Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNN Money: Προσοχή στις αναδυόμενες αγορές - Τέσσερις κίνδυνοι ελλοχεύουν στο β΄εξάμηνο του 2014

CNN Money: Προσοχή στις αναδυόμενες αγορές - Τέσσερις κίνδυνοι ελλοχεύουν στο β΄εξάμηνο του 2014
Οι αναλυτές καλούν τους επενδυτές να μην επαναπαύονται
Μπορεί οι αναδυόμενες αγορές να πραγματοποίησαν εντυπωσιακή επιστροφή το 2014, ωστόσο οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο β΄εξάμηνο του έτους, προειδοποιεί σε ανάλυσή του το CNN Money.
Ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές έχει καταγράψει ράλι 6% από τον περασμένο Ιανουάριο σε επίπεδα που είχε να δει πάνω από ένα χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις των μετοχών σε Τουρκία και Ινδονησία είναι ακόμη καλύτερες (+14%), ενώ στην Ινδία τα κέρδη έφτασαν το 22%.

Τέσσερις είναι οι βασικοί κίνδυνοι τους οποίους πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές για το υπόλοιπο του 2014

1. Ακόμη πιο «σφικτή» πολιτική από τη Federal Reserve των ΗΠΑ
Οι αναδυόμενες αγορές επηρεάστηκαν αρνητικά στα τέλη του 2013, φοβούμενες ότι το ρευστό θα επιστρέψει στα αμερικανικά assets, καθώς η Fed άρχισε το tapering, δηλαδή τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

2. Το πολιτικό ρίσκο
Μερικές από τις κυριότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Ινδονησία, η Τουρκία και η Βραζιλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.
Στην Ινδονησία θα πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές στις 9 Ιουλίου, ενώ στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan, αναμένεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου.
Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν και στη Βραζιλία τον Οκτώβριο του 2014.
Η θητεία της Dilma Rousseff αναμένεται να ανανεωθεί, ωστόσο οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το μέλλον της μπορεί να κριθεί από το αν η Βραζιλία θα κερδίσει τελικά το Μουντιάλ.

3. Αβέβαιες οικονομικές εξελίξεις
Οι οικονομικές προκλήσεις είναι πολλές, σημειώνουν οι αναλυτές, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης, ο υψηλός πληθωρισμός και η εξάρτηση από ξένα κεφάλαια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Τουρκία και Νότια Αφρική, αποκαλούνται «οι πέντε εύθραυστες οικονομίες», παρτσούκλι το οποίο…εμπνεύστηκε η Morgan Stanley, λόγω των κοινών κινδύνων που αντιμετωπίζουν.

4. Η άνοδος στις τιμές πετρελαίου
Οι επενδυτές δείχνουν να έχουν επαναπαυτεί όσον αφορά την κρίση στο Ιράκ, σχολιάζει το CNN Money. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιούνιο, λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών προς την Βαγδάτη, ωστόσο έκτοτε υποχώρησαν ξανά.
Οποιαδήποτε σημαντική δυσλειτουργία στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρας του ΟΠΕΚ, θα οδηγήσει εκ νέου σε άνοδο των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης