Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stratfor: Μπορεί ο Vladimir Putin να διασωθεί; - To δόγμα της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής θα αποβεί μοιραίο για τη Ρωσία

Stratfor: Μπορεί ο Vladimir Putin να διασωθεί; - To δόγμα της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής θα αποβεί μοιραίο για τη Ρωσία
Ουκρανία, Ρωσία, φυσικό αέριο, ΗΠΑ και... Ευρώπη καθορίζουν το πολιτικό "μέλλον" του Vladimir Putin
Στα ενδότερα του Κρεμλίνου επιχειρεί να διεισδύσει το think tank Stratfor, αποκρυσταλλώνοντας το νέο status του Vladimir Putin, όπως αυτό αναδύθηκε από την ουκρανική κρίση και μετέπειτα.  
Στο εξωτερικό, επισημαίνει ο αναλυτής της Stratfor, George Friadman, o Ρώσος πρόεδρος θεωρείται ως δικτάτορας, ο οποίος έχει υπερνικήσει την αντιπολίτευση και διαθέτει όλες τις εξουσίες στα «χέρια» του.
«Παρά την εύλογη βάση της συγκεκριμένης υπόθεσης, τα πρόσφατα γεγονότα καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση της ισχύς του Vladimir Putin» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ουκρανία
Η Ουκρανία είναι μία χώρα ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, εξαιτίας του στρατηγικού ρόλου που διαθέτει. Μέχρι την απομάκρυνση του Viktor Yanukovich, η Ρωσία διέθετε σχεδόν άριστες σχέσεις μαζί της.
Το Κίεβο αποτελούσε διαχρονικά, έναν έξυπνο «παίχτη» της Ρωσίας στις σχέσεις της με τη Δύση.
Η «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004 και του 2010 άλλαξαν άρδην τις ισορροπίες μεταξύ των δύο χωρών. Πλέον, στόχος της Μόσχας ήταν - αν όχι η διατήρηση της ρωσική επιρροής - η αποτροπή του ελέγχου από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Μάλιστα, η εισβολή της Ρωσίας στη Γεωργία (2008), σύμμαχο και στήριγμα των ΗΠΑ στην περιοχή του Καυκάσου, αποσκοπούσε στην αποστολή ενός μηνύματος προς το Κίεβο: «Οι αμερικανικές εγγυήσεις δεν διαθέτουν καμία αξία».
Το Κίεβο εξέλαβε το μήνυμα και το 2010 ο V. Yanukovich εξελέγη πρόεδρος της χώρας, περιορίζοντας σημαντικά τόσο την επίδραση της «Πορτοκαλί Επανάστασης» όσο και την επιρροή της Δύσης.
Το 2009, οι ΗΠΑ ενώπιον της γεωπολιτικής τους αποτυχίας, άλλαξαν την τακτική τους, επιχειρώντας να καταστήσουν την Ευρώπη ενεργειακά ανεξάρτητη και επομένως, να συρρικνώσουν την εξάρτηση της από τη Ρωσία.

Ουκρανική «άνοιξη»
Η συγκεκριμένη πολιτική, σε συνδυασμό με τις φετινές εξελίξεις στην Ουκρανία, αποδείχθηκε καταστροφική για τον V. Putin. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, η Ρωσία ηγεμόνευε την Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο του 2014 ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν άρδην, εξαιτίας της ανατροπής του ρωσόφιλου Προέδρου.
Οι ρωσικοί θύλακες στην ουκρανική επικράτεια αντέδρασαν σημαντικά στην γεωπολιτική στροφή της Ουκρανίας, καθώς αρκετά μέρη της ουκρανικής περιφέρειας, όπως η Κριμαία, το Donetsk, το Luhansk και το Severodonetsk, τάχθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας, αντιτασσόμενη στη νέα, δυτικόστροφη ουκρανική κυβέρνηση.

Αεροπλάνο
Εάν αποδειχθεί πως η Ρωσία εφοδιάζει τους αυτονομιστές με οπλικά συστήματα και ένοπλους άνδρες, η Μόσχα θα θεωρείται υπεύθυνη για την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing, το οποίο οδήγησε στο θάνατο 298 άτομα.
Μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει τη δραστική μείωση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη. Ο V. Putin θα τεθεί αναπόφευκτα στο περιθώριο και η Δύση θα εναντιωθεί μαζικά στη Ρωσία.

Οικονομία
Στα γεωπολιτικά προβλήματα αναμένεται να προστεθούν και τα οικονομικά, καθώς οι πιέσεις στην ρωσική οικονομία θα ενταθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Η οικονομία ενδέχεται να διολισθήσει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ το χρέος αρκετών περιοχών έχει καταγράψει άνοδο 100% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η ουκρανική κρίση αναπόφευκτα, θα επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας.

Το μέλλον του Putin
Η σκληρή εξωτερική πολιτική του V. Putin φαίνεται πως δεν καρποφορεί – τουλάχιστον - σε οικονομικό επίπεδο.
Ωστόσο, o V. Putin αναμένεται να παραμείνει «πιστός» στο προφίλ του αυστηρού και αδυσώπητου Προέδρου, καθώς έχει καταφέρει να εμπνεύσει εκατομμύρια Ρώσους ψηφοφόρους επί 14 ολόκληρα χρόνια.
Η εσωτερική - πολιτική του διάσωση επομένως, έγκειται στην πιστή εφαρμογή αυτού του μοντέλου διακυβέρνησης.
Ωστόσο, η διατήρηση της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής δεν βοηθάει την οικονομία της Ρωσίας, η οποία θα αποβεί μοιραία για το μέλλον του Vladimir Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης