Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. στο δίκτυο φυσικού αερίου

Ουκρανία: Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. στο δίκτυο φυσικού αερίου
Μερίδα βουλευτών εξέφρασε ανησυχία για ρωσικά αντίποινα
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ΗΠΑ και Ε.Ε. στο απαρχαιωμένο δίκτυο φυσικού αερίου της Ουκρανίας.
Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε ευρωπαϊκούς ή αμερικανικούς ομίλους να επενδύσουν.
Το νομοσχέδιο, που πρέπει να εγκριθεί επίσης σε δεύτερη ανάγνωση πριν υπογραφεί σε νόμο, ορίζει τη δημιουργία μίας εταιρείας που θα είναι υπεύθυνη για το απαρχαιωμένο δίκτυο διανομής και αποθήκευσης αερίου της χώρας. Στην εταιρεία αυτή, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να διαθέτουν ποσοστό μέχρι 49%.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ, που ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείας για τη λειτουργία του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ότι αυτό θα φέρει έναν απαραίτητο εκσυγχρονισμό στην Ουκρανία, με δεδομένο ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αγωγό αερίου που θα παρακάμπτει τη χώρα.
Δεν έλειψαν ορισμένοι ουκρανοί βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανά αντίποινα από τη Ρωσία, αν δεν της δοθεί ίση πρόσβαση στις υποδομές αερίου της Ουκρανίας με αυτή του θα δοθεί σε άλλες ξένες εταιρείες.
Στο παρελθόν η Ρωσία είχε προσφερθεί να εξαγοράσει το σύστημα διανομής αερίου της Ουκρανίας με αντάλλαγμα πιο φτηνό αέριο.
Παράλληλα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Κίεβο να ασκήσει αυστηρότερο έλεγχο στη διανομής φυσικού αερίου της χώρας ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα εμπορικά συμβόλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης