Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών – Αθήνα, Αττική, Πειραιάς, Πάτρα μονοπωλούν το ενδιαφέρον

Τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών – Αθήνα, Αττική, Πειραιάς, Πάτρα μονοπωλούν το ενδιαφέρον
Πολιτικές «μάχες» για γερά νεύρα στον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα στις 25 Μαίου
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοκητικών εκλογών καθώς σε πολλούς δήμους της χώρας η εκλογική αναμέτρηση είναι για γερά νεύρα μια και οι διαφορές μεταξύ των διεκδικητών είναι πραγματικά οριακές. Σημειώνεται πως κάλπες θα ξαναστηθούν σε 212 δήμους και 12 περιφέρειες της χώρας.
Από πλευράς Περιφερειών, αναμφίβολα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Περιφέρεια της Αττικής, στην οποία έχει ποντάρει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να στείλει το μήνυμα της ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.
Στον πρώτο γύρο η Ρένα Δούρου έλαβε το 23,8% των ψήφων έναντι 22,11% που έλαβε ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος πλέον έχει και την επίσημη στήριξη της ΝΔ (σημειώνεται πως ο υποψήφιος της ΝΔ, Γ.Κουμουτσάκος έλαβε το 14,08%).
Παρά το προβάδισμα που φέρεται να έχει κατόπιν αυτής της εξέλιξης ο κ.Σγουρός, δεν μπορεί να γίνει καμία ρεαλιστική εκτίμηση για το πώς θα διαμορφωθούν τελικά οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Ντέρμπι σε επτά Περιφέρειες
Σε επίπεδο Περιφερειών (σημειώνεται πως ήδη από την πρώτη Κυριακή έχει εκλεγεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ.Καχριμάνης από τη ΝΔ), ντέρμπι αναμένονται σε επτά από τις δώδεκα περιφέρειες.
Η πιο οριακή αναμέτρηση είναι αυτή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο ανεξάρτητος Σπ.Σπύρου έλαβε το 21,78% και ο Θ.Γαλιατσάτος από το ΣΥΡΙΖΑ το 20,54%. Σημειώνεται ότι αυτή η Περιφέρεια είναι η μόνη που διεκδικεί με αξιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την τελική μάχη θα δώσουν ο ανεξάρτητος (αλλά με πολιτική παράδοση από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ) Απ.Κατσιφάρας, ο οποίος έλαβε το 23,06% έναντι του 19,85% που έλαβε ο Ανδ.Κατσανιώτης από τη ΝΔ, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα αναμετρηθούν ο Γ.Δακής από τη ΝΔ που έλαβε το 35,61% έναντι 29,13% του ανεξάρτητου Θ.Καρυπίδη, ο οποίος είχε λάβει αρχικά τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά αποσύρθηκε ενώ μάχη θα δοθεί και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μεταξύ του «γαλάζιου» Γ.Παυλίδη (έλαβε το 34,73%) και του ανεξάρτητου – προερχόμενου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ - Αρ.Γιαννακίδη (έλαβε το 27,58%).
Σκληρές μάχες θα δοθούν και στις Περιφέρειες του Αιγαίου.
Στο Βόρειο Αιγαίο θα αναμετρηθούν η «γαλάζια» Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία στον πρώτο γύρο έλαβε το 31,51% με τον ανεξάρτητο αλλά προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιο Γιακαλή που πήρε το 25,88% των ψήφων, ενώ εξίσου ρευστή είναι η αναμέτρηση και στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, όπου ο Γ.Χατζημάρκος από τη ΝΔ έλαβε το 35,7% των ψήφων έναντι του 32,17% που απέσπασε ο ανεξάρτητος – προερχόμενος και αυτός από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ - Γ.Μαχαιρίδης.
Στις υπόλοιπες Περιφέρειες εκτιμάται ότι οι υποψήφιοι που είχαν το προβάδισμα στον πρώτο γύρο θα το διατηρήσουν κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς που έχουν από τους αντιπάλους τους.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα επικρατήσει ο ανεξάρτητος αλλά «αντάρτης της ΝΔ», Απ.Τζιτζικώστας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προδιαγεγραμμένη είναι η νίκη του «γαλάζιου» Κ.Μπακογιάννη, ο οποίος προηγείται με διαφορά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον Β.Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξίσου δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επικράτηση του ανεξάρτητου – προερχόμενου από τη ΝΔ - Π.Τατούλη έναντι του Οδ.Βουδούρη από το ΣΥΡΙΖΑ.
Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η επικράτηση του «γαλάζιου» Κ.Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (έλαβε το 42,9% των ψήφων έναντι 17,3% του Ν.Τσιλιμίγκα από τη ΔΗΜΑΡ) αλλά και του ανεξάρτητου – προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ - Στ.Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης (έλαβε το 41,13% έναντι 26,21% του «γαλάζιου» Σ.Τσόκα).
Συμπερασματικά, οι υποψήφιοι της ΝΔ διεκδικούν τις 11 από τις 12 Περιφέρειες, με την πρωτιά της στις δύο από αυτές να θεωρείται δεδομένη (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα), όπως και στην περίπτωση της Πελοποννήσου, όπου όμως η υποψηφιότητα του κ.Τατούλη έχει χαρακτηριστεί ανεξάρτητη.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις μόνο μια Περιφέρεια, αυτή των Ιονίων Νήσων καθώς οι υποψήφιοι του σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα δεν φαίνεται να έχουν ελπίδες εκλογής.

Αθήνα, Πειραιάς και Πάτρα μονοπωλούν το ενδιαφέρον
Μια εξαιρετικά σκληρή πολιτική μάχη με ιδιαίτερα μηνύματα και συμβολισμούς, θα δοθεί και στο Δήμο της Αθήνας, όπου αναμετρώνται ο Γ.Καμίνης και ο Γ.Σακελλαρίδης.
Αν και ο κ.Καμίνης διατηρεί το οριακό προβάδισμα της μιας ποσοστιαίας μονάδας και η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του, κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το αποτέλεσμα μια και η υποψηφιότητα του κ.Σακελλαρίδη εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή δυναμική.
Και αν η κατάσταση στο Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ξεκάθαρη και ο Γ.Μπουτάρης αναμένεται εύκολα να επανεκλεγεί, εξαιρετικά πολύπλοκη είναι η κατάσταση στο Δήμο του Πειραιά, όπου η αναμέτρηση μεταξύ του Γ.Μώραλη (έλαβε το 33,28% στον πρώτο γύρο) και του Β.Μιχαλολιάκου (συγκέντρωσε το 31,3% των ψήφων) διεξάγεται μέσα σε ένα έντονα πολωμένο κλίμα.
Και σε αυτήν την αναμέτρηση, όπου οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο υποψηφίων δίνουν και παίρνουν, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο και η κάθε πρόβλεψη επισφαλής.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αναμέτρηση στην Πάτρα, όπου ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Κ.Πελετίδης (έλαβε το 25,06%) διεκδικεί να γίνει ο πρώτος κόκκινος υποψήφιος που θα «αλώσει» ένα μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας. Αντίπαλος του στο δεύτερο γύρο είναι ο Κ.Χριστόπουλος από τη ΝΔ που έλαβε στον πρώτο γύρο το 23,94%.
Ντέρμπι αναμένεται και στο Δήμο Λάρισας, καθώς η υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, Ειρήνη Καλαριώτη θα αναμετρηθεί με τον Απ.Καλογιάννη (έλαβε το 22,62%) που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η εκλογική «μάχη» στο Βόλο μεταξύ του Αχιλλέα Μπέου και του Μ.Πατσιαντά που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους, αν και ο κ.Μπέος προηγείται με μια ασφαλή διαφορά της τάξης των 14 ποσοστιαίων μονάδων.
Σκληρές μάχες πάντως αναμένονται και σε πολλούς δήμους της Αττικής, όπως μεταξύ άλλων στους δήμους Χαϊδαρίου, Νέας Σμύρνης, Αλίμου, Καισαριανής, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, κοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης