Τελευταία Νέα
Τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες πωλούν ομόλογα …. για να τα αγοράσουν το 2010

tags :
Οι ελληνικές τράπεζες πωλούν ομόλογα …. για να τα αγοράσουν το 2010
Σε πωλήσεις ομολόγων θα προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε αφενός να καταγράψουν κέρδη στους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα ώστε να καλύψουν τις νέες δημοπρασίες ομολόγων που σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο για το 2010.  

Ο παράγοντας αυτός , σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες του δημοσίου για άντληση νέων κεφαλαίων αλλά και η αβεβαιότητα  που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις αγορές ίσως δώσουν λαβή για αύξηση του spread προς τις 150 και εν συνεχεία προς τις 170 μονάδες βάσης χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να φθάσει η διαφορά μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων έως και τις 200 μονάδες βάσης.
Η διεύρυνση αυτή θα είναι όμως απόρροια και της τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια.
Περίπου οι 170 μονάδες βάσης αντιστοιχούν περίπου σε αξία του S&P 500 προς τις 1000 μονάδες ενώ αν κινηθεί προς τις 950 μονάδες περίπου τότε η αντιστοιχία του spread στην Ελλάδα θα είναι περίπου στις 200 μονάδες βάσης.
Μια επίσης παράμετρος άκρως σημαντική είναι το ύψος των δανειακών απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου το 2010.
Παρ΄  ότι οι λήξεις ομολόγων , που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν , του ελληνικού δημοσίου είναι πολύ περιορισμένες το 2010 στα 17 δις ευρώ σε σχέση με τα 33 δις ευρώ που έληγαν το 2009 οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου θα είναι πολύ αυξημένες αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.
Με βάση αισιόδοξες εκτιμήσεις το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει  περίπου 50 δις ευρώ για το 2010 και με βάση απαισιόδοξες θα φθάσει τα 80 δις ευρώ με προφανώς άκρως αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.
Οι τράπεζες προετοιμάζονται πάντως για το 2010 καθώς αναγνωρίζουν ότι οι αγορές ομολόγων θα ξαναδώσουν κέρδη σημαντικά.
Όμως με δεδομένο ότι οι θέσεις που  έχουν λάβει στα ελληνικά ομόλογα έχουν αυξηθεί σημαντικά , οι διοικήσεις των τραπεζών σχεδιάζουν να πωλήσουν ομόλογα ύψους  8 με 10 δις ευρώ συνολικά ώστε να ανακτήσουν ρευστότητα την οποία θα χρησιμοποιήσουν για αγορές των εκδόσεων ομολόγων του 2010.
Οι ρευστοποιήσεις όμως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με σχεδιασμό ώστε και οι νέοι αγοραστές να βρεθούν και τα spreads τεχνικά να μην αυξηθούν λόγω των πωλήσεων.
Η Εθνική τράπεζα στο α΄ 8μηνο του 2009 αγόρασε πάνω από 5,5 δις ευρώ νέα ομόλογα από τις δημοπρασίες χρεογράφων του ελληνικού δημοσίου.
Ήδη βρίσκεται σε διαδικασία ρευστοποιήσεων με στόχο να πωλήσει περίπου 5 δις ευρώ.
Σε ανάλογο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι άλλες τράπεζες.
Η Eurobank, η ΑΤΕ, το ΤΤ , η Πειραιώς που κατέχουν αξιόλογες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν στυλοβάτη του ελληνικού κράτους όσον αφορά τις δημοπρασίες.
Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ξένες τράπεζες αποδείχθηκαν ακόμη μεγαλύτεροι υποστηρικτές του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι επί συνόλου 60 δις ευρώ που έχει αντλήσει το δημόσιο το 2009 οι ξένοι αγόρασαν περίπου τα 30 με 35 δις ευρώ με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες όπως και οι ξένοι εκμεταλλεύονται αφενός την ελκυστικότητα των αποδόσεων και τα spreads όσο και το χαμηλό κόστος δανεισμού.
Χαρακτηριστικά  αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα με 1% από την ΕΚΤ , αγοράζουν ομόλογα με 4% και ουσιαστικά εμφανίζουν ένα καθαρό κέρδος 3% από τις θέσεις τους στα ομόλογα μόνο από το επιτοκιακό σκέλος.
Η Εθνική που πούλησε και συνεχίζει να πουλάει ομόλογα κερδίζει και από την μείωση του spread αλλά και την συμπεριφορά των τιμών των ομολόγων.
Είναι καταφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες όσο τα δάνεια θα συνεισφέρουν λιγότερο από ότι στο παρελθόν στα κέρδη και όσο η κρίση παραμένει μη επιτρέποντας επιθετικότερη πιστωτική πολιτική , τόσο θα στρέφονται στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις και χαμηλό ρίσκο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τράπεζες εμφανίζουν αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κυρίως γιατί διαθέτουν μεγάλες θέσεις σε ομόλογα τα οποία προσφέρουν υψηλά επιτόκια και όχι από τους τόκους των δανείων που παραμένουν περιορισμένα.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης