Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το bankingnews.gr υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο του Γ. Προβόπουλου στην ΤτΕ με πάθος και συνέπεια;

Γιατί το bankingnews.gr υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο του Γ. Προβόπουλου στην ΤτΕ με πάθος και συνέπεια;
Αφορμή του δημοσιεύματος αυτού είναι τα ποικίλα σχόλια που έχουμε δεχθεί για την στάση μας…
Γιατί το bankingnews.gr υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο του Γ. Προβόπουλου στην ΤτΕ με πάθος και συνέπεια;
Αποφασίσαμε να απαντήσουμε σε αυτό το θέμα γιατί πιστεύουμε ακράδαντα (εμείς που παρακολουθούμε όσο κανείς στον χώρο του τύπου το ελληνικό banking) ότι ο Προβόπουλος στην ΤτΕ πραγματοποίησε ιστορικό έργο, ήταν μια θητεία άθλος, παρακαταθήκη για το μέλλον, μια μεγάλη δόση αισιοδοξίας σε μια  απελπισμένη χώρα....
Το έργο του Προβόπουλου το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά, οι τράπεζες είχαν χρεοκοπήσει και οι 4 σημερινές συστημικές τράπεζες.
Τις έβγαλε από του βούρκο της χρεοκοπίας, τις στόλισε, τις προίκισε και τις επανέφερε στην ζωή σχεδόν ισότιμες.
Δημιούργησε ένα νέο banking από τον πολυκατακερματισμό του παρελθόντος στην υπερσυγκέντρωση του παρόντος, 4 τράπεζες ελέγχουν το 95,5% της αγοράς ρεκόρ παγκοσμίως.
Πρόταξε την απόλυτη διασφάλιση των καταθέσεων.
Θα επικαλεστούμε συζητήσεις με τον Γ. Προβόπουλο του 2011 και 2012 που μας είχε πει «θα κάνω τα πάντα, ότι δεν χωράει ο ανθρώπινος νους για να διασφαλίσω ότι κανείς έλληνας και ελληνίδα δεν θα χάσει 1 ευρώ κατάθεση».
Είναι γεγονός ότι δεν χάθηκε ούτε 1 ευρώ κατάθεση από haircut ή bail in..... μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 76 δισεκ. αλλά δεν ευθύνεται ο Προβόπουλος αλλά η χρεοκοπία της οικονομίας.
Μας είχε πει «οι μεγάλες αλλαγές θέλουν γενναίες αποφάσεις και έχω αποφασίσει να αλλάξω το ρου της ελληνικής τραπεζικής ιστορίας ώστε όταν η ιστορία μας κρίνει στο μέλλον να πουν αυτοί έκαναν δουλειά».
Στην περίοδο των good και bad bank… ο Προβόπουλος είχε πει «θα διασφαλίσουμε θέσεις εργασίας και καταθέσεις, δυστυχώς οι μέτοχοι θα χάσουν αλλά τουλάχιστον θα δημιουργήσουμε νέες ισχυρότερες και πιο υγιείς τράπεζες».
Όσες φορές είχαμε συναντήσει τον Γ. Προβόπουλο στην ΤτΕ πάντα μας τόνιζε «να αποτιμήσουμε τις πράξεις μας όχι με όρους συγκυριακούς του παρόντος αλλά με όρους του μέλλοντος.
Δεν ξέρω αν θα είμαι στην ΤτΕ αύριο αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι  δεν χαριστήκαμε σε κανένα πολιτικό που μας ζητούσαν…σχεδόν τα πάντα, φερθήκαμε ισότιμα στις τράπεζες και δώσαμε ίσες ευκαιρίες»
Φθάνοντας στο σήμερα πρέπει να επιδοκιμάσουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος στήριξε τον Προβόπουλο παρ΄ ότι ο Προβόπουλος προέρχεται από την ΝΔ.
Η δήλωση του Βενιζέλου που τίμησε τον Προβόπουλο ήταν ειλικρινής και πρέπει να τον συγχαρούμε.
Ο Σαμαράς δεν ήταν ειλικρινής, δεν στήριξε τον Προβόπουλο και η ανακοίνωση του ήταν ενοχική ανακοίνωση.
Ο Α. Σαμαράς κατάφερε το εξής απίστευτο Χαρδούβελης ΠΑΣΟΚ στο ΥΠΟΙΚ, Στουρνάρας ΠΑΣΟΚ στην ΤτΕ, Ράπανος ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της Alpha bank, Θωμόπουλος ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της Eurobank, Ζανιάς ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της Εθνικής.
Η ΝΔ κυβερνά και το ΠΑΣΟΚ εξουσιάζει.
Όσον αφορά τον Γιάννη Στουρνάρα όσο ήταν στην Emporiki, Kappa Χρηματιστηριακή και ΥΠΟΙΚ τον αντιμετωπίσαμε με πολύ θεσμικό και θετικό τρόπο.
Όταν πληροφορηθήκαμε εδώ και 8-9 μήνες ότι ενδιαφέρεται για την ΤτΕ ενώ ο Προβόπουλος έδινε αγώνα για το banking συνειδητοποιήσαμε…ότι δουλεύει με προσωπική ατζέντα.
Θα το γράψουμε όχι απλά καθαρά αλλά ξεκάθαρα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πράξη του Στουρνάρα να…απαιτήσει να εκδιωχθεί ο Προβόπουλος από τον Σαμαρά ήταν ηθικά ανέντιμη πράξη και αν μας δοθεί η ευκαιρία θα του το πούμε και κατ΄ ιδίαν.
Ήταν ηθικά ανέντιμη πράξη.
Ωστόσο ελπίζουμε να πετύχει στο έργο του για το καλό της πατρίδας μας.
Για εμάς ο Γιώργος Προβόπουλος παραμένει ένας κορυφαίος θεσμικός παράγοντας που πέτυχε άθλους στο banking και αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη έργων.
Αξιοπρεπής, ειλικρινής, ικανός κεντρικός τραπεζίτης ένας άνθρωπος που μας άφησε την καλύτερη των εντυπώσεων, ένας άνθρωπος που πάντα υποστήριζε ότι κάνουμε πρέπει να έχει ένα στόχο «το καλό της πατρίδας, όλοι πρέπει να δουλεύουμε για το καλό της πατρίδας μας»
Αυτό το κείμενο είναι το ελάχιστο στο σπουδαίο έργο του Γ. Προβόπουλου.....

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης