Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοίγματα της Ελιάς σε ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι για να μπει σφήνα στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Ανοίγματα της Ελιάς σε ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι για να μπει σφήνα στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ
Από την προεδρική εκλογή εξαρτά την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ο Βενιζέλος
Η πρώτη μετά τις Ευρωεκλογές συνεδρίαση του Συντονιστικού της «Ελιάς» είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μια και προσδιόρισε τα επόμενα βήματα της.
Στόχος είναι η ενίσχυση της Ελιάς και η εξέλιξη της στον τρίτο πόλο που θα μπει σφήνα στο δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Δεδομένου όμως της δυναμικής της Ελιάς – όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές – για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτούνται ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες.
Η αρχή έγινε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ωστόσο συνέδεσε τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά με το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και κυρίως με την ανάγκη να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Βάσει αυτής της πολιτικής προτεραιότητας ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε χαρακτηρίσει Το Ποτάμι «τηλεοπτικό κόμμα», άλλαξε ρότα και εκτίμησε ως θετική τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη για «συναινετική εκλογή» Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτιμώντας θετικά και την ένταξη του στην ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επιπλέον, έστρεψε το βλέμμα του προς τη ΔΗΜΑΡ, και κυρίως προς την πρωτοβουλία του Σπύρου Λυκούδη και των υπόλοιπων στελεχών της μεταρρυθμιστικής τάσης, υπογραμμίζοντας πως αποδίδει μεγάλη σημασία σε κάθε βουλευτή και πρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι σε αυτήν την πορεία ενοποίησης της δημοκρατικής παράταξης η Ελιά θα πορευθεί με ισοτιμία και χωρίς ηγεμονισμούς, τοποθέτηση που απευθύνεται ξεκάθαρα προς πολιτικές προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, όπως π.χ. οι «58», οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει προεκλογικά το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς υπό τον φόβο του «καπελώματος» από το ΠΑΣΟΚ.
Από τις τοποθετήσεις αυτές είναι σαφές πως ο Βενιζέλος έχει τον πρώτο λόγο για την ενίσχυση της Κεντροαριστεράς μέσω του εγχειρήματος της Ελιάς.
Πρωτοβουλίες πάντως που επαναφέρουν στο προσκήνιο τις εσωκομματικές έριδες και διαμάχες τόσο για το ρόλο και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ όσο και για την ίδια την ηγεσία του κόμματος.
Αν και ο Βενιζέλος χαρακτήρισε «βαθιά προσβλητική» και γελοία τη συζήτηση περί αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, οι φωνές που επιθυμούν να στηθούν κάλπες στο επικείμενο συνέδριο για την ηγεσία, είναι παρούσες εντός του κόμματος.
Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, υπάρχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υπογραμμίζουν πως η σύμπραξη με τη Δεξιά πρέπει να λάβει τέλος άμεσα.
Το τεταμένο εσωκομματικό κλίμα επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε με νόημα ότι «είναι περίεργο κάποιοι να λυπούνται που δεν φλερτάρουμε με τον ρόλο της θλιβερής ουράς του ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των «παπανδρεϊκών στελεχών».
Τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υποδομών, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ ως «καρικατούρα χωρίς διακριτή προοδευτική ταυτότητα που να το καθιστά εκλόγιμο».
Από τις τοποθετήσεις αυτές αλλά και από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ είναι προφανές πως υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για τους πολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Βενιζέλου.
Αλλά είναι εξίσου προφανές πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου και για το ΠΑΣΟΚ να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το πώς φαντάζεται το πολιτικό του μέλλον και την πολιτική του πορεία.
Η σημερινή ηγεσία κάνει το σχεδιασμό της και οργανώνει τα επόμενα βήματα της.
Το ερώτημα είναι πόσοι και ποιοι από το σημερινό ΠΑΣΟΚ σκοπεύουν να την ακολουθήσουν σε αυτόν τον βηματισμό της.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης