Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Υπεύθυνος για την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing ο Putin - «Βέβαιες» οι νέες κυρώσεις - Τι καταγγέλλει η Μόσχα;

ΗΠΑ: Υπεύθυνος για την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing ο Putin - «Βέβαιες» οι νέες κυρώσεις - Τι καταγγέλλει η Μόσχα;
Ποιες κυρώσεις εξετάζονται...
(upd3)Στον Bladimir Putin και τη ρωσική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing ο Λευκός Οίκος.
Ειδικότερα, παρουσιάζοντας το τελικό συμπέρασμα της αμερικανικής έρευνας, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωσε, βάσει της οποίας ο Vladimir Putin και η ρωσική κυβέρνηση είναι οι υπαίτιοι για την κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines και το θάνατο των 298 επιβαινόντων.
«Συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να απαντήσουμε στις πράξεις της Ρωσίας» συμπλήρωσε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, εξωθώντας στα άκρα τη σύγκρουση με τη Μόσχα.
«Ο Barack Obama θα συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών για την επιβολή νέων κυρώσεων» κατέληξε η σχετική ανακοίνωση.

Ε.Ε.: Καταρχήν συμφωνία για την επιβολή νέων κυρώσεων
Σε καταρχήν - και όχι οριστική - συμφωνία για την επιβολή νέων, αυστηρότερων κυρώσεων προς τη Ρωσία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι.
Ειδικότερα, οι πρεσβευτές των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν απόφαση, σύμφωνα με την οποία εξουσιοδοτούν την Κομισιόν να ετοιμάσει ένα νομικό κείμενο με το οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε κλάδους της ρωσικής οικονομίας.
Πρόκειται για μία προκαταρκτική και όχι για οριστική συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων, διευκρίνισαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Οι αξιωματούχοι των κρατών-μελών της ΕΕ θα κάνουν εκτενέστερες συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα για το ζήτημα αυτό, στη βάση των νομικών προτάσεων που έχουν γίνει.

Δεν αποκλείεται μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Απομένει ακόμη να αποφασιστεί εάν θα συγκληθεί μια έκτακτη, ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να εγκριθεί η επιβολή των κυρώσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, H. V. Rompuy, αναμένεται να επικοινωνήσει με τους ηγέτες ώστε να καταλήξουν στο πώς θα κινηθούν.

Ποιες κυρώσεις εξετάζονται
Μακρύ κατάλογο, με τις νέες κυρώσεις που εξετάζει σε βάρος της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσιοποιεί το πρακτορείο Bloomberg.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η μακρά λίστα των υπό εξέταση κυρώσεων δεν περιλαμβάνει καμία μεγάλη ρωσική εταιρεία, ωστόσο φέρεται να θέτει στο στόχαστρό της τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Ρωσίας, Aleksandr Bortnikov.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό έγγραφο, που βρέθηκε στην κατοχή του Bloomberg, oι Ευρωπαίοι εξετάζουν:
- Απαγόρευση στην τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, αλλά σε ό,τι αφορά την παραγωγή σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
- Επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων
- Απαγόρευση εισαγωγής νέων ρωσικών τίτλων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Απαγόρευση επενδύσεων στα νέα ρωσικά τραπεζικά ομόλογα, αλλά για τις τράπεζες όπου η κρατική συμμετοχή ξεπερνά το 50%.
- Οι εν λόγω απαγορεύσεις θα αφορούν τόσο την πρωτογενή, όσο και τη δευτερογενή αγορά
- Απαγόρευση πρόσβασης στις αγορές για τις ρωσικές κρατικές τράπεζες

Επίθεση με όλμους από την Ουκρανία καταγγέλλει η Μόσχα
Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, η Ρωσία ανακοίνωσε πως περίπου 40 βλήματα όλμου που εβλήθησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις έπεσαν στη ρωσική επαρχία Ροστόφ, κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο μάχεται εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών.
«Περίπου 40 βλήματα όλμου έπεσαν από την Ουκρανία στην επαρχία Ροστόφ», δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο Βασίλι Μαλάγεφ, εκπρόσωπος στην περιοχή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των συνόρων.

Εντοπίστηκε ομαδικός τάφος στο Σλαβιάνσκ
Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τον πρώτο ομαδικό τάφο στο Σλαβιάνσκ, προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, στον οποίο ενδέχεται να υπάρχουν οι σοροί είκοσι ανθρώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις είναι πολίτες.
«Γνωρίζουμε ότι στην πόλη υπάρχουν και άλλοι ομαδικοί τάφοι όπως αυτός, όμως δεν γνωρίζουμε πού και είναι ο πρώτος που εντοπίζουμε», δήλωσε ο Αντόν Γκερατσένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.
«Γνωρίζουμε ότι εδώ ενταφιάστηκαν τέσσερις προτεστάντες, αθώοι τους οποίους είχαν βασανίσει οι αντάρτες», πρόσθεσε.
«Στις 8 Ιουνίου απήχθησαν μετά τη λειτουργία της Κυριακής. Οι αντάρτες τους έπιασαν και μετά κανείς δεν είχε νέα τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, τους σκότωσαν την επόμενη νύχτα», υπογράμμισε ο Γκερατσένκο.

ΗΠΑ: Η Ρωσία βομβαρδίζει τον ουκρανικό στρατό
Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι το πυροβολικό της βάλλει κατά ουκρανικών στρατιωτικών θέσεων εντός της Ουκρανίας, λέγοντας πως υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία σκοπεύει να στείλει ακόμα βαρύτερα και ισχυρότερα πυραυλικά συστήματα για να ενισχύσει τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών.
Οι πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι από τότε που το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε, τη 17η Ιουλίου, «συνεχίζεται η μεταφορά όπλων από τα σύνορα» προς την Ουκρανία, σημείωσε η Χαρφ, ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τη φύση αυτών των πληροφοριών.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, συνεχίζει να αρνείται ότι έχει άμεση εμπλοκή με τους αντάρτες στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης