Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη σε μια αγορά... 55 εισηγμένων - Οι λόγοι κατάρρευσης του χρηματιστηρίου του Ντουμπάι

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη σε μια αγορά... 55 εισηγμένων - Οι λόγοι κατάρρευσης του χρηματιστηρίου του Ντουμπάι
Καταλυτικό ρόλο στην πορεία του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι διαδραματίζει ο κλάδος του real estate
Σε τρενάκι του φόβου φαίνεται ότι έχει μπει το χρηματιστήριο του Ντουμπάι, καθώς μετά το -25% του τελευταίου μήνα, σήμερα ανακάμπτει γράφοντας μέχρι στιγμής κέρδη 5,6%.
Από τα ιστορικά υψηλά του Μαΐου του 2014, το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι έχει καταγράψει απώλειες άνω του 25%, ενώ σήμερα κινείται σήμερα με κέρδη 5,6% στις 4.232,54 μονάδες, δείχνοντας ότι υπάρχουν ακόμη επενδυτές που πιστεύουν στην αγορά των 55 μετοχών.
Οι Emaar Properties PJSC και Emirates NBD PJSC ηγούνται της ανόδου, με κέρδη 3,7% και 6,5% αντίστοιχα.
Bασικός λόγος υποχώρησης του χρηματιστηρίου του Ντουμπάι, είναι η συμπεριφορά της μετοχής του κατασκευαστικού κολοσσού Arabtec, η οποία στη διάρκεια του τελευταίου μήνα έχει σημειώσει απώλειες άνω του 55%.
Η υπόθεση Arabtec έχει πλήξει την εμπιστοσύνη στην αγορά, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επίσης πρόθυμοι να ρευστοποιήσουν ορισμένα κέρδη πριν από το καλοκαίρι.
Βέβαια, μέχρι τον περασμένο Μάιο η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς ο DFM General είχε εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας το ισχυρότερο ράλι από το 2005.
Καταλυτικό ρόλο στην πορεία του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι διαδραματίζει ο κλάδος του real estate, καθώς μετά την ραγδαία ανάκαμψη, η οποία ξεκίνησε το 2012, η αγορά ακινήτων παρουσιάζει φαινόμενα overheating, που επιδρούν αρνητικά στους δείκτες του χρηματιστηρίου.
Μάλιστα, πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει για την ύπαρξη «φούσκας» στην αγορά ακινήτων του Ντουμπάι.
Ειδικότερα τα νέα έργα -μαμούθ, καθώς και η ανάληψη της διοργάνωσης της διεθνούς έκθεσης 2020 World Expo θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο δημιουργίας "φούσκας" στην αγορά ακινήτων του Ντουμπάι και να εγείρουν απειλές για τις τράπεζες και τους φορείς που συνδέονται με την κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης