Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΕΒΕ – Δέσμη οκτώ προτάσεων προς τον πρωθυπουργό για την αντιστροφή της κόπωσης των ελληνικών εξαγωγών

tags :
ΣΕΒΕ – Δέσμη οκτώ προτάσεων προς τον πρωθυπουργό για την αντιστροφή της κόπωσης των ελληνικών εξαγωγών
Αν και η χώρα μας έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο του Grexit, είναι απαραίτητες περαιτέρω κινήσεις, σημειώνει ο Δ. Λακασάς
Σε δέσμη οκτώ προτάσεων προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής και για την αντιστροφή της κόπωσης των ελληνικών εξαγωγών, προχώρησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με σχετική επιστολή του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Δημήτρη Λακασά, αν και η χώρα μας έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο του Grexit, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον κινήσεις προκειμένου να αντιστραφεί η «κόπωση» των ελληνικών εξαγωγών.
Οι οκτώ προτάσεις του ΣΕΒΕ είναι οι ακόλουθες:
• Άμεση εφαρμογή του ενιαίου και σταθερού φορολογικού συντελεστή (Flat Tax Rate) στο 15% για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, με πενταετή διασφαλισμένη διάρκεια.
Ο κ. Λακασάς τονίζει ότι δεν «θα πρέπει να περιμένουμε τον Ιανουάριο 2015, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαυραγάνης στις τελευταίες του δηλώσεις, να έρθει η ανάπτυξη για να εφαρμόσουμε το Flat Tax Rate, αλλά ακριβώς το αντίθετο, για να έρθει και να επισπευσθεί η ανάπτυξη θα πρέπει να εφαρμόσουμε το Flat Tax Rate, άμεσα και γρήγορα, εντός του Ιουνίου 2014».
Ο ΣΕΒΕ εκτιμά ότι αυτή η ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το αναμενόμενο 0,6% για το 2014 και ταυτόχρονα θα φέρει επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενίσχυση εγχώριων επενδύσεων, προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
• Περιορισμός του κράτους. Παρόλες τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθεί το διοικητικό κόστος και η γραφειοκρατία στη χώρα μας να είναι σημαντικά.
Πεποίθησή μας αποτελεί ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό (2/3) στη μείωση του δημόσιου τομέα και στην περιστολή των κρατικών δαπανών και κατά μικρότερο ποσοστό (1/3) στην αύξηση των εσόδων του κράτους.
• Εφαρμογή ειδικής τραπεζικής πολιτικής σχετικά με τη ρευστότητα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με κόστος όχι μεγαλύτερο του 4,5%. Ακόμα, θα πρέπει να καταργηθεί η εισφορά 0,6% του Ν. 128/75, τουλάχιστον για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία επιβαρύνει το επιτόκιο χορηγήσεων.
• Να προχωρήσουν αλλαγές που θα βοηθήσουν να ξεκινήσει η ανάπτυξη και θα διαφοροποιούνται ανά περιφέρεια. Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία είναι απαραίτητο να προχωρήσει η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε στρατηγικό αξιόπιστο επενδυτή διεθνούς εμβέλειας ως προς τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.
• Το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) να κατευθυνθεί κατά 80% στις παραγωγικές, εξαγωγικές, καινοτομικές επιχειρήσεις και όχι στους ενδιάμεσους.
• Εφαρμογή ειδικής πολιτικής ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), που θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση των νέων.
• Δημιουργία Εθνικού Σχεδίου με ορίζοντα το 2020, ώστε το 50% του ΑΕΠ της χώρας να προέρχεται από εξωστρεφείς δραστηριότητες, 20% από την μεταποίηση και η ανεργία της χώρας να υποχωρήσει στο 12% (ΜΟ ευρωπαϊκής ένωσης).
• Θέσπιση και οριοθέτηση της ΑΟΖ εντός το 2014, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικό όφελος στους ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης