Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNN Money: Ανεπαρκές το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ προς την Ουκρανία - «Βαρίδι» η ανάφλεξη της έντασης

CNN Money: Ανεπαρκές το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ προς την Ουκρανία - «Βαρίδι» η ανάφλεξη της έντασης
"Πιθανή" η εκπόνηση ενός δεύτερου προγράμματος διάσωσης
Μπορεί τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας να έχουν εστιάσει στους γεωπολιτικούς κινδύνους της ανατολικής Ουκρανίας, εντούτοις οι κίνδυνοι είναι αρκετά μεγάλοι και σε οικονομικό επίπεδο.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το CNN Money, η ανάφλεξη της έντασης, ως απόρροια της κατάρρευσης του μαλαισιανού Boeing, ενδέχεται να οδηγήσει την κυβέρνηση του Κιέβου σε ακόμη ένα πακέτο διάσωσης.
Σημειώνεται πως τον Απρίλιο, το ΔΝΤ ανακοίνωσε την εκπόνηση ενός προγράμματος διάσωσης της ουκρανικής οικονομίας, διάρκειας δύο ετών και συνολικού ύψους 17 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, από τον Απρίλιο έως σήμερα, οι συνθήκες στην Ουκρανία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την προσπάθεια αποφυγής μίας γενικευμένης οικονομικής κατάρρευσης.
«Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ουκρανών και ρωσόφιλων ασκούν σημαντικές πιέσεις στην εφαρμογή του προγράμματος» προειδοποιεί το ΔΝΤ, το οποίο «βλέπει» την ύφεση για το 2014 να εκτινάσσεται στο -6,5%.
Το α’ πακέτο διάσωσης περιελάμβανε την περικοπή 24.000 θέσεων στο δημόσιο τομέα, την αύξηση των φόρων και την ιδιωτικοποιήσεων διάφορων κρατικών εταιρειών και ακινήτων.
Ωστόσο, το οικονομικό κόστος του εμφύλιου πολέμου, ο οποίος εξελίσσεται τους τελευταίους τέσσερις μήνες, επιβαρύνει σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση της Ουκρανίας.
«Μία επιμήκυνση της κρίσης θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ουκρανική οικονομία, γεγονός που θα καθιστά ανεπαρκές το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας» καταλήγει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης