Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank; - To ποσοστό του στρατηγικού συμμάχου πρέπει να είναι τουλάχιστον το ίδιο με του ΤΣΜΕΔΕ

tags :
Πως θα πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank; - To ποσοστό του στρατηγικού συμμάχου πρέπει να είναι τουλάχιστον το ίδιο με του ΤΣΜΕΔΕ
Επειδή η Attica bank είναι η μόνη τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε χωρίς το ΤΧΣ…αξίζει να παραμείνει αυτόνομη
Πως θα πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank που χρειάζεται 397 εκατ ευρώ;
Θα παρουσιάσουμε μια ανάλυση για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank, η διατήρηση της αυτόνομης πορείας της,  αλλά θα προβάλουμε και ορισμένες θέσεις οι οποίες ταυτίζονται με απόψεις θεσμικών παραγόντων.
Η Attica bank συνδέθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό με το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και η επιχειρηματική όσμωση Ταμείου και τράπεζας είχε εκατέρωθεν οφέλη αλλά και ζημίες.
Το Ταμείο των Μηχανικών έχει υποστεί ζημία αλλά ο μέτοχος αυτός με ποσοστό 51% στήριξε την Attica bank στην κρίσιμη για την επιβίωση της ΑΜΚ του 2013 μέσω της αύξησης και του ομολογιακού συνολικά 400 εκατ.
Η Attica bank σε διάστημα 8 μηνών χρειάστηκε και χρειάζεται 800 εκατ ευρώ, όταν ποτέ στην ιστορία της η τράπεζα αυτή δεν διέθετε….800 εκατ ευρώ σε κεφάλαιο.
Για να έχει αξία η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank και για να μπορέσει το Ταμείο των Μηχανικών να καλύψει τις ζημίες που εμφανίζει και οι οποίες είναι πολλές μόνο ένας δρόμος υπάρχει.
Το ΤΣΜΕΔΕ να λειτουργήσει όπως και το ΤΧΣ στην περίπτωση της Eurobank.
Το ΤΣΜΕΔΕ ως ιδιώτης μέτοχος (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) θα πρέπει να αποτελεί επιλογή δεύτερης γραμμής η συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση.
Ο πρώτος λόγος πρέπει να δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
Βέβαια με τρέχουσα αποτίμηση 133 εκατ μια αύξηση 300 εκατ χωρίς την συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ θα υποχρέωνε σε δραματικό dilution από 51% στο 15% περίπου.
Άρα η αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε το ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει μερικώς ώστε να διασφαλίσει ένα ποσοστό το πολύ 30% ή καταστατική μειοψηφία 33%.
Κατά την άποψη μας το ΤΣΜΕΔΕ δεν πρέπει να διαθέτει πάνω από 20% ή 25% στην Attica bank αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το τελικό ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Ο νέος στρατηγικός σύμμαχος για να έχει λόγο να επενδύσει στην Attica bank θα πρέπει πέραν των προφανών, π.χ.  συμμετοχή στο management θα πρέπει να  διαθέτει ένα καθαρό business plan για το πώς η τράπεζα θα επανέλθει στην κερδοφορία.
Η έλευση στρατηγικού συμμάχου, καλλιεργεί προσδοκίες χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι επί της ουσίας.
Το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει για να μην βρεθεί εκτεθειμένο σε οποιαδήποτε κριτική να αποδείξει γιατί επενδύοντας νέα κεφάλαια στην Attica bank π.χ. 100 εκατ ευρώ θα πάρει πίσω τα 300 εκατ που επένδυσε μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση του 2013.
Με βάση την λογική το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica bank αλλά πρέπει να δώσει σοβαρό χώρο στον στρατηγικό επενδυτή.
Η προτεραιότητα λοιπόν είναι ο στρατηγικός επενδυτής και ακολούθως το ΤΣΜΕΔΕ και σίγουρα όχι το αντίθετο.
Για να μπορέσει η Attica bank να πετύχει καλές αποδόσεις κεφαλαίου θα πρέπει να σύντομα να διευθετήσει το πώς θα αντιμετωπίσει τα 888 εκατ του πιστωτικού κινδύνου.
Είναι γεγονός – και ορθά – η ΤτΕ στηρίζει τις πρωτοβουλίες της διοίκησης Γαμβρίλη στην Attica bank για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η πιθανότητα για να ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank είναι μεγάλη άπαξ και οι ξένοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Όμως το θέμα παραμένει πως η Attica bank θα εξελιχθεί σε μια τράπεζα που θα παράγει κέρδη, θα επιτυγχάνει μια καλή απόδοση κεφαλαίου και θα αντιμετωπίσει όλα τα κακώς κείμενα στο εσωτερικό της τα οποία ναι μεν δεν είναι πολλά αλλά είναι ικανά να πλήξουν την τράπεζα.
 Με δεδομένο ότι η τράπεζα χρειάζεται να βρει 397 εκατ στο βασικό σενάριο ή 434 εκατ στο δυσμενές και χρειάζεται επίσης να αποπληρώσει και τα 100 εκατ των προνομιούχων μετοχών είναι βέβαιο ότι
1)Θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ ευρώ, με reverse split 1 νέα μετοχή για κάθε 10 παλαιές.
Ένα ερώτημα που απασχολεί τους μετόχους της Attica bank, που συμμετείχαν στην αμκ των 200 εκατ στα 0,30 ευρώ και του ομολογιακού 200 εκατ είναι σε ποια τιμή θα υλοποιηθεί η νέα αύξηση;
Προφανώς στην Attica bank θα υπάρξει reverse split.
Αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα και με reverse split 1 νέα μετοχή για κάθε 10 παλαιές θα μπορούσε η μετοχή της Attica bank να διαπραγματεύεται στα 1,2 με 1,4 ευρώ και η τιμή να καθοριστεί με ένα discount 30% με 35% επί της αναπροσαρμοσμένης τιμής.
Είχαμε προειδοποιήσει ακριβώς πριν 5 μήνες και ακολούθως το είχαμε επαναλάβει πολλές φορές ότι το fair value στην Attica bank είναι στα 0,10 ευρώ ανά μετοχή….ήδη η χρηματιστηριακή τιμή βρίσκεται στα 0,1280 ευρώ.
2)Η Attica bank διαθέτει ήδη 100 εκατ ομολογιακό που δεν το έχει μετατρέψει σε μετοχές και προφανώς αυτό θα συμβεί.
3)Υπάρχει ενδεχόμενο τιτλοποίησης προβληματικών δανείων η τράπεζα έχει δεχθεί προτάσεις από ξένους οίκους και προφανώς θα εξεταστεί ενδελεχώς η πρόταση αυτή γιατί μειώνει το σταθμισμένο ενεργητικό άρα μειώνει και τις απαιτήσεις σε κεφάλαιο.
4)Ο νέος στρατηγικός επενδυτής μπορεί να διαθέτει ποσό παρόμοιο με το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ π.χ. 30% ή και μεγαλύτερο.
Αυτό πρέπει να συμβεί οπωσδήποτε.
5)Το ΤΣΜΕΔΕ μέσω της μερικής συμμετοχής στην ΑΜΚ βελτιώνει την αξία των κεφαλαίων που έχει επενδύσει καθώς μετά την αύξηση η κεφαλαιοποίηση της Attica bank θα υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμηση στα 133 εκατ.
Το ΤΣΜΕΔΕ να λειτουργήσει όπως και το ΤΧΣ στην Eurobank.
Αυτός είναι ο σωστός δρόμος, αυτή είναι η σωστή επιλογή.

Το συμπέρασμα

 Η Attica bank μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί και να μείνει αυτόνομη.
Είναι σίγουρο.
Όμως χρειάζεται γυρνώντας σελίδα το ΤΣΜΕΔΕ όχι να υποβαθμιστεί αλλά να αφήσει χώρο σε νέο στρατηγικό επενδυτή ώστε να βελτιώσει μετοχικά την Attica bank και να δημιουργήσει προσδοκίες για καλύτερες μέρες.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 8 Μαϊου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης