Οικονομία

Στουρνάρας στο Ευρωκοινοβούλιο - Πλήρως διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Στουρνάρας στο Ευρωκοινοβούλιο - Πλήρως διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Στην τελική ευθεία η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης
(upd3)Οι καταθέσεις ύψους έως 100 χιλ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πλήρως διασφαλισμένες, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη θέση του προεδρεύοντος του Ecofin.
"Χαιρετίζω ολόψυχα τη σημερινή υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία τριών βασικών κειμένων, τα οποία συνθέτουν την Τραπεζική Ένωση της ΕΕ, δηλαδή την Οδηγία για την Αναδιάρθρωση και Εξυγίανση των τραπεζών (BRRD), τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την αναδιατυπωμένη Οδηγία για τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (DGS). Με αυτές τις νομοθετικές πράξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση διήνυσε πολύ δρόμο όσον αφορά τη διασφάλιση της προστασίας των φορολογουμένων από τράπεζες υπό χρεοκοπία και συγχρόνως της πλήρους προστασίας των τραπεζικών τους αποταμιεύσεων, που αποκτήθηκαν με μόχθο, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ", ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Όπως πρόσθεσε "πρόκειται για σημαντικά ορόσημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον τραπεζικό τομέα της και το κοινό της νόμισμα. Ως πρόεδρος του Ecofin, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους συννομοθέτες για την επίπονη εργασία τους όσον αφορά αυτούς τους φακέλους και για την εποικοδομητική και οραματική προσέγγισή τους, η οποία κατέστησε δυνατούς δύσκολους συμβιβασμούς".

Στην τελική ευθεία η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης
Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας, πριν διαλυθεί ενόψει των εκλογών του Μαΐου, τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών και τον μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων.
Ειδικότερα, με 588 ψήφους υπέρ και 81 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε έκθεση, σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και ενιαίας διαδικασίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων επιχειρήσεων επενδύσεων, στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών, καθώς και για την τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, μιλώντας για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, διαβεβαίωσε το Σώμα ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν συμφωνήσει να επικυρώσουν τη σχετική συμφωνία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Κυρίαρχο στοιχείο της συμφωνίας που εγκρίθηκε, αποτελεί το γεγονός ότι από τη στιγμή που αυτή τεθεί σε ισχύ, όπως επισήμανε και ο επίτροπος Michel Barnier στη συζήτηση που προηγήθηκε, από δω και πέρα, μέτοχοι και πιστωτές θα χρηματοδοτούν τη διάσωση μιας τράπεζας και όχι οι φορολογούμενοι.
Στο μέλλον, επισήμανε ο κοινοτικός επίτροπος, κάθε τράπεζα θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να διασωθεί χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την οικονομία. Με την έγκριση της σχετικής συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο, προστίθεται ένα ακόμη δομικό στοιχείο στη δημιουργία της Ενιαίας Τραπεζικής Ένωσης αφού, όπως διευκρινίζεται, οι τράπεζες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, θα μπορούν πλέον να ανατρέξουν άμεσα σε ένα ταμείο -55 δισεκατομμυρίων- που θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες και όχι από τους φορολογούμενους, προκειμένου να διασωθούν.
Με την έγκριση της συμφωνίας Ευρωκοινοβουλίου- Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιδιώκεται η μεταρρύθμιση της τραπεζικής νομοθεσίας έτσι ώστε να σπάσουν οι δεσμοί μεταξύ τραπεζικών προβλημάτων και δημοσίου χρέους.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
- Δημιουργείται αποτελεσματικότερο σύστημα εποπτείας μεγάλων τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται νωρίτερα και να επιλύονται, πριν οι τράπεζες καταφεύγουν, για τη διάσωσή τους, στα χρήματα των φορολογουμένων.
- Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις Τράπεζες και θα αναλάβει το κόστος της διάσωσης των χρεοκοπημένων τραπεζών, προστατεύοντας έτσι τους φορολογούμενους.
 - Δημιουργείται ένα εθνικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, έτσι ώστε να μην είναι οι φορολογούμενοι εκείνοι που πρέπει να παρέχουν την εγγύηση ορθής λειτουργίας των τραπεζών.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, η προσδοκία είναι ότι θα καταστήσουν ευκολότερη και ταχύτερη την εξυγίανση ή εκκαθάριση προβληματικών ομίλων, χωρίς να προκληθεί πανικός ή να απαιτηθεί πάλι δημόσιο χρήμα.
Η Ευρωβουλή έδωσε ακόμα την τελική έγκριση για τη μεταρρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών, που για πρώτη φορά σφίγγει τα λουριά της εποπτείας στον κλάδο των εμπορευμάτων και θέτει περιορισμούς στο high frequency trading, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Μεταξύ των σχεδίων του επιτρόπου Ενιαίας Αγοράς Michel Barnier, που δεν έφτασαν στη γραμμή του τερματισμού και θα επανεξεταστούν από την επόμενη Ευρωβουλή και την επόμενη Κομισιόν προς το τέλος του έτους, είναι η μεταρρύθμιση του κλάδου αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, η οδηγία για την εποπτεία των δεικτών αναφοράς (στον απόηχο των σκανδάλων χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Euribor και των fixing των συναλλαγματικών ισοτιμιών) και η οδηγία για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων επενδυτικής και λιανικής τραπεζικής των μεγάλων ομίλων.
Η τύχη των πρωτοβουλιών αυτών θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις του διαδόχου του Barnie των χωρών-μελών (και ιδίως της Βρετανίας που δυσφορεί έντονα και με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις) και τις προτεραιότητες του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

(Πρώτη ενημέρωση - Τρίτη 15 Απριλίου 2014, ώρα 13:35)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης