Τελευταία Νέα
Τράπεζες

Κατά 500 εκατ πλήττονται τα κέρδη των τραπεζών από τα σχέδια της κυβέρνησης

Κατά 500 εκατ πλήττονται τα κέρδη των τραπεζών από τα σχέδια της κυβέρνησης
Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης , το ιστορικό χαμηλό περιθώριο κέρδους , το ιστορικό χαμηλό αύξησης των δανείων λειτουργούν άκρως ανασταλτικά στην προσπάθεια για υπερκέρδη στις τράπεζες.

Η μόνη πηγή που συνεχίζει και θα συνεχίζει να προσφέρει κέρδη θα είναι τα ομόλογα και  το 2010 οι ελληνικές τράπεζες θα ποντάρουν για μια ακόμη φορά στα έκτακτα έσοδα από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Συνολικά η επιβάρυνση από τα νέα μέτρα μπορεί να φθάσει και τα 500 εκατ ευρώ.

H έκτακτη εισφορά θα πλήξει τα κέρδη των τραπεζών περίπου 200 με 220 εκατ ευρώ.
Οι τράπεζες με βάση εκτιμήσεις θα υποστούν απώλειες εσόδων στα κέρδη τους και από το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες.
Το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι όσοι δανειολήπτες υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης χρεών θα πρέπει να καταβάλλουν το 10% του χρέους τους , οι τραπεζίτες ζητούν το 20% του συνολικού χρέους.
Εκτιμούν ότι μπορεί να χάσουν από αυτό το νομοσχέδιο περίπου 50 με 60 εκατ ευρώ.

Το δημόσιο εξετάζει νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια. Η νέα ρύθμιση ουσιαστικά σημαίνει αποπληρωμή παλαιών χρεών και διαγραφή.
Οι τραπεζίτες δεν αναμένουν ουσιαστικά οφέλη από τα πανωτόκια. Αντιθέτως υποστηρίζουν ότι μπορεί να χάσουν από μια ενδεχόμενη ρύθμιση περίπου 50 με 100 εκατ ευρώ.

Αν υπάρξει πλαφόν στο επιτόκιο καρτών είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα χάσουν τουλάχιστον 4% επί των εσόδων τους από τις κάρτες δηλαδή πάνω από 200 εκατ ευρώ.
Και ενώ οι απώλειες των τραπεζών διευρύνονται το αμιγώς τραπεζικό περιβάλλον παραμένει θολό.
Οι τράπεζες πλέον δουλεύουν με ιστορικό χαμηλό spread στα δάνεια τους.
Τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών προφανώς επηρεασμένα από την κρίση έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα σε σχέση με την καλή χρονιά του 2007

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης