Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) σε καναδική εφημερίδα – Η Ελλάδα διατηρεί το ηθικό δικαίωμα διαπραγμάτευσης του χρέους

Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) σε καναδική εφημερίδα  – Η Ελλάδα διατηρεί το ηθικό δικαίωμα διαπραγμάτευσης του χρέους
Η Ελλάδα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί σκληρά για άλλη μια μείωση του χρέους αναφέρει ο Στουρνάρας
Την άποψη ότι η Ελλάδα εισήλθε σε νέα εποχή εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξη του στην καναδική εφημερίδα Globe and Mail ενώ ερωτηθείς για τα διάφορα σενάρια αναφορικά με τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, παραπέμπει στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
«Η Ελλάδα εισήλθε σε μια νέα εποχή, οπότε ξεφορτώθηκα τις τρύπες από τις σφαίρες» υπογραμμίζει ο κ.Στουρνάρας, τονίζοντας ότι πλέον οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζουν στην απομείωση του χρέους.
Όπως λέει ο κ.Στουρνάρας, τα έξι αιματηρά χρόνια λιτότητας ανήκουν στο παρελθόν, εκτιμώντας ότι στο βάθος του τούνελ υπάρχει πλέον φως.
«Το χρέος είναι υψηλό, και θέλουμε να το μειώσουμε για να κάνουμε τις ετήσιες πληρωμές χρεολυσίων και τόκων.
Έτσι ώστε τους πόρους να μπορούσε να τους χρησιμοποιήσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Έχουμε μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία.
Πρέπει να εκτρέψουμε πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος επιμένει ότι για την απομείωση του χρέους υπάρχουν πολλές επιλογές.
Ωστόσο, το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως στην πραγματικότητα ότι υπάρχουν μόνο τρεις επιλογές.
Η επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης του χρέους, η μείωση του επιτοκίου ή ένα «κούρεμα» τμήματος του χρέους.
Βάσει το δημοσιεύματος, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα διατηρεί το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί σκληρά για άλλη μια μείωση του χρέους.
«Αυτό που θέλουμε είναι μια αναγνώριση των θυσιών του λαού, ο οποίος υπέστη σοβαρές θυσίες με όρους απώλειας εισοδήματος και απώλειας εργασίας.
Θα θέλαμε να έχουμε μια συμβολή με έναν τρόπο που δεν βλάπτει τους εταίρους μας, εκείνων δηλαδή που κρατούν το χρέος μας.
Αν είναι απρόθυμοι να αναλάβουν ένα κούρεμα, τότε οι επιλογές για τη μείωση του χρέους θα μειωθούν σημαντικά» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίηση του για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όπως λέει, το πρωτογενές πλεόνασμα που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέτρεψε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.
«Όμως αν δεν υπάρχει σταθερός ρυθμός ανάπτυξης το επόμενο έτος, τότε η Ελλάδα θα μπει ξανά σε φαύλο κύκλο» υπογραμμίζει το δημοσίευμα της καναδικής εφημερίδας, η οποία αναφερόμενη στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τα σενάρια για τον κ.  Στουρνάρα, επικαλείται τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών.
«Είναι η αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού. 
Όλα τα άλλα είναι απλά φήμες» υπογραμμίζει ο κ.Στουρνάρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης