Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Γ. Στουρνάρας ως νέος διοικητής της ΤτΕ να προσέξει να μην φορτώσει τις αποτυχίες της οικονομικής πολιτικής…στο banking και τον Προβόπουλο

Ο Γ. Στουρνάρας ως νέος διοικητής της ΤτΕ να προσέξει να μην φορτώσει τις αποτυχίες της οικονομικής πολιτικής…στο banking και τον Προβόπουλο
Οι καλοθελητές.... έχουν ξεκινήσει το έργο τους και ο Στουρνάρας ξέρει τι παρέλαβε αλλά και τους κινδύνους των stress tests της ΕΚΤ
Ο λυτρωμένος νέος διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας να προσέξει να μην φορτώσει τις αποτυχίες της οικονομικής πολιτικής στον προκάτοχο του τον Γιώργο Προβόπουλο.
Ορισμένοι….καλοθελητές….διαρρέουν ότι ενόψει των stress tests της ΕΚΤ ο Γιάννης Στουρνάρας ο νέος διοικητής της ΤτΕ «θα φορτώσει την αποτυχημένη οικονομική πολιτική στον….Προβόπουλο τον πρώην διοικητή της ΤτΕ.
Θα τον χαρακτηρίσουν ελαστικό και υπεύθυνο για τα 84 δισεκ. NPLs σε επίπεδο ομίλων»
Εκτιμούμε ότι ο Στουρνάρας δεν θα πέσει στην παγίδα αυτή να ρίξει ευθύνες στον Προβόπουλο.
Αναλύοντας την δομή των σωρευτικών ζημιών των ελληνικών τραπεζών προκύπτει ότι ο κλάδος υπέστη ιστορική ζημία 110 δισεκ. απόρροια της ελληνικής αποτυχίας να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά.
Ας δούμε όμως πρωτίστως πως προκύπτουν τα 110 δισεκ. και εν συνεχεία ας αξιολογήσουμε ποιος τα προκάλεσε οι πλήρως αποτυχημένοι έλληνες πολιτικοί ή οι κακοί τραπεζίτες;
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν σωρευτικά από το PSI+ και την επαναγορά ομολόγων περίπου 40 δισεκ.
Οι τράπεζες μέσω ομολόγων και δανείων προς το δημόσιο στήριξαν το ελληνικό κράτος, χρηματοδότησαν το ελληνικό κράτος το οποίο αποδείχθηκε αφερέγγυο.
Δεν μπόρεσε να αποπληρώσει τα ομόλογα και τα δάνεια η Ελλάδα βρέθηκε σε καθεστώς default, υλοποιήθηκε το αποτυχημένο PSI+ και οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν από τους ισολογισμούς τους 40 δισεκ. κεφάλαια.
Τα 40 δισεκ. ζημία δεν είναι απόρροια αποτυχίας των ελληνικών τραπεζών, οι τράπεζες δάνεισαν το ελληνικό κράτος το οποίο απέτυχε να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Άρα τα 40 δισεκ. δεν προήλθαν από λάθος των τραπεζιτών αλλά από λάθος των πολιτικών των παντελώς αποτυχημένων που από ανικανότητα οδήγησαν την εθνική οικονομία σε οικονομικό και επιχειρηματικό αδιέξοδο και σε εθνική τραγωδία.
Όμως οι τράπεζες μαζί με τα 40 δισεκ. από τα ομόλογα είδαν να εκτινάσσονται τα NPLs δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που οι ίδιες χορήγησαν.
Το 2007 τα δάνεια στην Ελλάδα ήταν περίπου 210-212 δισεκ. και τα NPLs περίπου στο 6,5% που αυτό σημαίνει 14 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες το 2007 που χρηματοδοτούσαν την Ελλάδα με 212 δισεκ. δάνεια είχαν μόνο 14 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Παρά τα αναπτυσσόμενα εκείνη την περίοδο συστήματα παρακολούθησης κινδύνων και ειδικά των πιστωτικών κινδύνων οι τράπεζες είχαν καταφέρει να κρατούν χαμηλά τα NPLs.
Οι τράπεζες τον Μάιο του 2014 διαθέτουν υπόλοιπα δανείων 214 δισεκ. όσα δηλαδή είχαν οι τράπεζες το 2007 και NPLs το 2014 που φθάνει σε επίπεδο ομίλων τα 84 δισεκ. ή 76 δισεκ. σε επίπεδο Ελλάδος.
Ενώ το 2007 και το 2014 οι τράπεζες είχαν τα ίδια δάνεια σε διάστημα 7 ετών τα NPLs από 14 δισεκ. εκτινάχθηκαν στα 84 δισεκ. δηλαδή αύξηση 70 δισεκ.
Τα υπόλοιπα δανείων 2007 και 2014 παρ΄ ότι δεν είναι συγκρίσιμα καθώς το 2007 τα δάνεια είχαν άλλο συντελεστή ωρίμανσης σε σχέση με το 2014 ωστόσο αποδεικνύεται κάτι περίτρανα ότι τα συστήματα ελέγχου δούλευαν στις τράπεζες.
Αν τα συστήματα ελέγχου του πιστωτικού κινδύνου ήταν διάτρητα οι τράπεζες το 2007 δεν θα είχαν προβληματικά δάνεια 14 δισεκ. αλλά δεκάδες δισεκατομμύρια.
Το ερώτημα είναι τι μεσολάβησε και αυξήθηκαν τα NPLs κατά 70 δισεκ.
Προηγήθηκε η κρίση στα subprime στις ΗΠΑ που έπληξε τις τράπεζες και βεβαίως η εθνική τραγωδία με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Τα 70 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια δεν ήταν απόρροια των τραπεζικών μοντέλων που υιοθετήθηκαν αλλά απόρροια  της ελληνικής οικονομικής τραγωδίας.
Χρησιμοποιώντας ένα απλό στατιστικό μοντέλο προσπαθήσαμε να διαγνώσουμε πόσα θα ήταν τα NPLs αν στην Ελλάδα δεν υπήρχε κρίση, ύφεση και χρεοκοπία δηλαδή η Ελλάδα συνέχιζε να αναπτύσσεται με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.
Το συμπέρασμα εντυπωσιάζει το 2014 χωρίς ύφεση και καταστροφή τα NPLs θα ήταν στην Ελλάδα 18% με 20% που σημαίνει 38-39 δισεκ. και όχι 84 δισεκ.
Άρα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προήλθαν σε σχεδόν καθολικό βαθμό από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και όχι από την κατάρρευση των συστημάτων παρακολούθησης πιστωτικού κινδύνου ή τα μοντέλα δανειοδότησης.
Καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι τράπεζες ευθύνονται για τα NPLs όχι δεν ευθύνονται οι τράπεζες αλλά το αποτυχημένο ελληνικό δημόσιο.
Άρα ο Προβόπουλος ο πρώην διοικητής της ΤτΕ λειτούργησε θεσμικά και υπεύθυνα προς το τραπεζικό σύστημα.
Τα αναφέρουμε αυτά προκαταβολικά γιατί οι καλοθελητές οργιάζουν… διαρρέοντας πολλά…

Συγκρίσεις 2007 με 2014 στα δάνεια και καταθέσεις στο ελληνικό banking και στα NPLs

Δάνεια 2014

214 δισ.

Δάνεια 2007

210 δισ.

Καταθέσεις 2014

161 δισ.

Καταθέσεις 2007

188 δισ.

NPLs 2014

36% ή 76 δισ ή 84 δισ. σε ομίλους

NPLs 2007

6,5% ή 14 δισ.

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης