Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle - Το Φθινόπωρο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος - CNBC - Ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση ελάφρυνσης

Deutsche Welle - Το Φθινόπωρο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος - CNBC - Ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση ελάφρυνσης
Πιο αισιόδοξες οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομία, έναντι των δανειστών
(upd)Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να θέσει η Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς η οικονομία έχει αρχίσει να σημειώνει πρόοδο, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Η χώρα κατέγραψε το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα της δεκαετίας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ευελπιστεί ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της συζήτησης, όσον αφορά το ελληνικό χρέος.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει από τους εταίρους της ευρωζώνης, επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους κατά 30-50 χρόνια και χαμηλότερα επιτόκια για κάποια από τα δάνεια της διάσωσης.
Η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης, από το 2010, όταν έλαβε πακέτο διάσωσης ύψους 240 δις. ευρώ.
Φέτος η Ελλάδα στοχεύει στην έξοδο από την εξαετή ύφεση, προβλέποντας ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2014 με ρυθμό 0,6%, ενώ σε ορίζοντας 2ετίας, η οικονομικά αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, η ανεργία παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, στο 28% τον Νοέμβριο του 2013, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, παρά την αντιστροφή της ανοδικής τάσης που κατεγράφη τον Ιανουάριο του 2014.
Πάντως οι προβλέψεις της Ελλάδα, παραμένουν πιο αισιόδοξες, έναντι των δανειστών της.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά ότι το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,3%, κατά 1,4 δις. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Μιράντα Ξαφά, πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ και CEO της EF Consulting, είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από το 0,8% το 2013, στο 4,5% το 2016, χωρ/ίς τη λήψη νέων μέτρων.
Το Φθινόπωρο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, εκτιμά η Deutsche Welle, επικαλούμενη δηλώσεις ευρωπαίων διπλωματών.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, θα πρέπει να αναμένεται μια δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα επιβεβαιώνει ότι το Eurogroup θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του.
Στο τραπέζι του Eurogrpoup, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με δεδομένο ότι η Αθήνα εκπλήρωσε τον όρο του «πρωτογενούς πλεονάσματος» που είχε θέσει τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup προκειμένου να προχωρήσει σε κινήσεις που θα ανακουφίζουν την Ελλάδα από το βάρος του χρέους.

Πρώτη ενημέρωση: 09:38, Δευτέρα 5 Μαϊου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης