Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Στουρνάρας: Μόνο επιτεύγματα επί των ημερών του… κουβέντα για το 1,5 εκατ. των ανέργων, τους φόρους, τα λουκέτα και τα συντρίμμια στην κοινωνία…

Γ. Στουρνάρας: Μόνο επιτεύγματα επί των ημερών του… κουβέντα για το 1,5 εκατ. των ανέργων, τους φόρους, τα λουκέτα και τα συντρίμμια στην κοινωνία…
Tα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 έως το 2014 αναλογούν στο 30% του ΑΕΠ (κοντά στα 60 δισ. ευρώ)
Για τα δίδυμα ελλείμματα, τα οποία έγιναν πλεονάσματα, καθώς και για τα άλλα δημοσιονομικά επιτεύγματα της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται στον απολογισμό του ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας.
Ωστόσο δεν αναφέρει το παραμικρό για τα συντρίμμια που άφησε στην κοινωνία η πολιτική της λιτότητας, η οποία οδήγησε στην ανεργία και στην εξαθλίωση τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες και απλήρωτους - για περισσότερο από ένα τρίμηνο - 1 εκατ. εργαζόμενους.
Οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται διαρκώς, το τραπεζικό σύστημα ανασυγκροτείται, οι διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και στο ελεγκτικό έργο προχωρούν, υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας, χωρίς να πει όμως κουβέντα για τα 67 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο, τη δήμευση της ακίνητης περιουσίας μέσω του «χαρατσιού» και τώρα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τη διάλυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της φορολογικής επιδρομής και τόσα άλλα μέτρα που κρατούν για έξι χρόνια τώρα τη χώρα στο τούνελ της ύφεσης.
Ο ίδιος άλλωστε αναφέρει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 έως το 2014 αναλογούν περίπου στο 30% του ΑΕΠ (κοντά στα 60 δισ. ευρώ) για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 25 δισ. κοντά στα 4 δισ. ευρώ.
Κατά τ' άλλα ο υπουργός μας πληροφορεί για τα χιλιόμετρα και τις ώρες πτήσης που έχει στο ενεργητικό του.
Τα τελευταία δύο χρόνια - τονίζει -  εκπροσώπησε τη χώρα σε 76 συσκέψεις - διάρκειας 252 ωρών - με τους επικεφαλής της τρόικας, σε 46 ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Ecofin, ενώ διήνυσε 204.388 χιλιόμετρα πτήσεων - 5 φορές τον γύρο της γης - και παρέστη σε 123 συναντήσεις με αλλοδαπούς αξιωματούχους στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η χώρα θα βρεθεί εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά, μετά από έξι χρόνια ύφεσης και έχει αποκαταστήσει όλη τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της. Επίσης, η φορολογική νομοθεσία απλοποιήθηκε και βελτιώθηκε, η φορολογική διοίκηση εκσυγχρονίστηκε, ενώ επιστράφηκαν 1,6 δισ. ευρώ, κυρίως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, και μειώθηκε το σχετικό συσσωρευμένο δημόσιο χρέος ΦΠΑ από 1,5 δισ. ευρώ σε 0,65 δισ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 50%- σημειώνει ο υπουργός- και διανεμήθηκε κοινωνικό μέρισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης