Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ) - Στα 77 δισ. ευρώ τα NPLs των ελληνικών τραπεζών - Προανήγγειλε πρωτοβουλίες - Επικρίσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ

Γ. Στουρνάρας (ΤτΕ) - Στα 77 δισ. ευρώ τα NPLs των ελληνικών τραπεζών - Προανήγγειλε πρωτοβουλίες -  Επικρίσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ
Θα απαντήσει σε μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα
(upd)Σε 77 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, η οποία ενέκρινε τον διορισμό του. 
Δέκα βουλευτές εκ μέρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της τοποθέτησής του στη θέση, με τον Απόστολο Κακλαμάνη πάντως να ψηφίζει «ναι, με επιφυλάξεις».
Κατά της τοποθέτησής του στη διοίκηση της ΤτΕ ψήφισαν επτά βουλευτές, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Χ.Α.
«Παρών» ψήφισε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο Γ. Πανούσης ενώ απών από τη συνεδρίαση ήταν ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5% στα τέλη του πρώτου τριμήνου 2014 από 32% στα τέλη του 2013.
Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμός με την κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια τα οποία προσδιόρισε στα 77 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 δισ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα 10 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια.
«Το πρόβλημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων είναι σημαντικό. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες. Θα πρέπει κυβέρνηση και μέτοχοι να συντονιστούμε σε αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο Γ. Στουρνάρας.
Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης της χώρας, είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 11 δισ. ευρώ οι καταθέσεις, και αυτό -συμπλήρωσε- είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο.
Τόσο ο κ. Στουρνάρας όσο και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές «σημαντικής» -όπως είπαν- «ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» καθώς όλα τα στοιχεία και οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.
Ωστόσο και οι δύο τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν και η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και οι μεταρρυθμίσεις.

Επικρίσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε με … άγριες διαθέσεις τον νέο διοικητή της ΤτΕ, στον διορισμό του οποίου έχει αντιδράσει έντονα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Στουρναρα ότι μίλησε στη Βουλή ως κυβερνητικός διαχειριστής ενός μονόδρομου.
«Πώς βλέπετε τον ρόλο σας; Ως το μακρύ χέρι του πρωθυπουργού;» τόνισε απευθυνόμενος στον νέο διοικητή της ΤτΕ.
«Δεν ήσασταν αμερόληπτος απέναντι στις τράπεζες ως υπουργός Οικονομικών», τον κατηγόρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις προνομιούχες μετοχές και την μη καταβολή του 10% από τις συστημικές τράπεζες. «Για να ωφελήσετε τις τράπεζες, ζημιώσατε τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε, κάνοντας λόγο για λεηλασία των χρημάτων των ασφαλισμένων και των συντάξεών τους, για ληστεία και καταλήστευση των ταμείων.
Στην υπόθεση της Eurobank, του καταλόγισε ευθύνες για την απώλεια 13,6 δισ. ευρώ.
«Για ντροπή για το πολιτικό σύστημα να ανακυκλώνονται σε ανώτερες πολιτικές θέσεις τα πολιτικά παιδιά του Σημίτη», έκανε λόγο η Ραχήλ Μακρή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πρώτη ενημέρωση: 09:25, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης