Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εμπαιγμός τυχόν μετακίνηση Στουρνάρα στην ΤτΕ – Μην παραβλέψει η κυβέρνηση το μήνυμα της απώλειας 827 χιλ ψήφων

Εμπαιγμός τυχόν μετακίνηση Στουρνάρα στην ΤτΕ – Μην παραβλέψει η κυβέρνηση το μήνυμα της απώλειας 827 χιλ ψήφων
Ο Προβόπουλος αποτελεί παράγοντας,  σταθερότητας για τις αγορές και πολιτικής ουδετερότητας…
Απομένουν 2-3 εικοσιτετράωρα - έως τις 4 Ιουνίου - μέχρι να αποσαφηνιστεί ποιος αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών και ποιος αναλαμβάνει την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κεντρικό πρόσωπο των τελευταίων ημερών έχει αναδειχθεί ο Γιάννης Στουρνάρας ο σημερινός υπουργός Οικονομικών καθώς μετά τις απειλές ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών….τις οποίες και υποχρεώθηκε να αναιρέσει αργότερα, έχει βρεθεί στο στόχαστρο του πολιτικού συστήματος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας όπως φαίνεται θα αντικατασταθεί από το υπουργείο Οικονομικών – αν και κάποιοι επιμένουν ότι θα παραμείνει -.
Ωστόσο βασικό σενάριο είναι η αντικατάσταση του, αλλά ο ίδιος διακαώς επιθυμεί να μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.  
Ο Στουρνάρα θα αντικατασταθεί γιατί…η πολιτική που άσκησε δεν επικροτήθηκε από την κοινωνία.
Η ΝΔ έχασε 527 χιλιάδες ψήφους ή 7% της εκλογικής της δύναμης μεταξύ Ιουνίου 2012 και Μαίου 2014 που διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ από 756 χιλιάδες που είχε λάβει στις εκλογές του 2012 υποχώρησε στις 458 χιλιάδες ή μείωση περίπου 300 χιλ ψήφων και κατέλαβε το 8% όσων ψήφισαν.
Δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχασαν 827 χιλιάδες ψήφους μέσα σε δύο χρόνια μια απώλεια τουλάχιστον σοκαριστική.
Ο Α. Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός στον επικείμενο ανασχηματισμό που ίσως πραγματοποιηθεί 9 Ιουνίου χρειάζεται ριζική ανανέωση του κυβερνητικού επιτελείου καθώς….μπορεί λογιστικά να παρήχθη έργο αλλά η κοινωνία δεν το επικρότησε.
Η κοινωνία έστειλε ένα τριπλό μήνυμα απογοήτευσης στην κυβέρνηση του Α. Σαμαρά.
1)Η ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας είναι λάθος δρόμος, η κοινωνία την απορρίπτει.
2)Η Δεξιά ο πυρήνας της ΝΔ από το 1974 αποχωρεί από την ΝΔ και ΝΔ χωρίς πυρήνα είναι ζωντανός οργανισμός χωρίς καρδιά.
Η ΝΔ χωρίς την Δεξιά μονίμως πολιτικά θα ηττάται.
3)Ο λαός έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα αποδοκιμασίας, τα μνημόνια οριακά τα ανέχεται αλλά ως εδώ και μη παρέκει.
Η κοινωνία έστειλε ένα μήνυμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφαιρώντας  827 χιλ ψήφους και αυτό σημαίνει ότι αίρει την εμπιστοσύνη της σταδιακά από την κυβέρνηση.
Κυβέρνηση χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση έχει ημερομηνία άδοξου τέλους.
Αυτά τα 3 μηνύματα πρέπει να αποκωδικοποιηθούν σωστά από την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά.
Αν ο Σαμαράς αποφασίσει να απομακρύνει τον Στουρνάρα από το ΥΠΟΙΚ γιατί θα θέλει να περάσει ένα μήνυμα αλλαγής της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να τον τοποθετήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Θα είναι σαν να εμπαίζει την κοινωνία.
Μετακίνηση του Στουρνάρα στην Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι προκλητικός εμπαιγμός.
Η κοινωνία που αποδοκίμασε την πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ανεχθεί εμπαιγμό.
Αν μετακινηθεί ο Στουρνάρας στην ΤτΕ είναι σαν να εξαπατά την κοινωνία η κυβέρνηση, ο λαός θα το μεταφράσει ως εξής «να βολέψουμε κάπου και τον Γιάννη Στουρνάρα».
Η κοινωνία δεν θα ανεχθεί πολιτικό εμπαιγμό και εξαπάτηση.
Ενώ η κοινωνία θα αντιδράσει και θα αντιδράσει ηχηρά αν αισθανθεί ότι η κυβέρνηση την εξαπατά, ταυτόχρονα καταγράφονται ισχυρές αντιδράσεις κατά του Στουρνάρα από όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων.
Βουλευτές της ΝΔ επιρρίπτουν ευθύνες στον Στουρνάρα ότι με την πολιτική που ακολούθησε αυτός και άλλοι 2-3 υπουργοί προκάλεσαν την οργή της κοινωνίας, η απώλεια 827 χιλιάδων ψήφων είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα που η κυβέρνηση δεν πρέπει να αψηφήσει.
Το ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο Βενιζέλος φαίνεται ότι στηρίζει τον Γιώργο Προβόπουλο για την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς θεωρεί και ορθά ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας που οι αγορές επιδοκιμάζουν, που επικροτούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Γιάννη Στουρνάρα casus belli δηλαδή αιτία πολέμου και έχει στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση για τον Στουρνάρα.
Όταν η κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα αντιδρούν στο ενδεχόμενο ο Στουρνάρας να μετακινηθεί στην ΤτΕ δεν μπορεί η κυβέρνηση και ο Α. Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός να αψηφήσει τις αντιδράσεις…..
Το βασικό σενάριο θέλει να μετακινηθεί ο Στουρνάρας από το ΥΠΟΙΚ αλλά να μην καταλήξει στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά κάπου αλλού.
Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί, το μόνο σαφές είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει τον πλέον επιτυχημένο κεντρικό τραπεζίτη τον Γιώργο Προβόπουλο ο οποίος μπορεί να πολεμάτε από τον Λάτση και άλλους μηχανισμούς αλλά απέδειξε με το έργο του ότι διέσωσε το ελληνικό banking, το θωράκισε κεφαλαιακά και απέδειξε στις αγορές και στην Ευρώπη ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τα καταφέρουν.
Η παραμονή του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι επιβράβευση στο έργο του και σίγουρα η κοινωνία θα το επικροτήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης