Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Στουρνάρας - Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους… προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας

Γ. Στουρνάρας - Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους… προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας
"Βλέπουμε το μέλλον, με μεγαλύτερη αισιοδοξία"
Τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του ΟΟΣΑ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές πως «η προσπάθεια ανάκαμψης θα διευκολυνόταν σε μεγάλο βαθμό αν οι αγορές θεωρούσαν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».
Παράλληλα, αναφερθείς στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ο Γ. Στουρνάρας παρέθεσε τα δύο μεγάλα εμπόδια.
Όπως γνωστοποίησε και ο ίδιος, το πρώτο είναι η έλλειψη ρευστότητας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες δεν έχουν εξαγωγικές πιστώσεις λόγω της κρίσης και έτσι έχουν μείνει πίσω στις εξαγωγές» τόνισε χαρακτηριστικά.
Προχωρώντας στο δεύτερο εμπόδιο, προειδοποίησε για το ύψος του ελλείμματος, που είναι κληροδότημα του παρελθόντος. «Τα δύο αίτια τους χρέους, που είναι τα δίδυμα ελλείμματα έχουν αντιμετωπιστεί. Το παρελθόν, όμως, μένει» υπογράμμισε εν συνεχεία.
Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, αναγνώρισε πως υπάρχει σαφή βελτίωση, έπειτα «από μια περίοδο τεσσάρων ετών επίπονων προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». «Αν δείτε, εξάλλου, τις προβλέψεις στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε τις προάλλες, και τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, διαπιστώνεται τεράστια βελτίωση- ίσως η πιο εντυπωσιακή στην ιστορία του Οργανισμού- τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και την ανταγωνιστικότητα» υπογράμμισε.
«Αν και οι δημοσιονομικές προσπάθειες και οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζονται, μπορούμε  να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι η προσαρμογή επετεύχθη με τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό κόστος, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων κατά περίπου 30%» κατέληξε ο Γ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης