Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Oριακά κέρδη 0,6 εκατ. ευρώ για την Attica Bank στο α' 3μηνο του 2014 - Στο 11,8% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1

tags :
Oριακά κέρδη 0,6 εκατ. ευρώ για την Attica Bank στο α' 3μηνο του 2014 - Στο 11,8% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1
Τα προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν στα 21 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ πέρυσι
Oριακά κέρδη, ύψους 0,6 εκατ. ευρώ, εμφάνισε για το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Attica Bank.
Τα προ προβλέψεων κέρδη ανήλθαν στα 21 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 10 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η τράπεζα διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 11,8%.

Δήλωση της Διοίκησης:
«Η Attica Bank, μετά την επίτευξη του στόχου της κάλυψης των κεφαλαιακών της αναγκών και της πλήρους ανακεφαλαιοποίησής της από ιδιωτικά κεφάλαια που ολοκληρώθηκε το Ιούλιο του 2013, έχει ήδη υποβάλει σχέδιο κάλυψης των νέων κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης άσκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιεύτηκε το Α΄τρίμηνο του 2014.
Τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του Α’ τριμήνου 2014 της Attica Bank αποτυπώνουν τα θετικά αποτελέσματα των κινήσεων εσωτερικής αναδιοργάνωσης, πιστοποιούν την ορθότητα των εκτιμήσεων που είχαν διατυπωθεί βάσει του επιχειρηματικού σχεδιασμού της Τράπεζας και επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα της Attica Bank, με τη στήριξη και του βασικού μετόχου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ να διατηρήσει την αυτόνομη πορεία της.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα και μεγέθη του Α’ τριμήνου 2014, εκτός από την επάνοδο στην οργανική κερδοφορία, ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και των δεικτών κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής αναδιάρθρωσης που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον Όμιλο και της βέλτιστης παρακολούθησης και διαχείρισης των πιστωτικών κινδύνων. Η διαδικασία αυτή που αποτελεί κεντρική επιλογή της Τράπεζας θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα με άμεση αντανάκλαση στα αποτελέσματα του Ομίλου μέσω του περιορισμού της ανάγκης σχηματισμού προβλέψεων.
Ο Όμιλος της Attica Bank πέτυχε κατά το Α΄ τρίμηνο του 2014 να επανέλθει σε τροχιά οργανικής κερδοφορίας και δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου. Τα κέρδη προ προβλέψεων για τον Όμιλο διαμορφώθηκαν σε 21 εκ. ευρώ έναντι ζημιών 10 εκ. ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους, γεγονός που πιστοποιεί τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Ομίλου. Αντίστοιχα θετικά ήταν και τα αποτελέσματα μετά από προβλέψεις και φόρους. Σημαντικό επίσης στοιχείο ήταν η βελτίωση όλων των πηγών εσόδων του Ομίλου, η οποία σε συνδυασμό με τον περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους, θα οδηγήσει τον Όμιλο στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου ως απαραίτητη προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης και διατήρησης της αυτονομίας του.
Ειδικότερα, τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου κινήθηκαν αυξητικά σε ετήσια βάση τόσο ως προς το σύνολο του Ενεργητικού κατά 5,8%, όσο και των χορηγήσεων – προ προβλέψεων- κατά 3,6% καθώς και των καταθέσεων κατά 5,5%. Παράλληλα συρρικνώθηκαν περαιτέρω κατά 5,4% τα λειτουργικά έξοδα, κάτι που σε συνδυασμό με τη σημαντική βελτίωση των εσόδων, επέτρεψε, εκτός των άλλων, το σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων 18,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,3% σε σχέση με το
αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Έτσι και σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων σε καθυστέρηση, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 24,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου, έναντι 26,6% στις 31.12.2013, συντέλεσαν ώστε ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις να διαμορφωθεί σε 49,2% στις 31.3.2014, και να εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 13% περίπου έναντι της 31.12.2013. Σημειώνεται ακόμη ότι οι δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή σε 11,6% και 11,8% αντίστοιχα. Η Attica Bank έχει υποβάλει ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης στις εποπτικές αρχές, το οποίο εξειδικεύει τις πηγές δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, αξιοποιώντας και τις υφιστάμενες δυνατότητες, κάτι που σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης και της άντλησης νέων κεφαλαίων με τη συμμετοχή και ξένων επενδυτών, θα οδηγήσει στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών όπως αυτές προσδιορίσθηκαν από την επικαιροποιημένη άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου σε συνάρτηση με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την εφαρμογή αρχών σύγχρονου Management σηματοδοτούν ευοίωνες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων της Τράπεζας.
Με βάση το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας, το 2014 θα είναι μια χρονιά βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του κόστους άντλησης κεφαλαίων αλλά και του περιορισμού των λειτουργικών εξόδων. Ιδιαίτερη έμφαση στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο δίδεται στη διαχείριση των κινδύνων με σκοπό τη μείωση των καθυστερήσεων και τον περαιτέρω περιορισμό της ανάγκης σχηματισμού προβλέψεων».

ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

- Το αποτέλεσμα προ φόρων για τον Όμιλο στο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε κέρδος 2,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 25,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Αντίστοιχα το μετά φόρων αποτέλεσμα για το τρίμηνο διαμορφώθηκε σε κέρδος ύψους 0,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 18,7 εκατ. ευρώ στη συγκριτική περίοδο του 2013. Τα κέρδη προ προβλέψεων και προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 21 εκ. ευρώ έναντι ζημίας 10 εκ. ευρώ περίπου την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Τα συγκεντρωτικά λοιπά έσοδα μετά από φόρους, τα οποία αντιπροσωπεύουν το παραγόμενο εσωτερικό κεφάλαιο της Τράπεζας για την
εξεταζόμενη περίοδο, ανήλθαν σε κέρδος 4,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 12,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρήση.
- Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 414,5 εκατ. ευρώ
- Το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου ανήλθε σε 4,03 δισ. ευρώ.
- Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (>90 ημερών) σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε κατά την 31/03/2014 σε 24,6%.
- Σε ό,τι αφορά την περίοδο που έληξε την 31/03/2014 οι προβλέψεις για επισφαλείς χορηγήσεις ανέρχονται σε 19 εκ. ευρώ περίπου. Οι σωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται πλέον σε 455 εκατ. ευρώ έναντι 374 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (IFRS-7) από σωρευμένες προβλέψεις την 31/03/2014
διαμορφώθηκε σε 49,2%.
- Οι καθαροί τόκοι για τον Όμιλο ανήλθαν σε 28,3 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν θεαματική αύξηση έναντι του τριμήνου του 2013 ως αποτέλεσμα της μείωσης, μεταξύ άλλων, του κόστους καταθέσεων και της απεμπλοκής της Τράπεζας από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (E.L.A.) μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας κατά το έτος 2013.
Το σύνολο των εσόδων για τον Όμιλο από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθε σε 41,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση έναντι του τριμήνου του 2013.
- Τα έξοδα προσωπικού διαμορφώθηκαν σε 11,7 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 12,3%.
- Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 11,8%, σημαντικά υψηλότερα από τους δείκτες που έχει θέσει ως ελάχιστο όριο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης της Τράπεζας της Ελλάδος οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank για την περίοδο από 07/2013 έως 12/2016, προσδιορίσθηκαν σε 397 εκ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο της άσκησης, το οποίο όμως - ειδικά για την Attica Bank- είναι πολύ κοντά στο ακραίο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι κεφαλαιακές ανάγκες, και με βάση πάντα την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, προσδιορίσθηκαν σε 434 εκ. ευρώ. Η Διοίκηση της Τράπεζας με την παρουσία ισχυρού βασικού μετόχου, του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, και την εκπεφρασμένη βούληση των μετόχων για τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης και την άντληση νέων κεφαλαίων, έχει προβεί στις κατάλληλες κινήσεις για την εξεύρεση νέων επενδυτών που θα πλαισιώσουν το βασικό μέτοχο.
Εκτιμάται ότι η Τράπεζα θα ανταποκριθεί επιτυχώς και στη νέα ανάγκη κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών όπως αυτές έχουν προσδιορισθεί. Παράλληλα η Τράπεζα έχει ήδη υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης στις εποπτικές αρχές και έχει δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες κινήσεις για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης