Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Julius Baer: Προτιμότερη η μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας από το haircut

tags :
Julius Baer: Προτιμότερη η μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας από το haircut
Απογοητευτική χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα η Julius Baer στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την πορεία των ομολόγων και του συναλλάγματος. «Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» αναφέρει χαρακτηριστικά αναλύοντας την πορεία του χρέους της χώρας, απορρίπτοντας την κοινή αίσθηση των περισσότερων οικονομολόγων που θεωρούν ότι μία απομείωση 50% με 70% στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος.
Η Julius Baer απορρίπτει την ιδέα της αναδιάρθρωσης για δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι μία τέτοια λύση δεν είναι «πανάκεια». Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι μία συνάρτηση των επιπέδων του χρέους και του κόστους του κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο εάν κάνεις haircut 50% αλλά έχεις μεγάλο επιτόκιο για πέντε χρόνια, με το να μην κάνεις haircut και να μειώσεις το επιτόκιο δανεισμού στο 5%.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Julius Baer συντάσσεται με τις δηλώσεις του μέλος της ΕΚΤ, Jurgen Stark, ο οποίος ανέφερε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης προκαλώντας σημαντικές ζημιές στους ομολογιούχους. Οι ζημιές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες εάν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους, ενώ η JB αναφέρει ότι είναι απίθανο η Ισπανία να επιλέξει μία τέτοια λύση.
Η Julius Baer επιμένει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα ρίσκου, και να λάβουν πιο αμυντικές θέσεις. Αναφορικά με την ισοτιμία ευρώ – δολάριο η ελβετική τράπεζα αναμένει να διαμορφωθεί σε ορίζοντα τριμήνου στο 1,38 δολ/ευρώ και σε επίπεδα 12μήνου στο 1,45 δολ/ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης