Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

London School of Economics: Νεανική και μακροχρόνια ανεργία απειλούν την Ελλάδα

London School of Economics: Νεανική και μακροχρόνια ανεργία απειλούν την Ελλάδα
Στο 34% το ποσοστό όσων είναι και νέοι και μακροχρόνια άνεργοι!
Μία διαφορετική προσέγγιση του φαινομένου της εκρηκτικής ανεργίας μεταξύ των νέων παραθέτει η Wall Street Journal.
Ειδικότερα, σε σημερινό της δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Here’s another way to look at youth unemployment in Europe», η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως η ανεργία παραμένει πεισματικά σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, στην Ισπανία η ανεργία ανέρχεται στο 26,1% και στην Ελλάδα στο 27,3%. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πορτογαλία.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι αριθμοί αποτελούν τη μία όψη του προβλήματος.
Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, το ποσοστό των ηλικιών κάτω των 25 ετών, που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας - εν συγκρίσει με τις ηλικίες άνω των 25 ετών - συρρικνώνεται σταθερά από τα μέσα του 1990.
Επομένως, καθίσταται σαφές πως το μερίδιο της ανεργίας επιβαρύνει πλέον, δυσανάλογα τις ηλικίες άνω των 25 ετών!





Μάλιστα, στην Ελλάδα το μερίδιο των ανέργων κάτω των 25 ετών στη συνολική ανεργία βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Φυσικά, στη συγκεκριμένη δυσοίωνη εξέλιξη συνεισφέρει σημαντικά η δημογραφική κρίση, που πλήττει την Ευρωζώνη.
Το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει η Wall Street Journal, η Ευρώπη έχει δαπανήσει αρκετά χρήματα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νεανική ανεργία.
Παράλληλα, το ποσοστό των νέων, οι οποίοι κατατάσσονται στην κατηγορία «Neets» (Not in Education, Employment or Training) παραμένει αμετάβλητο, παρά τις προσπάθειες της Ε.Ε. να συρρικνώσει το ποσοστό





Μεγάλο είναι το πρόβλημα ωστόσο, και στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες δυσκολεύονται αρκετά να βρουν μία νέα εργασία. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου να προστατέψει τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, προβλέπει σωρεία ανασταλτικών παραγόντων στην απόλυση τους.
Ωστόσο, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι επί τω πλείστον είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, αποτελούν τη πλειοψηφία των ανέργων. Στην Ισπανία το 62% των ανέργων είναι δίχως εργασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μάλιστα, εξ αυτών οι 900.000 είναι ηλικίας μεταξύ 45 και 54 ετών.





Φυσικά, θύματα της μακροχρόνιας ανεργίας είναι και οι νέοι έως 25 ετών, με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται στο 34%. «Οι μακροχρόνια άνεργοι και η νεανική ανεργία αποτελούν δύο ζητήματα, στα οποία η Ευρώπη πρέπει να στρέψει την προσοχή της, καθώς ο συνδυασμός και των δύο συνιστά ένα εκρηκτικό μίγμα» εκτιμά ο καθηγητής στο London School of Economics και βραβευμένος με νόμπελ οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης