Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγκρίνοντας τα μη συγκρίσιμα – Ο Προβόπουλος διαχειρίστηκε το σοκ του χάους και ο Στουρνάρας θα διαχειριστεί τις συνέπειες της κρίσης

Συγκρίνοντας τα μη συγκρίσιμα – Ο Προβόπουλος διαχειρίστηκε το σοκ του χάους και ο Στουρνάρας θα διαχειριστεί τις συνέπειες της κρίσης
H παρακαταθήκη Προβόπουλου στην ΤτΕ είναι ανεκτίμητη
Οι αλλαγές σκυτάλης στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν, κακώς μεν αλλά πραγματοποιήθηκαν.
Σαμαράς και Βενιζέλος ενοχικά εξήραν το έργο το πραγματικό και αποτελεσματικό έργο του Προβόπουλου και τον επιβράβευσαν με την ….αντικατάσταση του.
Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει τεράστια ηθική ευθύνη γιατί πίσω από ότι λεχθεί….ο βασικός του σκοπός ήταν να διασφαλίσει μια θέση για 6 χρόνια (υπό αίρεση αυτό) με 300 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο δηλαδή 1,8 εκατ ευρώ, τόσο απλά και τόσο ωμά.
Οι αλλαγές με πολιτική απόφαση πραγματοποιήθηκαν.
Έτσι λοιπόν αξίζει μια σύγκριση αν και τελικώς θα συγκρίνουμε τα μη συγκρίσιμα.
Ο Προβόπουλος ως διοικητής της ΤτΕ το διάστημα 2008 με 2014 διαχειρίστηκε το σοκ του χάους.
1)Αντιμετώπισε την κεφαλαιακή κατάρρευση των τραπεζών με το αποτυχημένο PSI+
Όλες οι τράπεζες βρέθηκαν με αρνητικές καθαρές θέσεις είτε με μηδενικά κεφάλαια.
Οι τράπεζες στην κυριολεξία είχαν χρεοκοπήσει.
2)Αντιμετώπισε το bank run, ορισμένες Τετάρτες και Παρασκευές του 2011 και κυρίως το 2012 επικράτησε πανικός ενώ υπήρξαν στιγμές όπου τράπεζες όπως Εθνική και Πειραιώς έχαναν δισεκατομμύρια καταθέσεων σε μια μέρα.
3)Αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και ενεργοποίησε το ELA τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ενώ κάποια στιγμή δάνεισε στο σύστημα 125 δισεκ με ELA ενώ τον Ιούνιο του 2014 είναι σχεδόν μηδέν.
4)Αντιμετώπισε απόλυτα επιτυχώς το σοκ της Κύπρου και με πυγμή πρότεινε την λύση της απόσχισης των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ώστε να απομονωθεί ο κίνδυνος haircut στις καταθέσεις.
5)Αντιμετώπισε απόλυτα επιτυχώς ο Προβόπουλος το χάος που επικράτησε στην κοινωνία με το selective default της Ελλάδος, η κοινωνία πίστευε ότι θα υπάρξει χρεοκοπία και χάος, θα χαθούν οι καταθέσεις, θα καταρρεύσουν τα πάντα.
Σε μια περίοδο πανικού η ΤτΕ με συνέπεια, σταθερότητα και σοβαρότητα όπως αρμόζει σε μια ανεξάρτητη αρχή με κατάλληλους χειρισμούς διασφάλισε τις τράπεζες.
6)Αντιμετώπισε τον κίνδυνο χρεοκοπίας τραπεζών οι συνολικά 18 τράπεζες στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν και 12-14 τράπεζες ενοποιήθηκαν.
Άλλαξαν τα πάντα χωρίς να χαθεί ούτε 1 ευρώ κατάθεση.
7) Αντιμετώπισε το καρκίνωμα της ύφεσης που ονομάζεται στις τράπεζες….NPLs υποχρεώνοντας τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις δραστικά και τον δείκτη κάλυψης δανείων coverage ratio.
Οι προβλέψεις ξεπερνούν τα 43 δισεκ. ευρώ ενώ τα NPLs δηλαδή μη εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 90 ημέρες τα 84 δισεκ. σε επίπεδο ομίλων.
Τα 84 δισεκ. NPLs δεν είναι αποτέλεσμα αποτυχίας των μοντέλων παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου αλλά αποκλειστικά της ύφεσης της οικονομίας που μείωσε το ΑΕΠ κατά 40 δισεκ. και αφάνισε 76 δισεκ. καταθέσεων
Από τα 76 δισεκ. καταθέσεων που χάθηκαν τα 40 δισεκ. ήταν ευκαιριακές καταθέσεις…που επαναπατρίστηκαν από εφοπλιστές τα 3-4 τελευταία χρόνια πριν το 2010 αλλά σίγουρα ο σκληρός πυρήνας τα 36 με 40 δισεκ. χάθηκαν καθώς καταναλώθηκαν σε φόρους και…επιβίωση.
8)Αντιμετώπισε το σοκ…των απειλών των ευρωπαίων και των διεθνών οίκων….της επιστροφής στην δραχμή.
9)Αντιμετώπισε την Τρόικα που απαιτούσε οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν κατά 15,8 δισεκ.
Η επιστολή του ΔΝΤ στην ΤτΕ αυτό επισήμανε τον Μάρτιο του 2014.
Ο Προβόπουλος της ΤτΕ στηριζόμενος στην Blackrock και σε άλλους 3 διεθνείς οίκους ήταν πεπεισμένος 6,38 δισεκ. στο βασικό σενάριο και 9,4 δισεκ. στο δυσμενές.
Είπε στον Thomsen του ΔΝΤ «στην Ελλάδα τον έλεγχο στις τράπεζες τον έχει η ΤτΕ και όχι το ΔΝΤ» και έκτοτε…το ΔΝΤ ζητούσε την απομάκρυνση Προβόπουλου.
Η θητεία Προβόπουλου δοκιμάστηκε υπό καθεστώς συστημικών σοκ και παραδίδει ένα τραπεζικό σύστημα που διαθέτει 161,5 δισεκ. καταθέσεις χωρίς να χαθεί 1 ευρώ ενώ είναι σταθερές για 16 μήνες, κεφάλαια τραπεζών περίπου 30 δισεκ. ενώ η εξάρτηση από το ευρωσύστημα από 133 δισεκ. στα 58,8 δισεκ. από την ΕΚΤ και 3,2 δισεκ. από ELA δηλαδή 62 δισεκ.
Επιτυχημένες ανακεφαλαιοποιήσεις και χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών στα 36 δισεκ ευρώ ενώ στο ναδίρ είχαν φθάσει όλες μαζί στα 3 δισεκ.

Ο Στουρνάρας θα διαχειριστεί τις συνέπειες της κρίσης

Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας αναλαμβάνει την ΤτΕ έχοντας περάσει τα δύσκολα το banking, έχοντας πάρει την πορεία του.
Τι καλείται να αντιμετωπίσει, το βασικό θέμα είναι τα stress tests της ΕΚΤ.
Ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο για επιπλέον 6 δισεκ. κεφαλαιακές ανάγκες, το χάος που θα επικρατήσει θα είναι διαχειρίσιμο δεν θα είναι η αρχή του τέλους αλλά το τέλος για μια νέα αρχή.
Οι τράπεζες θα συνεχίζουν να….ιδιωτικοποιούνται δηλαδή θα αυξάνεται η ιδιωτική συμμετοχή και θα μειώνεται η συμμετοχή του ΤΧΣ ενώ για τα NPLs που ορισμένοι….υποστηρίζουν από άγνοια ότι η ΤτΕ θα διαχειριστεί αυτό το μείζον θέμα η αλήθεια είναι η εξής…
Τα NPLs δεν τα διαχειρίζεται η ΤτΕ αλλά οι τράπεζες, προφανώς είναι μεγάλο πρόβλημα, τα NPLs είναι δημιούργημα τερατούργημα της χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Δεν ευθύνεται η εποπτεία αλλά η κατάρρευση της οικονομίας.
Τα NPLs είναι παλλόμενος πρόδρομος δείκτης απόλυτα συνδεόμενος με την πορεία της οικονομίας.
Π.χ. σε χώρες με υψηλό ΑΕΠ τα NPLs συρρικνώνονται επιθετικά.
Στην Ελλάδα έφθασαν στο 40% απόρροια του οικονομικού χάους που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις και όχι η ΤτΕ.
Τα περί εμπλοκής της ΤτΕ στις σκληρές διαπραγματεύσεις για την βιωσιμότητα του χρέους…δεν θα την σχολιάσουμε.
Όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουν…..
Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει μπροστά του τα stress tests, έχει μπροστά του τα NPLs αλλά έχει μπροστά του και το 2015 οπότε και αναμένεται η ανάπτυξη δηλαδή μείωση NPLs και υψηλή κερδοφορία τραπεζών.
Να σημειώσουμε από τώρα ότι τα κέρδη του 2015 και 2016 που θα προέλθουν από συνέργειες και τα πλάνα αναδιάρθρωσης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής Προβόπουλου.
Ο Στουρνάρας απλά θα διαχειριστεί μια έτοιμη δουλειά που ήδη υλοποιείται στις τράπεζες.
Δεν σπεύδουμε να υποτιμήσουμε το έργο Στουρνάρα του μέλλοντος αλλά να αποδώσουμε την αλήθεια ως έχει και όχι όπως μας αρέσει.
Ο Προβόπουλος πέτυχε θέτοντας στα ύψη τον πήχη των προσδοκιών, ελπίζουμε η νέα διοίκηση της ΤτΕ να μην κατεβάσει τον πήχη της αποτελεσματικότητας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης