Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία - Ξεπερνούν το 0,6% του ΑΕΠ οι ζημιές από τις φονικές πλημμύρες - Βοήθεια από την ΕΕ ζητεί ο Πρωθυπουργός

Σερβία - Ξεπερνούν το 0,6% του ΑΕΠ οι ζημιές από τις φονικές πλημμύρες - Βοήθεια από την ΕΕ ζητεί ο Πρωθυπουργός
Koντά στα 174,5 εκατ. ευρώ το κόστος των ζημιών
Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων ξεκίνησαν οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης δωρητών, που διεξάγεται στο Βελιγράδι, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στη Σερβία για την αντιμετώπιση των μαζικών ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Από το βήμα της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι οι ζημιές που έχει υποστεί, μέχρι στιγμής, η χώρα του από τις πλημμύρες υπερβαίνουν το 0,6% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει πως απαιτείται βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Βούτσιτς, η ζημιά που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη Σερβία υπολογίζεται σε περίπου 174,5 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Βούτσιτς επεσήμανε ότι εξαιτίας των ζημιών στο σύστημα ηλεκτροδότησης, η Σερβία αναγκάζεται να ξοδεύει περίπου μισό έως ένα εκατ. ευρώ την ημέρα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ορυχείο της Κολούμπαρα θα αυξήσει από σήμερα την παραγωγή του προκειμένου να τροφοδοτήσει τον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Ομπρένοβατς.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, η σερβική κυβέρνηση θα ετοιμάσει ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η εκτίμηση της συνολικής ζημιάς θα γίνει με τρόπο υπεύθυνο και διάφανο.
Σημείωσε δε, ότι τα επόμενα χρόνια, η χώρα του θα χρειαστεί βοήθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική της ανάκαμψη και παρότρυνε τους διεθνείς δωρητές να βοηθήσουν με γνώση, εμπειρία και χρήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης