Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όλοι θέλουμε να πετύχει η ΑΜΚ της Attica bank αλλά αυτό που συμβαίνει στην μετοχή προβληματίζει

tags :
Όλοι θέλουμε να πετύχει η ΑΜΚ της Attica bank αλλά αυτό που συμβαίνει στην μετοχή προβληματίζει
Από τα 0,1110 ευρώ στις 16 Μαΐου βρέθηκε στα 0,17 ευρώ η μετοχή της Attica bank
Όλοι επιθυμούμε  να πετύχει η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank των 300 εκατ ευρώ αλλά αυτό που συμβαίνει στην μετοχή προβληματίζει....
Κάποιοι πρόθυμοι ανεβάζουν την μετοχή γιατί επιδιώκουν να διαμορφώσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους όρους της αυξήσεως κεφαλαίου που θα περιλαμβάνει 100% reverse split.
Με την ανατιμητική κερδοσκοπία που μαίνεται η μετοχή από τα 0,1110 ευρώ χαμηλό στις 16 Μαΐου βρέθηκε στα 17 ευρώ ενώ σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.
Θα υποθέσει κανείς η πίεση που ασκήθηκε στηρίχθηκε στην άποψη ότι η Attica bank δεν είχε παρουσιάσει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της και όταν το παρουσίασε άρχισε η ανάκαμψη της μετοχής.
Μπορεί να ειπωθεί ότι η μετοχή της Attica bank ενισχύεται γιατί οι επενδυτές προεξοφλούν την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου των 300 εκατ ευρώ.
Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος.
Κάποιοι πρόθυμοι προσπαθούν να ανεβάσουν την μετοχή με στόχο να κλείσουν την ψαλίδα μεταξύ της παλαιάς τιμής της αμκ του 2013 στα 0,30 ευρώ και της νέας αύξησης κεφαλαίου.
Είναι διαφορετικό να υλοποιηθεί ΑΜΚ στα 0,18 προ reverse split και διαφορετικό π.χ. στο 0,3 ευρώ αλλάζει του συσχετισμούς απίσχνασης.
Άρα η κερδοσκοπία στην μετοχή….τυχαία εξυπηρετεί το σχέδιο αυτό.
Η αύξηση κεφαλαίου άπαξ και το ΤΣΜΕΔΕ θα συμμετάσχει με 100 εκατ αλλά και ομάδα ξένων επενδυτών με 200 εκατ θα είναι επιτυχής καθώς η τράπεζα αξίζει….την αυτονομίας της στο ελληνικό banking, επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Όπως πλειστάκις φορές έχουμε αναφέρει η  αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί με τιμή που θα προέλθει από reverse split.
Αν υποθέσουμε ότι το reverse split πραγματοποιείται με χρηματιστηριακή τιμή π.χ. τα 0,18 ευρώ και επιλεγεί η σχέση 10 προς 1 η αναπροσαρμοσμένη χρηματιστηριακή τιμή θα είναι 1,8 ευρώ στα 0,22 ευρώ η αναπροσαρμοσμένη τιμή στα 2,20 ευρώ κ.ο.κ
Σε αυτή την τιμή θα πρέπει να προσδιοριστεί ένα discount περίπου 30% για τη τελική τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου.
Η αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ όπως έχουμε αναφέρει θα υλοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε το ΤΣΕΜΔΕ να παραμείνει ο βασικός μέτοχος από 51% στο 33%.
Θα συμμετάσχει με 100 εκατ ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ θα τα καταβάλλει σχήμα μετόχων διεθνών επενδυτών κατά τα πρότυπα της Eurobank.
Είναι πιθανό το 10% της έκδοσης να διατεθεί μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ιδιώτες μετόχους οι οποίοι έχουν υποστεί λογιστική ζημία καθώς συμμετείχαν στην προηγούμενη αύξηση πριν 8 μήνες στα 0,30 ευρώ.
To έχουμε επισημάνει για όλες τις τράπεζες και θα το αναφέρουμε και για την περίπτωση της Attica bank.
Η ΑΜΚ του 2013 ήταν χείριστη για τους μετόχους.
Η αύξηση κεφαλαίου του 2014 με χρηματιστηριακούς όρους θα είναι πολύ καλύτερη από την οποία οι επενδυτές θα επιτύχουν πολύ καλές αποδόσεις και ειδικά οι ιδιώτες θα αξίζει να συμμετάσχουν αρκεί να ληφθούν οι κατάλληλες πρόνοιες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης