Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) – Η τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ θα προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και την ευρωπαϊκή οικονομία

Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) – Η τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ θα προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και την ευρωπαϊκή οικονομία
Οι τράπεζες να επικεντρωθούν στη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων
Την άποψη ότι η τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ θα προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και τις ευρωπαϊκές οικονομίες εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας σε ομιλία του στη Διάσκεψη για την Τραπεζική Ένωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
«Η τραπεζική ένωση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία, θα εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα υψηλής εποπτείας και ένα κοινό πλαίσιο για το κλείσιμο - εκκαθάριση των χρεοκοπημένων τραπεζών, που θα καταστήσει τις τράπεζες ισχυρότερες» υποστήριξε ο κ.Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση.
Ο κ.Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης πως η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση αποκάλυψαν τις σχετικές αδυναμίες της δημοσιονομικής ενοποίησης και της εποπτείας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την έλλειψη των κατάλληλων θεσμών, εξουσιών και εργαλείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Ωστόσο, λόγω της ισχυρής πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων και την αποφασιστική απάντηση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ , η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης» τόνισε ο κ.Στουρνάρας, ο οποίος υπογράμμισε: «Η τραπεζική ένωση θα βοηθήσει επίσης να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στον τραπεζικό τομέα , με την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της κρίσης . Θα σπάσει και ο φαύλος κύκλος μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζών . Έτσι τα κράτη - μέλη και οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρύνονται με ακριβές διασώσεις (bail- outs».
«Οι τράπεζες πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθούν στην συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων και να αφομοιώσουν το νέο τραπεζικό πλαίσιο» είπε ο κ.Στουρνάρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση των τραπεζών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης