Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δηλώσεις αμηχανίας από τους έλληνες πολιτικούς από τη νέα σοκαριστική παρέμβαση Schaeuble που μίλησε ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Δηλώσεις αμηχανίας από τους έλληνες πολιτικούς από τη νέα σοκαριστική παρέμβαση Schaeuble που μίλησε ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες Στουρνάρα να φύγει «δαφνοστεφανωμένος» από το Υπουργείο
Άνω κάτω έκανε για ακόμη μία φορά την Ελλάδα ο Wolfgang Schäuble, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, προκαλώντας τριγμούς στην ήδη λαβωμένη από τις πρόσφατες ευρωεκλογές κυβέρνηση.
Ενώ πριν τις ευρωεκλογές οι Γερμανοί «στήριξαν» την ελληνική κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά τις κάλπες έρχεται να δηλώσει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βγει από το ευρώ εάν δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Με άλλα λόγια, την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να φέρει ελαφρύνσεις των βαρών στους φορολογούμενους, διασώζοντας έστω και λίγους ψηφοφόρους, έρχεται ο συνήθης ύποπτος, Schäuble, να προσγειώσει την ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα και να της υπενθυμίσει ότι τα επικοινωνιακά κόλπα του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μία φούσκα, η οποία μάλιστα δεν «περνάει» στους διαδρόμους των Βρυξελλών.
Οι δηλώσεις Schäuble έρχονται μάλιστα ένα 24ωρο μετά την έκθεση του ΔΝΤ που ανέφερε ότι είναι μονόδρομος νέο πακέτο μέτρων, έθεσε θέμα χρηματοδοτικού κενού και haircut στο χρέος για να καταστεί βιώσιμο.
Τα «φτερά» που έβαλε η κυβέρνηση αποδείχθηκαν «κέρινα» λίγο πριν την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, για το οποίο έχουν βγει ήδη τα μαχαίρια.
Τόσο ο Schäuble όσο και το ΔΝΤ είπαν μια μεγάλη αλήθεια, την οποία επιμελώς ήθελε να αποκρύψει η κυβέρνηση.
Μάλιστα, η αλήθεια αυτή έρχεται να «τσαλακώσει» το προσεκτικά ισχυρό προφίλ που καλλιεργούσε τόσο καιρό ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας περί σταθεροποίησης της χώρας.
Όλα απεδείχθησαν ότι ήταν μια φούσκα, με την αλήθεια μάλιστα να έρχεται σε μία ευαίσθητη χρονική στιγμή για τον Στουρνάρα, ο οποίος θέλει να φύγει «δαφνοστεφανωμένος» από το Υπουργείο.

Προσπάθεια υποβάθμισης των δηλώσεων από τους βουλευτές και τους κυβερνητικούς

Οι δηλώσεις Schäuble προκάλεσαν για πρώτη φορά την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και εξέδωσε ανακοίνωση.
«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015.
Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.
Ο γραμματέας της Ν.Δ. Αν. Παπαμιμίκος, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου χαρακτήρισε τις δηλώσεις Schäuble «λάθος δήλωση σε λάθος στιγμή», τονίζοντας ότι είναι εκτός κλίματος και είναι εκτός κλίματος όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Στην ερώτηση αν λέει ψέματα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο γραμματέας της Ν.Δ. είπε: «Ο κ. Schäuble δεν ξέρω για ποιο λόγο κάνει αυτή τη δήλωση αυτή τη στιγμή. Έχει απαντήσει και το υπουργείο Οικονομικών ξεκάθαρα, έχουμε διασφαλίσει τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη μέσα από πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι και το 2015 είναι καλυμμένες οπότε δεν πρόκειται να πάρουμε νέα μέτρα».
Από τη μεριά του ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 θέλησε να υπενθυμίσει «δηλώσεις που οι ξένοι έχουν πέσει έξω. Έχουν πέσει σε πολλά πράγματα έξω».
«Να σας θυμίσω ότι η κουβέντα που γινόταν το ’13 ήταν η Ελλάδα θα έχει τρύπα στον προϋπολογισμό της και τελικά αποδείχθηκε ότι είχε πλεόνασμα, ότι θα είχαμε νέα μέτρα επειδή δεν θα έβγαινε ο προϋπολογισμός του ’13, στον οποίο δεν συμφωνήσει ποτέ η τρόικα.
Να σας θυμίσω ότι η μαύρη τρύπα μεταφέρθηκε το ’14 και έχει διαψεύστηκε ότι για το '14 θα υπάρχει μαύρη τρύπα. Να σας θυμίσω ότι έλεγα πως δεν θα καταφέρουμε ποτέ να έχουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, άρα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη συζήτηση περί χρέους», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να αφήσει την ευκαιρία να βάλλει κατά της κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο Τύπου Πάνο Σκουρλέτη να αναφέρει ότι «τόσο η έκθεση του ΔΝΤ, όσο και οι δηλώσεις του κ. Schäuble κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
Να διαλύσουν την όποια ψεύτικη αισιοδοξία γύρω από την πορεία της χώρας.
Επιβεβαιώνουν κάποιες επισημάνσεις που είχαμε κάνει από την αρχή.
Οτι αυτό το πρόγραμμα δεν έχει σαν στόχο να ορθοποδήσει η χώρα, αλλά κυρίως να επιφέρει μεγάλες ανατροπές εις βάρος του κόσμου της εργασίας και βέβαια να αποτελέσει μακρινό παρελθόν αυτό που είχαμε ονομάσει κοινωνικό κράτος σε ευρωπαϊκό χώρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης