Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το deal της Πειραιώς με την MIG δεν ήταν απλά καλό αλλά άριστο – Η Πειραιώς θα φύγει με κέρδος 300-400 εκατ και η MIG…στα 0,80 ή 1 ευρώ

tags :
Το deal της Πειραιώς με την MIG δεν ήταν απλά καλό αλλά άριστο – Η Πειραιώς θα φύγει με κέρδος 300-400 εκατ και η MIG…στα 0,80 ή 1 ευρώ
Γιατί στρατηγικά ο μέτοχος θα βγει κερδισμένος τόσο από την Πειραιώς όσο και από την MIG
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί ποικίλα σχόλια για το deal μεταξύ της Πειραιώς και MIG.
Προσεγγίζοντας, τα αρνητικά σχόλια θα εστιαστούμε σε ορισμένα όπως η υπερδανεισμένη MIG περνάει στον έλεγχο της Πειραιώς ή η Πειραιώς συνεργάζεται με την MIG για να διασφαλίσει τον δανεισμό της.
Να θυμίσουμε πρωτίστως τι περιλαμβάνει το μεγάλο deal της τράπεζας Πειραιώς με την MIG.
 Η Πειραιώς θα καλύψει το ομολογιακό 250 εκατ της MIG και τουλάχιστον 90 εκατ θα τα μετατρέψει σε μετοχές στα 0,54 ευρώ αποκτώντας έτσι το 17,7% της Marfin Investment Group.
Η Πειραιώς θα αποκτήσει μετοχές MIG στα 0,54 ευρώ.
Άρα η Πειραιώς έχει κάθε λόγο να τρέξει η μετοχή της MIG π.χ. στα 0,8 ευρώ ή 1 ευρώ για να πουλήσει όλη την συμμετοχή.
Η Πειραιώς είναι δυνητικός πωλητής και όχι στρατηγικός επενδυτής.
Θα σκεφθείτε ορισμένοι από εσάς, για να υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόδου της Πειραιώς από την MIG κάτι συμβαίνει;
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το deal το πρότεινε ο Βγενόπουλος της MIG στον Μιχάλη Σάλλα της Πειραιώς
Ο Βγενόπουλος θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πρόταση π.χ. της Fairfax που ήθελε να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην MIG αλλά δεν το έκανε γιατί;
(Να σημειωθεί ότι δεν ήταν μόνο η Fairfax που ενδιαφερόταν για deal με την MIG).
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Η MIG ως εταιρία συμμετοχών έχει μικρό δανεισμό μόλις 265 εκατ αλλά ως ενοποιημένος ισολογισμός τα δάνεια αγγίζουν τα 1,37 δισεκ. ευρώ και τα κεφάλαια ανέρχονται στα 967 εκατ.
Προσθέτοντας και τα 250 εκατ που θα καταβάλλει η Πειραιώς τα ίδια κεφάλαια της MIG ανέρχονται στα 1,2 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο επειδή η Πειραιώς θα μετατρέψει μόνο τα 90 εκατ ευρώ, στα ίδια κεφάλαια θα προστεθούν σε αυτή την φάση μόνο 90 εκατ και θα ανέλθουν 967 εκατ που είναι τα υφιστάμενα ίδια κεφάλαια + 90 εκατ της Πειραιώς δηλαδή 1,05 δισεκ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 160 εκατ από τα 250 εκατ κατά πάσα πιθανότητα θα διατεθούν για να μετατραπούν σε μετοχές σε τρίτους επενδυτές από την τράπεζα Πειραιώς και ήδη υπάρχουν διεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής δηλαδή μετατραπούν και τα 250 εκατ των ομολογιών σε μετοχές,  τα ίδια κεφάλαια της MIG θα ανέλθουν στα 1,2 δισεκ. ευρώ.
Άρα η MIG ενισχύει τα κεφάλαια της, δεν πρόκειται για refinancing δηλαδή αναχρηματοδότηση αλλά για 250 εκατ νέου κεφαλαίου υπό τους όρους όμως που προαναφέρθηκαν.
Η MIG μέσω των νέων κεφαλαίων θα μειώσει υφιστάμενη έκθεση σε δανεισμό, δηλαδή θα μειώσει δάνεια που έχει συνάψει από την τράπεζα Πειραιώς.  
Από τα 1,37 δισεκ. που είναι τα δάνεια που έχουν συνάψει οι εταιρίες που ελέγχει η MIG περίπου 700-780 εκατ προέρχονται από την τράπεζα Πειραιώς.
Η μεγάλη έκθεση της Πειραιώς στην MIG προήλθε λόγω των εξαγορών κυρίως των κυπριακών τραπεζών ειδικά της Marfin Popular Bank και λιγότερο από τις εξαγορές των υπολοίπων τραπεζών ενώ υπήρχε και δανεισμός της Πειραιώς προς τις εταιρίες του ομίλου MIG.

Το κέρδος της Πειραιώς θα φθάσει στα 300-400 εκατ

Με την υπογραφή του deal Πειραιώς με την MIG η Πειραιώς είχε κερδίσει 165 εκατ ευρώ έκτακτο κέρδος καθώς αγόρασε δάνειο από την τράπεζα Κύπρου με discount 50% επί της αρχικής τιμής.
Τα 165 εκατ προέρχονται από δάνειο που αγόρασε από την τράπεζα Κύπρου ύψους 325 εκατ το οποίο το αγόρασε 165 εκατ ευρώ δηλαδή με discount 50%.
Σε μέρος του δανείου αυτού η MIG ήταν εγγυητής.
Παράλληλα η Πειραιώς όντως δυνητικός πωλητής του 17,7% της MIG θα ποντάρει στην άνοδο της μετοχής και προφανώς αν τοποθετηθούν και άλλοι επενδυτές στην MIG όπως έχει σχεδιαστεί τότε…αναμένεται να προσφέρει σημαντικές υπεραξίες.
Με βάση ορισμένους υπολογισμούς η Πειραιώς όταν θα πουλήσει την συμμετοχή της στην MIG θα φύγει με κέρδος 300-400 εκατ ευρώ.

Η MIG κερδίζει την εγγύηση της Πειραιώς και πολλές ευκαιρίες εξαγορών εταιριών σε καλές τιμές

Από το deal αυτό η MIG κερδίζει άμεσα 90 εκατ πρόσθετο κεφάλαιο και δυνητικά άλλα 160 εκατ τα οποία η Πειραιώς κατά πάσα πιθανότητα θα διαθέσει σε τρίτους επενδυτές.
Η MIG θα αποπληρώσει μέρος των δανείων και θα αποκτήσει ένα στρατηγικό σύμμαχο που θα βοηθήσει στην βελτίωση της εικόνας της MIG ειδικά στα θέματα ρευστότητας.
Η Πειραιώς είναι δυνητικός πωλητής στην MIG και αυτό σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία θα ανέβει, η Πειραιώς έχει κάθε συμφέρον να ανέβει η μετοχή πολύ πάνω από τα 0,54 ευρώ που είναι η τιμή μετατροπής.
Επίσης με την συνεργασία της Πειραιώς έκλεισε η συμφωνία με βάση την οποία το Ερρίκος Ντυνάν περνάει στον διαχειριστικό έλεγχο του Υγεία.
Πουλάει άμεσα την MIG real estate και σύντομα θα ανακοινωθεί και το deal μεταξύ Fortress με την Attica συμμετοχών.
Μετά από αυτές τις κινήσεις εξυγίανσης και ούσα η Πειραιώς ο μεγαλύτερος δανειστής του συστήματος, δεν υπάρχει εταιρία στην Ελλάδα που να μην έχει δάνειο από την Πειραιώς….θα στηρίξει τα σχέδια της MIG να αγοράσει εταιρίες – στόχους.
Η MIG λοιπόν ενισχύει κεφάλαια, αποκτά ένα σύμμαχο που θα βελτιώσει το χρηματοοικονομικό της προφίλ και θα συνδράμει ώστε να αποκτήσει η MIG ως εταιρία συμμετοχών νέες εταιρίες…σε λογικές τιμές.
Πρόσφατα είχαμε τονίσει ότι ενώ οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η MIG είχε 5,2 δισεκ. μετά την αμκ του 2006-2007 και έχει βρεθεί με 1 δισεκ. άρα έχασε.
Όμως η MIG δεν είχε ποτέ μεγάλες λειτουργικές ζημίες αλλά λόγω λογιστικών υποαξιών έχασε σημαντικό κεφάλαιο.
Εφόσον η οικονομία ανακάμψει μέρος των προβλέψεων και των υποαξιών που έχει εγγράψει μπορεί να ανακτηθούν.
Με συντηρητικούς υπολογισμούς αν ανακτήσει το 30% των υποαξιών θα σημαίνει τουλάχιστον 1,2 δισεκ. ευρώ πρόσθετο κεφάλαιο.
Για την MIG έρχονται καλύτερες ημέρες και η στρατηγική είναι να έρθουν καλύτερες ημέρες τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο χρηματιστηριακής συμπεριφοράς.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Πέμπτη 22 Μαϊου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης