Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αποτίμηση του μεγάλου deal – Τι σημαίνει η κίνηση της Πειραιώς να αποκτήσει το 17,7% της MIG; - Κερδισμένος ο μέτοχος

Η αποτίμηση του μεγάλου deal – Τι σημαίνει η κίνηση της Πειραιώς να αποκτήσει το 17,7% της MIG; - Κερδισμένος ο  μέτοχος
Το bankingnews.gr μετά την αποκάλυψη του deal Πειραιώς με MIG παρουσιάζει όλες τις πτυχές αυτής της συμφωνίας
Το μεγάλο deal της τράπεζας Πειραιώς με την MIG τι περιλαμβάνει;
Η Πειραιώς θα καλύψει το ομολογιακό 250 εκατ της MIG και τουλάχιστον 90 εκατ θα τα μετατρέψει σε μετοχές στα 0,54 ευρώ αποκτώντας έτσι το 17,7% της Marfin Investment Group.
 Ποιες είναι οι πραγματικές πτυχές του deal αυτού;
Η MIG ως εταιρία συμμετοχών έχει μικρό δανεισμό μόλις 265 εκατ αλλά ως ενοποιημένος ισολογισμός τα δάνεια αγγίζουν τα 1,37 δισεκ. ευρώ και τα κεφάλαια ανέρχονται στα 967 εκατ.
Προσθέτοντας και τα 250 εκατ που θα καταβάλλει η Πειραιώς τα ίδια κεφάλαια της MIG ανέρχονται στα 1,2 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο επειδή η Πειραιώς θα μετατρέψει μόνο τα 90 εκατ ευρώ, στα ίδια κεφάλαια θα προστεθούν σε αυτή την φάση μόνο 90 εκατ και θα ανέλθουν 967 εκατ που είναι τα υφιστάμενα ίδια κεφάλαια + 90 εκατ της Πειραιώς δηλαδή 1,05 δισεκ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 160 εκατ από τα 250 εκατ κατά πάσα πιθανότητα θα διατεθούν για να μετατραπούν σε μετοχές σε τρίτους επενδυτές από την τράπεζα Πειραιώς και ήδη υπάρχουν διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δηλαδή μετατραπούν και τα 250 εκατ των ομολογιών σε μετοχές,  τα ίδια κεφάλαια της MIG θα ανέλθουν στα 1,2 δισεκ. ευρώ.
Άρα η MIG ενισχύει τα κεφάλαια της, δεν πρόκειται για refinancing δηλαδή αναχρηματοδότηση αλλά για 250 εκατ νέου κεφαλαίου υπό τους όρους όμως που προαναφέρθηκαν.
Η MIG μέσω των νέων κεφαλαίων θα μειώσει υφιστάμενη έκθεση σε δανεισμό, δηλαδή θα μειώσει δάνεια που έχει συνάψει από την τράπεζα Πειραιώς.  
Από τα 1,37 δισεκ. που είναι τα δάνεια που έχουν συνάψει οι εταιρίες που ελέγχει η MIG περίπου 700-780 εκατ προέρχονται από την τράπεζα Πειραιώς.
Η μεγάλη έκθεση της Πειραιώς στην MIG προήλθε λόγω των εξαγορών κυρίως των κυπριακών τραπεζών ειδικά της Marfin Popular Bank και λιγότερο από τις εξαγορές των υπολοίπων τραπεζών ενώ υπήρχε και δανεισμός της Πειραιώς προς τις εταιρίες του ομίλου MIG.
H Πειραιώς αποκτώντας το 17,7% της MIG αλλά χωρίς συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο προφανώς έχει συμφέρον η MIG να πάει καλά χρηματοοικονομικά, ώστε τα δάνεια να αποπληρώνονται όπως συμβαίνει σε όλα τα δάνεια του ομίλου.
Τα ερωτήματα είναι;
1)Τι κερδίζει η Πειραιώς;
2)Τι κερδίζει η MIG;
3)Τι κερδίζει ο μέτοχος της MIG;
4)Τελικά ήταν συμφέρον deal ή όχι;

Οι κρίσιμες απαντήσεις

Τι κερδίζει η Πειραιώς;

Η τράπεζα Πειραιώς με βάση πρόχειρους υπολογισμούς άμεσα κερδίζει 160 εκατ ευρώ.
Τα 160 εκατ προέρχονται από δάνειο που αγόρασε από την τράπεζα Κύπρου – συμφωνία που έκλεισε χθες – ύψους 325 εκατ το οποίο το αγόρασε 165 εκατ ευρώ δηλαδή με discount 50%.
Σε μέρος του δανείου αυτού η MIG ήταν εγγυητής.
Παράλληλα η Πειραιώς όντως δυνητικός πωλητής του 17,7% της MIG θα ποντάρει στην άνοδο της μετοχής και προφανώς αν τοποθετηθούν και άλλοι επενδυτές στην MIG όπως έχει σχεδιαστεί τότε…αναμένεται να προσφέρει σημαντικές υπεραξίες.
Με βάση εκτιμήσεις η Πειραιώς μέσα από ένα πλέγμα κινήσεων, ενοποιήσεων, πωλήσεων και άλλων deals που αφορούν την MIG θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδος τριπλάσιο των 165 εκατ.
Παράλληλα η Πειραιώς αποκτώντας το 17,7% της MIG παρ΄ ότι δεν θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο διασφαλίζει ότι τα δάνεια που έχει χορηγήσει όχι μόνο θα εξυπηρετούνται που αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως αλλά μέρος αυτών θα αποπληρωθεί και σύντομα μάλιστα.
Η Πειραιώς πρέπει να τονιστεί αυτό είναι δυνητικός πωλητής στην MIG και όχι δυνητικός αγοραστής δηλαδή αγόρασε το 17,7% για να το πουλήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Άρα για την Πειραιώς ήταν ένα πολύ καλό deal.

Τι κερδίζει η MIG;

Από το deal αυτό η MIG κερδίζει άμεσα 90 εκατ πρόσθετο κεφάλαιο και δυνητικά άλλα 160 εκατ τα οποία η Πειραιώς κατά πάσα πιθανότητα θα διαθέσει σε τρίτους επενδυτές.
Η MIG θα αποπληρώσει μέρος των δανείων και θα αποκτήσει ένα στρατηγικό σύμμαχο που θα βοηθήσει στην βελτίωση της εικόνας της MIG ειδικά στα θέματα ρευστότητας.
Η Πειραιώς είναι δυνητικός πωλητής στην MIG και αυτό σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία θα ανέβει, η Πειραιώς έχει κάθε συμφέρον να ανέβει η μετοχή πολύ πάνω από τα 0,54 ευρώ που είναι η τιμή μετατροπής.
Τι άλλο κερδίζει η MIG πλειάδα εταιριών που θέλει να αποκτήσει π.χ. το Υγεία ή στον κλάδο τροφίμων η Πειραιώς θα συνδράμει προς την υλοποίηση αυτών των deals.
Μην λησμονούμε ότι η Πειραιώς είναι ο μεγαλύτερος δανειστής του συστήματος, δεν υπάρχει εταιρία στην Ελλάδα που να μην έχει δάνειο από την Πειραιώς.
Με την έλευση της Πειραιώς στην MIG θα υπάρξουν και άλλοι επενδυτές που θα ενισχύσουν την θέση τους στον τίτλο.
Π.χ. η Generali ελέγχει πάνω από 2,5% της MIG με προοπτική να το φθάσει στο 5% ενώ ενδιαφέρον για την MIG έχουν εκδηλώσει τόσο το Fairfax όσο και το Paulson fund.
Η MIG λοιπόν ενισχύει κεφάλαια, αποκτά ένα σύμμαχο που θα βελτιώσει το χρηματοοικονομικό της προφίλ και θα συνδράμει ώστε να αποκτήσει η MIG ως εταιρία συμμετοχών νέες εταιρίες…σε λογικές τιμές.
Π.χ. σύντομα θα ανακοινωθεί μεγάλο deal σε μια από τις εταιρίες του ομίλου MIG - Υγεία με Ερρίκος Ντυνάν - που θα καταστήσει τον μεγαλύτερο όμιλο στην Ελλάδα στον κλάδο.
Το deal αυτό είναι τεράστιας σημασίας από άποψης εσόδων και ελέγχου της αγοράς.
Επίσης πρέπει να τονιστεί κάτι που ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν.
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η MIG είχε 5,2 δισεκ. μετά την αμκ του 2006-2007 και έχει βρεθεί με 1 δισεκ.
Όμως η MIG δεν είχε ποτέ λειτουργικές ζημίες δομικές αλλά λόγω λογιστικών υποαξιών έχασε σημαντικό κεφάλαιο.
Εφόσον η οικονομία ανακάμψει μέρος των προβλέψεων και των υποαξιών που έχει εγγράψει μπορεί να ανακτηθούν.
Με συντηρητικούς υπολογισμούς αν ανακτήσει το 30% των υποαξιών θα σημαίνει τουλάχιστον 1,2 δισεκ. ευρώ πρόσθετο κεφάλαιο.
Για την MIG έρχονται καλύτερες ημέρες και η στρατηγική είναι να έρθουν καλύτερες ημέρες τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο χρηματιστηριακής συμπεριφοράς.

Τι κερδίζει ο μέτοχος της MIG;

O μέτοχος της MIG επένδυσε στα 6,7 ευρώ και πλέον βρίσκεται στα 0,5 ευρώ δηλαδή έχει χάσει το 92% της αξίας του.
Στην Εθνική π.χ. που επένδυσε στα 25 ή 22 ευρώ έχει χάσει το 98% της επένδυσης του….με τιμή σύγκρισης την Εθνική προ reverse split.
Η αντιπαραβολή αυτή έγινε όχι για λόγους σύγκρισης αλλά για να καταδειχθεί ότι όλοι οι μέτοχοι όπου και αν επένδυσαν υπέστησαν μεγάλη ζημία.
Ο μέτοχος της MIG με την μετατροπή των 90 εκατ σε μετοχές θα υποστεί ένα dilution καθώς θα προστεθούν 166 εκατ μετοχές.
Αυτή η αρνητική εξέλιξη εκτιμούμε ότι θα απορροφηθεί.
Όμως το θέμα είναι ποιος αποκτά το 17,7% και τις προσδοκίες έχει για την μετοχή.
Με εσωτερική αξία 1,2 ευρώ με 1,3 ευρώ αν υποθέσουμε ότι η Πειραιώς στοχεύει στα 0,80 ευρώ ή 1 ευρώ θα αποκομίσει κέρδος 100%.
Μαζί με την Πειραιώς θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη και οι μικρομέτοχοι.
Δεν είναι τυχαίο που παίρνει μεγάλη επενδυτική θέση η Generali ούτε το Fairfax.
Προφανώς τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Τελικά ήταν συμφέρον deal ή όχι;

Με όρους όχι βραχυπρόθεσμους δηλαδή πως θα αντιδράσει σήμερα ή αύριο η μετοχή αλλά στρατηγικούς το deal ήταν πολύ καλό μεταξύ της Πειραιώς και της MIG.
Επειδή όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, θεωρούμε ότι ο επενδυτής πρέπει να φυλάξει στο αρχείο του το κείμενο αυτό και να το επαναφέρει μετά από λίγο καιρό για να διαπιστωθεί αν όντως ήταν ένα συμφέρον deal.
Η άποψη μας είναι ότι το deal Πειραιώς και MIG είναι καλό γιατί προσφέρει αξιοπιστία και προστιθέμενη αξία με έμφαση στο προστιθέμενη αξία που θα καταγραφεί και στην κεφαλαιοποίηση της MIG.
To deal έγινε με καλό και στρατηγικό σκοπό οι δύο καλύτεροι η Πειραιώς στις τράπεζες και η MIG στις εταιρίες συμμετοχών ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποκλείεται από το deal αυτό να μην βγουν κέρδη.
Αποκλείεται.
Σάλλας Πειραιώς και Βγενόπουλος MIG έκλεισαν ένα καλό deal ως μετρ και οι δύο των καλών deals.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης