Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρό πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας - Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ

Ισχυρό πλήγμα στο γόητρο της Ρωσίας - Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ
Οι συμφωνίες αυτές οδηγούν τις τρεις χώρες πιο κοντά στη Δύση, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά
Συμφωνίες σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν σήμερα η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία, μία κίνηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Οι συμφωνίες αυτές - που οδηγούν τις τρεις χώρες πιο κοντά στη Δύση, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά - αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία εποχή μάλιστα που η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, δήλωσε ότι με την υπογραφή ξεκινά και η προετοιμασία της χώρας για την ένταξη στην ΕΕ.
Ο Poroshenko χαιρέτισε την υπογραφή ως την πιο ιστορική μέρα της Ουκρανίας από την ημέρα της ανεξαρτησίας της το 1991, χαρακτηρίζοντάς το ως «σύμβολο πίστης και άθραυστης βούλησης».
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy περιέγραψε τη σημερινή ημέρα ως «μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη».
«Η ΕΕ είναι στο πλευρό σας, σήμερα περισσότερο από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα στις συμφωνίες που μπορεί να βλάψει τη Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο προκάτοχος του Poroshenko, Viktor Yanukovych αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία, υπό της πίεση της Ρωσίας και τις διαμαρτυρίες που οδήγησαν στην ανατροπή του.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι εξελίξεις αυτές κάθε άλλο παρά με θετικό τρόπο αντιμετωπίζονται από τη Ρωσία.
Όπως μετέδωσε το Interfax, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «σοβαρές συνέπειες», χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις επί της απειλής.
Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί στις ήδη εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι και οι δηλώσεις του Sergei Glazyev, ενός εκ των συμβούλων του προέδρου της Ρωσίας, ο οποίος χαρακτήρισε «ναζί» τον πρόεδρο της Ουκρανίας και παράνομη την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης