Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βέτο στην τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ έθεσε στον M. Draghi o Αλ. Τσίπρας - Επιμένει σε... γενναίο haircut για το ελληνικό χρέος

Βέτο στην τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ έθεσε στον M. Draghi o Αλ. Τσίπρας - Επιμένει σε... γενναίο haircut για το ελληνικό χρέος
Διάρκειας μίας ώρας η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Draghi
Βέτο στην τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, MarioDraghi.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στη μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Παράλληλα, υποστήριξε πως η απόφαση για το νέο διοικητή της ΤτΕ πρέπει να ληφθεί έπειτα από μία εκτεταμένη υπερκομματική διαβούλευση.
Επίσης, στην έκτακτη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάστηκε και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, με τον Αλέξη Τσίπρα να καθιστά αναγκαία τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους.
«Χρειάζεται μία γενναία διαγραφή, η οποία θα συνοδεύεται από ρήτρα ανάπτυξης» υποστήριξε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τόνισε πως η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να συντελεστεί στα πρότυπα της Γερμανίας του 1950.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ, τονίζοντας ωστόσο, πως δεν είναι επαρκή για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
«Η Ελλάδα ταλανίζεται από ευρεία κοινωνική φτώχεια» διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας την ΕΚΤ και την ΕΤΕπ να λάβουν γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να κατασταλεί η ανθρωπιστική κρίση.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Συνάντηση με το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi θα έχει σήμερα το απόγευμα στην Φρανκφούρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Η συνάντηση, η οποία ορίστηκε κατόπιν αιτήματος του κ.Τσίπρα, αναμένεται να επικεντρωθεί στην έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό δημόσιο χρέος ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να εκφράσει τις διαφωνίες του κόμματος του για το ζήτημα διαδοχής του Γ. Προβόπουλου στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας αναμένεται να θέσει το ζήτημα του κουρέματος του χρέους, λύση με την οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετοι οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Από το ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται κατόπιν και των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας, ότι ο κ. Draghi και η ΕΚΤ είναι παράγοντες που έχουν διακηρύξει ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν το ευρώ στη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης.
Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει στον Draghi το ζήτημα της διαδοχής του Γ.Προβόπουλου στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να καταστήσει σαφές πως η επιλογή του Γ. Στουρνάρα για την ΤτΕ συνιστά ένα στρατηγικό λάθος της κυβέρνησης και ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δεσμεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική που θα ασκήσει ως κυβέρνηση. Παράλληλα, επίκειται να διαμηνύσει στον M. Draghi, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί στην τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Μάλιστα, αναμένεται να προειδοποιήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ, πως μία τυχόν μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ δεν θα δεσμεύει τη μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο αντικατάστασης του εν μέσω της θητείας του.
Άλλωστε, τα όσα συνέβησαν στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με τον Π. Δημητριάδη αποτελούν «οδηγό» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης