, υπάρχουν και οι αντίθετες «φωνές», οι οποίες υποβαθμίσουν τη σπουδαιότητα της ελληνικής εξόδου. «Το ύψος των προσφορών ήταν τελείως συμπτωματικό, καθώς οφείλεται στο γενικότερο ευοίωνο κλίμα, που επικρατεί στην αγορά ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας» εξηγεί ο David Tan της JP Morgan Asset Management.
Ένας ακόμα ενθαρρυντικός παράγοντας για την αγορά ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με τον David Tan, αποτελούν και οι επίμονα υποτονικές αποπληθωριστικές τάσεις.
Εξ’ ου και γιατί η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου δεν παρέπεμπε σε απόδοση χώρας, η οποία χαίρει της αξιολόγησης «Β-», υπερτονίζει ο  Markus Allenspach, αναλυτής της Julius Baer. «Αν και το επίπεδο των προσφορών ενισχύει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για το ευρώ, η επένδυση στο ελληνικό χρέος είναι άκρως ριψοκίνδυνη» διαμηνύει ο Markus Allenspach.
Ο επικεφαλής του τμήματος ομολόγων της Kleinwort Benson, Fadi Zaher, επισημαίνει πως η αγορά ελληνικών ομολόγων δεν συνιστά ορθολογική επιλογή, καθώς το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, παρά την πρόσφατη αναδιάρθρωσή του.
«Ο παράγοντας κίνδυνος είναι υψηλότερος στα ομόλογα 5ετούς διάρκειας» τονίζει ο αναλυτής της ICAP, εξηγώντας την περιορισμένη απόκλιση μεταξύ του επιτοκίου του 5ετούς και 10ετούς ομολόγου.
Σημειώνεται πως το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας βρίσκεται στο 5,9%.
«Δεν απέχουμε πολύ από την συντελεσθείσα κρίση - χρέους. Το ερώτημα σχετικά με την μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρώ δεν έχει απαντηθεί ακόμη» καταλήγει χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, ας μην λησμονηθούν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Siim Kallas, στον απόηχο της χθεσινής δημοπρασίας. «Για να επιτύχουμε βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, αλλά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει να διασφαλίζει αυστηρά την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και να χτίσει ένα ισχυρό ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής» είχε δηλώσει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης