Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Στουρνάρας είναι κατά της ΝΑΜΑ για τα NPLs αλλά η ΤτΕ είναι υπέρ – Πόσο θεσμικά κινείται ο νέος διοικητής της ΤτΕ;

Ο Στουρνάρας είναι κατά της ΝΑΜΑ για τα NPLs αλλά η ΤτΕ είναι υπέρ – Πόσο θεσμικά κινείται ο νέος διοικητής της ΤτΕ;
Επίσημα η ΤτΕ υποστηρίζει συλλογικές λύσεις για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών
Όσο και αν φαντάζει περίεργο άλλη άποψη έχει ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για την NAMA και την δημιουργία bad bank και άλλη έχει….η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της ΤτΕ έχει ταχθεί κατά της ΝΑΜΑ και της Bad bank μια λύση που εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία.
Οι τράπεζες μετέφεραν 74 δισεκ. στεγαστικά προβληματικά δάνεια εν συνεχεία ανακεφαλαιοποιήθηκαν και πλέον οι τράπεζες στην Ιρλανδία μπορούν να στηρίξουν την ιρλανδική οικονομία πολύ καλύτερα  από ότι οι ελληνικές τράπεζες την ελληνική οικονομία.
Οι τράπεζες στην Ιρλανδία ανακάμπτουν ωστόσο οι επιδόσεις της NAMA – Bad bank είναι ακόμη πολύ φτωχές αλλά κάποιας ορισμένης κλίμακας έργο παράγεται.
Αυτά συνέβησαν στην Ιρλανδία.
Στην Ελλάδα γνωρίζουν όλοι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ταχθεί κατά της ΝΑΜΑ, έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας bad bank γιατί….δεν θέλει το ΤΧΣ να δαπανήσει το κεφαλαιακό απόθεμα του των 11 δισεκ. ώστε να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Είναι επίσης γνωστό ότι η Πειραιώς προτείνει και πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συλλογική λύση στο πρόβλημα των NPLs δηλαδή να συσταθεί μια ΝΑΜΑ τύπου bad bank.
Το ΤΧΣ και ιδιώτες θα αγοράσουν 30-35 δισεκ. στεγαστικά δάνεια και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα οποία θα ενταχθούν στην ΝΑΜΑ.
Η Πειραιώς δίνει μια μάχη για το θέμα της NAMA και η πρόταση της είναι η μόνη δομικά βιώσιμη και συλλογική για το banking.
Και ενώ ο Στουρνάρας ως διοικητής διαφωνεί…σε σημερινή της ανακοίνωση η ΤτΕ αναφέρει τα εξής.
«Παρά το διαφορετικό χαρακτήρα των επιμέρους μέτρων που λήφθηκαν σε κάθε περίπτωση, κοινή συνισταμένη είναι η συντονισμένη διαχείριση του προβλήματος των προβληματικών δανείων, με τυποποίηση των διαδικασιών,  υπό την αντίληψη της ανάγκης εξεύρεσης συστημικής λύσης και όχι απλής παρέμβασης σε μικρο-οικονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα με  τους εμπειρογνώμονες, το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η δημιουργία ειδικών θεσμών έκτακτης ανάγκης, μεγάλης αποτελεσματικότητας  και για χρήση σε περιορισμένο χρονικό διάστημα»
Τι σημαίνει αυτό ότι χρειάζεται μια συλλογική λύση για τα NPLs δηλαδή μια bad bank ή κάτι παρεμφερές.
Θα πρέπει ο Γιάννης Στουρνάρας ως νέος διοικητής της ΤτΕ να συμβουλεύεται τα έμπειρα και ικανά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος….γιατί εμφανίζεται άλλα να υποστηρίζει ο διοικητής της ΤτΕ και άλλα να υποστηρίζει η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης